Aquestes últimes setmanes s’ha anat fent efectiva l’ocupació de l’administració de la Generalitat per part de funcionaris del govern espanyol, en aplicació de les mesures aprovades pel senat espanyol invocant l’article 155 de la constitució. Es va veure, per exemple, amb l’arribada de personal enviat per Madrid als despatxos del Departament d’Afers Exteriors, amb la voluntat d’imposar les comunicacions en castellà perquè les pugui entendre l’administració de l’estat espanyol… El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, deia aquesta setmana que els funcionaris ‘prestaven serveis’ amb ‘normalitat’ i que tenien ‘la llibertat d’expressió garantida’. Però el cas és que s’han fet accions de protesta contra l’ocupació, com la d’avui a la Rambla, amb una cadena humana de treballadors del Departament de Cultura.
Sever Salvador, treballador del departament, diu que l’aplicació de l’article 155 és ‘un atac directe’ als treballadors de la Generalitat: ‘Trenca el comandament, ens deixa en incertesa legal i bloca l’activitat ordinària de la Generalitat’, explica. Salvador assenyala que hi ha projectes del departament afectats, com ara exposicions itinerants d’arts visuals, recursos econòmics destinats a la promoció del català i l’occità, la xarxa de biblioteques i la consolidació de jaciments arqueològics, entre més.
Quant als empresonaments i a la persecució judicial, diu que els treballadors demanen la llibertat de tots els presos polítics i la retirada de les ordres internacionals de recerca contra els membres del govern a Brussel·les i els procediments judicials contra els membres de la mesa del parlament.

Fotografia: Oriol Bäbler
Fotografia: Oriol Bäbler.
Fotografia: Oriol Bäbler.

No és pas la primera vegada que es manifesten. Aquesta setmana també ho van fer, a la Rambla mateix. Ho explicava un dels treballadors a Twitter, que interpel·lava Enric Millo: