dimecres, 23 de març del 2016

Trump i Clinton es reforcen a Arizona

eleccions eua 2016

Trump i Clinton es reforcen a Arizona

Ted Cruz aconsegueix una victòria a Utah, mentre Sanders s'imposa en aquest Estat i a Idaho

| 23/03/2016 a les 08:19h

Trump s'emporta tots els delegats en joc a Arizona | EFE
L'oest reforça Donald Trump i Hillary Clinton, però alhora dóna premis de consolació a Ted Cruz i Bernie Sanders. Els republicans d'Arizona han lliurat tots els seus delegats en joc, un total de 58, a Trump, consolidant-lo encara més de cara a la nominació. En el principal Estat on es votava, que és també el del senador John McCain, veu respectada dels republicans moderats, el multimilionari i 'showman' s'ha fet amb el 47% dels vots. Cada elecció és per Trump un pas més cap a la nominació, no importa l'Estat ni la regió.

Però els resultats d'Utah serveixen per recordar que hi ha encara campanya. A Utah, Estat amb menys pes demogràfic que Arizona, ha estat Ted Cruz qui s'ha endut el triomf, amb un important 70% dels vots. A més, el tercer en discòrdia, John Kasich, ha quedat segon, amb el 15%, relegant Trump al tercer lloc, amb un 13%. Són resultats que donen arguments a Cruz –i a importants sectors de les elits republicanes- per presentar el senador per Texas com l'única esperança pels qui no volen veure Trump com l'abanderat del partit el novembre. La presència de Kasich a la cursa complica més les coses als anti-Trump, ja que en molts Estats, com Arizona, qui guanya s’emporta tots els delegats.

Els observadors s'estan preguntant des d'ahir, amb l'impacte per l'atemptat de Brussel·les, fins a quin punt la por al terrorisme pot ser un nou aliat de la campanya de Trump. En una societat en tensió, temes com la seguretat a les fronteres, la immigració i la "necessitat" d'una política exterior dura situen el debat electoral en la zona més favorable a la demagògia.

Sanders torna a millorar expectatives
   
Pels demòcrates, Hillary Clinton s'ha imposat clarament a Arizona sobre el seu rival Bernie Sanders fregant el 60% (un 58% enfront un 38% quan s'havia escrutat prop del 80% dels vots). Però els resultats de Sanders tornen a oferir millors percentages dels que pronostiquen les enquestes, i el senador de Vermont ha aconseguit guanyar amb bons resultats a Utah (74%) i al caucus d'Idaho (amb el 78%).

Són resultats que no capgiren la correlació de forces, ja que l'Estat important era Arizona, però que ajuden a mantenir el veterà senador en la cursa. Més, són Estats de l'oest, conservadors, on un progresista de l'est ho té molt difícil. És possible que la posició de Sanders sobre el dret d'armes, potser l'únic tema en què és més conservador que Clinton (és menys restrictiu pel que fa a l'accés a les armes), l'hagi ajudat en llocs on aquest assumpte és vist de manera molt diferent a la resta del país.

En definitiva, els favorits ho continuen sent. És més que improbable que Clinton no assoleixi la nominació, i és molt difícil que Trump no arribi als 1.237 delegats que suposen la coronació republicana, però els seus rivals Cruz i Sanders han assolit avui victòries que poden ser pírriques, però que els donen oxigen si volen continuar aquesta carrera d'infart.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada