dijous, 26 de maig del 2016

'The Guardian' es pregunta si Ada Colau és l'alcaldessa més radical del món

REPERCUSSIONS DELS DISTURBIS DE GRÀCIA

'The Guardian' es pregunta si Ada Colau és l'alcaldessa més radical del món

'The Guardian' es pregunta si Ada Colau és l'alcaldessa més radical del món
FERRAN SENDRA
                         

Opinió

Andreu Claret
Andreu Claret
Periodista

El segon any de Colau

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dijous, 26 de maig del 2016 - 13:01 CEST
¿Aquesta és l'alcaldessa més radical del món?, diu un titular de 'The Guardian' al costat de la foto d'Ada Colau. El diari britànic destaca aquest dijous en la seva edició web un ampli reportatge sobre l'alcaldessa de Barcelona, el primer any de la qual en el càrrec ha coincidit amb una onada de disturbis entre Mossos i okupes a Gràcia.
'The Guardian' assenyala que Colau es va convertir fa un any, quan va ser elegida alcaldessa de Barcelona, en una de les figures destacades de les forces d'esquerres emergents a Espanya. I ara, un any després, el diari es pregunta el que considera una qüestió clau per a tota l'esquerra europea: ¿Pot portar les seves idees a la pràctica?
El reportatge, que firma Dan Hancox, parteix del retrat de la Colau activista, líder de la PAH i persona sensible al patiment dels desnonats -"a diferència de molts polítics no l'espanta mostrar les seves emocions", afirma Hancox-. Recorda com "després d'una inusual transició de l'activisme de base a la política activa", va prendre possessió del càrrec d'alcaldessa de Barcelona prometent retallades salarials dels regidors, reduint el pressupost de la cerimònia de la seva presa de possessió, suggerint una reducció de l'aportació al GP de fórmula 1 o recuperant les beques de menjador per als nens més desafavorits, entre altres gestos.

EL TURISME, EL GRAN REPTE

El periodista de 'The Guardian' apunta que el gran repte del seu mandat serà, no obstant, el del turisme a Barcelona. "Barcelona s'ha convertit en víctima del seu propi èxit", sosté l'article que cita Colau afirmant que "qualsevol ciutat que se sacrifica a si mateix pel turisme de masses serà abandonada per la seva gent quan no es pugui permetre el cost de la vivenda i de les necessitats bàsiques diàries". "Existeix el risc que Barcelona perdi la seva ànima. Necessitem aconseguir un equilibri", afegia la dirigent de Barcelona En Comú.
'The Guardian' posa l'exemple del problema amb el turisme per concloure que Colau s'ha adonat que no tots els barcelonins volen les mateixes coses. "Ha descobert que el problema de ser el líder de la gent és que no tota la gent vol el mateix". Mentre hi ha qui reclama "cap pis turístic", l'economia d'altres depèn del turisme.
El diari subratlla que aquesta setmana, després de mesos de govern en minoria i d'"hostilitat d'empresaris i mitjans de comunicació, a més d'una intransigent burocràcia local", Colau ha firmat un pacte amb el PSC. "El PSC donarà a l'Administració de Colau accés a la xarxa de contactes que inclouen aquesta burocràcia local i associacions d'empresaris i la societat civil".
La seva gestió de la crisi dels disturbis de Gràcia, apunta 'The Guardian', ha donat ales als activistes escèptics amb l'alcaldessa i els planteja una pregunta que apunta el periodista: ¿Va valer la pena tot l'esforç? ¿No hauria valgut més seguir exercint de 'lobby' per canviar les coses des de fora de la política?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada