Eduard Monsó, de seixanta-tres anys, és el cap del servei de pneumologia de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Al començament de març fou un dels encarregats de dissenyar el dispositiu especial i d’emergència per a afrontar la previsible entrada en massa de pacients amb covid-19. ‘Nosaltres, els metges, érem perfectament conscients de què podia acabar passant, veient el cas d’Itàlia.’ Però no va poder completar la feina: al cap d’una setmana ja es va adonar que els símptomes de refredat que arrossegava de feia dies eren alguna cosa més seriosa i el 21 de març va entrar a l’hospital, aquesta vegada com a pacient, positiu de coronavirus. ‘Em vaig infectar treballant, entre companys, la segona setmana de març.’ S’hi va estar, ingressat, més de dues setmanes, amb oxigen artificial, i tractat pels seus col·legues. La setmana passada va tornar a treballar a l’hospital. Tenint aquesta doble visió, la de metge i de pacient alhora, i amb la perspectiva dels dies, en aquesta entrevista Monsó fa una mirada enrere i explica per què ens hauríem d’haver fixat més en la Xina, per què no va ser una bona pensada adoptar com a criteri el lloc d’on venien els possibles infectats i per què tots, joves i grans, som població de risc. I una mirada endavant: ‘Ara l’objectiu és tractar les seqüeles potencials de la covid-19, d’una banda, i també la gent que, havent passat la infecció fa cinc o sis setmanes, continua tenint-ne símptomes i trobant-se malament; són una minoria però és real, i tot just fa una setmana que hem començat a abordar-ho.’
Sou pneumòleg, però heu estat pacient de la covid-19. Quan us vau infectar?
—Entre el 9 i el 13 de març, aquella setmana. Va ser aquella setmana quan vam començar a dissenyar i organitzar un sistema nou dins de l’hospital, un sistema que ens permetés de plantar cara a allò que podia venir. I hi havia moltes reunions, molt intercanvi, i molt fàcilment va ser una infecció entre companys, perquè jo em vaig infectar i gent que treballa amb mi també, quan encara hi havia pocs malalts. No va ser en contacte amb pacients, sinó entre treballadors de l’hospital.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.