divendres, 12 d’agost del 2016

El Concurs de Castells tindrà banda sonora, l'«Himne Casteller»

El Concurs de Castells tindrà banda sonora, l'«Himne Casteller»

Enguany es recuperarà i s'actualitzarà una composició del 1976, obra del mestre graller vendrellenc Jaume Vidal

, Tarragona | 09/08/2016 a les 14:18h
Begoña Floria, regidora de festes de l’Ajuntament de Tarragona, i Roser Olivé, experta musical | Jonathan Oca
Els Concurs de Castells tindrà una banda sonora pròpia. Per l’edició d’enguany, la 26a, es recuperarà l’Himne del Casteller, una peça creada el 1976 pel mestre graller vendrellenc Jaume Vidal i Vidal, amb lletra de Josep Maria Calaf i Bernades, poeta i casteller dels Nens del Vendrell.

El concurs, que “va molt més enllà d’unes diades castelleres” segons la regidora de festes de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, vol que aquesta composició sigui l’himne del certamen. Perquè això sigui possible, el músic Jordi Molina ha arranjat dues noves versions d'aquesta peça musical.

Per una banda, ha creat una versió per a tres veus i timbals que enregistrarà el grup de grallers So Nat de Tarragona i per la segona és la versió més “canyera”. Amb un ritme pop, el segon arranjament serà interpretat Salva Racero, cantant Lax'n'Busto, que anirà acompanyat per un grup de músics tarragonins.

La presentació oficial dels arranjaments serà el 10 de setembre a les 12 h, durant l'acte del sorteig de l'ordre d'actuació del Concurs que tindrà lloc a l'Antiga Audiència de Tarragona. Aquest acte serà retransmès en directe per Tac12 i la Xarxa de Televisions Locals.

Origen

Roser Olivé, experta musical, arranjadora i compositora, ha explicat l’origen de l’himne de Vidal –el seu mestre- i com va sorgir la idea de recuperar-lo.

A través d’una exposició dedicada a la figura de Vidal -ja que fa 20 anys de la mort del graller del Vendrell-, promoguda per Olivé, hi apareix l’Himne Casteller, “un treball que ningú en sabia res i que havia quedat oblidat”, lamenta. Això la va empènyer a  intentar recuperar la peça pel concurs. Després d’aconseguir el vistiplau de l’Ajuntament de Tarragona, es va començar a posar mans a l’obra per fer d’aquesta composició una de les peces que ompli la TAP.

L’himne va sonar per primera vegada en una diada l’11 d'abril de 1976 a Altafulla. Durant l'estrena hi van assistir 10 colles: les dues colles Valls, les dues de Vilanova, Barcelona, la Roca, Torredembarra, Sitges, Tarragona (Xiquets) i Altafulla. Olivé ha afegit però que “només es va cantar aquell dia l’himne, que nosaltres en tinguem constància”.

Aquesta peça va gaudir posteriorment de certa popularitat, ja que la Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona va incloure'n un enregistrament en un disc de vinil de temàtica castellera. Aquest fet era típic de l’època per promocionar aquest tipus de música.

Les versions estan pensades “perquè la gent se la faci seva” i com que “té un punt seriós, li canviem l’ànima perquè sigui viu”, ha conclòs Olivé.

Lletra de l'Himne del Casteller 

Quan la gralla dóna el crit:
Saba nova, brosta jove,
Soca amunt i atreu el pit!
Sobre les arrels d'un poble
Que afer castells l'anhel empeny
Aixecant la fe mes noble:
Força, valor i seny.
De gegants ens diu la història,
A la plaça bull la sang.
Enfilem-nos a la glòria,
Entre tots fem-la més gran
I quan rient l'enxaneta
Corona el gros castell,
Gaudirem la seva gesta.
Enlairem-nos tots amb ell!
Ja la gralla dóna el crit:
Saba nova, brosta jove,
Soca amunt i a treure el pit!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada