dimarts, 27 de setembre del 2016

Sant Adrià de Besòs declara les Tres Xemeneies Bé Cultural d'Interès Local

Sant Adrià de Besòs declara les Tres Xemeneies Bé Cultural d'Interès Local

L'ajuntament blinda l'estructura de les torres i l'edifici de la sala de turbines per impedir que el seu propietari, Endesa, les pugui tirar a terra


Sant Adrià de Besòs declara les Tres Xemeneies Bé Cultural d'Interès Local
ALBERT BERTRAN
Les simbòliques tres xemeneies d'Endesa a Sant Adrià, ahir.

    EL PERIÓDICO / SANT ADRIÀ DE BESÒS
    Dimarts, 27 de setembre del 2016 - 17:08 CEST
    El ple de l'Ajuntament de Sant Adrià va aprovar dilluns a la nit el tràmit definitiu pel qual declara Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) les restes de l'antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies. Així, blinda l'estructura de les torres i l'edifici de la sala de turbines per impedir que el seu propietari, Endesa, les pugui tirar a terra.
    La qualificació es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals del PSC, Ciutadans, Sant Adrià en Comú, ICV-EUiA, MES, ERC i CiU, mentre que el PP es va abstenir.
    L'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha afirmat que el consistori "intenta aglutinar totes les institucions del país" per acordar un pla sobre quina classe d'equipament podrien albergar els vestigis de la fàbrica, en desús des de l'abril del 2011.

    CONTACTES AMB CULTURA

    "Ens hem dirigit al conseller de Cultura, que ens ha dit que està amb nosaltres, perquè uneixi totes les persones que puguin pensar i influir sobre què es podria ubicar a les Tres Xemeneies", ha explicat l'alcalde.
    La regidora d'Urbanisme, Ruth Soto, ha apuntat que els tècnics del consistori han desestimat les set al·legacions que Endesa va interposar contra la protecció de les restes de la factoria, després que la declaració de BCIL es ratifiqués de forma inicial al març.
    Anteriorment, Endesa ja havia presentat dos recursos de reposició en què negava interès monumental que emparés mantenir l'edificació, on s'han desmantellat les calderes, les sales interiors i gran part del pantalà des que va deixar de produir energia, fa cinc anys.
    La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies ha recordat avui que "al desembre farà quatre anys de l'inici de les obres d'enderrocament que van mutilar l'interior de la tèrmica i van fer desaparèixer l'estacada amb els seus tubs d'aspiració".
    La plataforma ha assegurat que vetllarà "per la dignitat en la conservació i la reutilització d'aquest element patrimonial i per una transformació del litoral respectuosa amb el patrimoni, la memòria i la voluntat dels veïns".

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada