dijous, 26 de maig del 2016

El consum i la inversió segueixen impulsant el creixement econòmic

COMPTABILITAT NACIONAL

El consum i la inversió segueixen impulsant el creixement econòmic

L'INE confirma que el PIB va créixer el 0,8% en el primer trimestre i el 3,4% en taxa anual

La creació d'ocupació es va accelerar lleugerament fins al 3,2% en els tres primers mesos de l'any


Dijous, 26 de maig del 2016 - 11:20 CEST
EL PERIODICO                                           
L'economia espanyola va créixer el 0,8% entre gener i març respecte al trimestre anterior, el mateix avanç que en els dos trimestres precedents, segons la dada publicada aquesta dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma el que va avançar el mateix institut el 29 d'abril. Segons l'INE el creixement del PIB segueix impulsat per la demanda interna i malgrat que el sector exterior segueix restant força a l'avanç, encara que menys que en el trimestre anterior.
En taxa anual, el PIB registra una variació del 3,4% respecte al mateix període de l'any anterior, davant el 3,5% del quart trimestre de l'any anterior. Segons l'INE, la demanda nacional (consum i inversió) contribueix amb 3,8 punts a l'avanç, mentre que el sector exterior (exportacions i importacions) resta 0,4 punts al creixement.
En la seva nota informativa, l'INE explica que la contribució de la demanda nacional de 3,8 punts al creixement anual del PIB és tres dècimes inferior a la del quart trimestre del 2015 (4,1 punts). L'aportació negativa de 0,4 punts de la demanda exterior, per la seva part, és dues dècimes menys que l'estimada en el trimestre passat (–0,6 punts).

533.000 LLOCS DE TREBALL EN UN ANY

L'ocupació de l'economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, registra una variació trimestral del 0,9%, tres dècimes superior a la registrada en el trimestre anterior. En termes anuals, l'ocupació augmenta en el primer trimestre a un ritme del 3,2%, taxa dues dècimes superior a la del quart trimestre del 2015. Això suposa un increment de 533.000 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
Aquest comportament, juntament amb la variació experimentada per la jornada mitjana associada, donen com a resultat una acceleració de set dècimes de la taxa anual de les hores efectivament treballades (del 2,5% al 3,2%). La variació anual del cost laboral unitari se situa aquest trimestre en el –0,5%, tres dècimes per sota del deflactor implícit del PIB (–0,2%).
COMPARACIÓ AMB LA UE
L'avanç de l'economia espanyola se situa per sobre del de la mitjana europea. El PIB va augmentar un 0,6 % a l'eurozona i un 0,5 % en el conjunt de la Unió Europea (UE) en el primer trimestre del 2016 en comparació amb els tres mesos precedents, segons dades de l'oficina d'estadística Eurostat.

Per al conjunt del 2016, el Govern en funcions, ha rebaixat la seva previsió de creixement des del 3% inicial fins al 2,7%. L'empitjorament, segons el Ministeri d'Economia, reflecteix el deteriorament de l'entorn internacional. Per al 2017 s'estima un creixement del 2,4% i per als dos anys següents, un creixement mitjà de l'economia del 2,5%, segons les previsions incloses en el Programa d'Estabilitat remès a la Comissió Europea.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada