La fundació polítca alemanya Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), vinculada a la Unió Democràta Cristina (CDU), partit de la cancellera Angela Merkel, ha publicat un informe sobre el referèndum de l’1 d’octubre en què es fa ressò de l’augment gradual de l’independentisme a Catalunya els últims anys. El text apunta que el plebiscit no es podrà fer amb el consentiment de l’estat. No obstant això, asssenyala que ‘quan aquells que encara es neguen a fer reformes s’avinguin a fer concessions, potser serà massa tard’.
El think tank, que ha assessorat el Partit Popular en més d’una ocasió, subratlla que ‘no hi ha dubte’ que no hi ha haurà una declaració unilateral d’independència. Però assenyala el ‘perill’ que el conflicte entre Catalunya i l’estat continuï escalant i pugui desencadenar amb accions jurídiques i policials contra membres del govern, fet que destaca que podria tenir conseqüencies ‘imprevisibles’.
L’informe preveu que, si no es pot fer el referèndum, l’independentisme es pot convertir en una tendència ‘clarament’ majoritària al Principat i que el conflicte continuaria escalant.
El text es fa ressò de les reclamacions del pacte fiscal del govern d’Artur Mas i del tracte fiscal diferenciat que tenen el País Basc i Navarra vers la consideració de règim comú de Catalunya. També fa un repàs del procés de la reforma de l’Estatut i la invalidació de 14 articles per part del Tribunal Constitucional el 2010 i l’elminació del caràcter legal del concepte de ‘nació’ en el preàmbul.
El document també esmenta el suport al referèndum de personalitats del país, com l’ex-entrenador del Barça Pep Guardiola, i la crida de suport a la comunitat internacional, i apunta que el punt mort en què es troba la situació actual fa que el conflicte sigui molt difícil de resoldre.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]