divendres, 16 de setembre del 2016

Les 5 principals diferències entre el cava i el xampany

cava i xampany


Les 5 principals diferències entre el cava i el xampany

En què es diferencien un cava i un xampany?

Sovint escoltem que agrada més un o altre per ser més "delicat", "elegant" o per "tenir millor relació qualitat-preu"... ¿Què hi ha de cert en totes aquestes afirmacions?

20 coses que cal saber per gaudir plenament del cava

| 16/09/2016 a les 08:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n , Xampany, Cava
Al contrari que les 11 denominacions d'origen catalanes de vi, que pertanyen a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Departament d'Agricultura), el cava està regulat pel "Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente".

És per això que tot i que el cava es produeix principalment a Catalunya -el centre de producció més important és Sant Sadurní d'Anoia-, també existeixen elaboradors arreu d'Espanya; a la Rioja, a Extremadura, a València, a Alaba, a Navarra...

El xampany es produeix a la Xampanya, una zona de clima continental prop de París, al nord-est de França. En ciutats com Reims o Épernay es concentra gran part de la producció.
 

Principals diferències entre el cava i el xampany:

1- El Clima:
És una de les diferències més notables. Mentre que el cava és producte d'un clima mediterrani amb moltes hores de sol, poca pluja i unes temperatures mitges de 15 a 17 graus, a la Xampanya la temperatura no puja dels 10 o 11 graus de mitjana, amb molta més pluja i menys hores de sol. Això fa que el producte francès sigui molt més àcid i se li hagi d'afegir sucre per contrarestar l'acidesa.

2- El Raïm: Les varietats autoritzades per fer xampany són tres; pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Els raïms pinot són varietats negres que estaran poc temps en contacte amb les pells durant l'elaboració. La chardonnay és una varietat blanca.
Les varietats típiques del cava són totes blanques; xarel·lo, macabeu i parellada, tot i que el consell regulador ha anat autoritzant altres varietats; chardonnay, malvasia, garnatxa, monastrell o trepat. Podem dir en termes generals que el xampany prové normalment de la barreja de raïms blancs i negres, mentre que el cava -en línies generals i excloent els caves rosats-, es fa amb varietats blanques.

3- Elaboració: Tant el cava com el xampany es produeixen sota l'anomenat mètode "champagnoise"; la segona fermentació i la criança es fan dins l'ampolla, fet que produeix l'aparició de carbònic -el diòxid de carboni és el causant de les bombolles del cava-, de manera natural. Al xampany però, se li afegeix sucre al most abans de fermentar per neutralitzar la gran acidesa del raïm. Aquest procés d'addició de sucre es coneix amb el nom de xaptalització.

4- Anyades: Una altra diferència rellevant són les anyades. Mentre que el cava s'elabora amb raïm d'una sola anyada, el xampany acostuma a barrejar diferents veremes. Els xampanys d'una sola anyada són molt preuats, només s'elaboren en grans anyades i s'anomenen Millesimé.

5- Criança: La DO Cava exigeix un mínim de 9 mesos de criança en ampolla pels caves més joves, mentre que el xampany necessita 15 mesos per reglamentació. Sempre parlant en termes generals, el cava necessita menys anys de criança que el xampany per assolir el seu estat òptim.

S'ha d'esmentar que tot i que el xampany sempre ha gaudit de més bona "premsa" que el cava pel que fa a la qualitat, els últims anys han servit per constatar que moltes empreses elaboradores de caves estan competint al mateix nivell qualitativament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada