dilluns, 28 de març del 2016

La direcció del PSOE proposa ajornar el congrés per elegir secretari general

La direcció del PSOE proposa ajornar el congrés per elegir secretari general

La cúpula del partit ja ha consultat els territoris i vol traslladar el conclave perquè no interfereixi en les negociacions de govern                         

EL PERIÓDICO / MADRID
Dilluns, 28 de març del 2016 - 18:38 CET
La direcció del PSOE ha proposat a les federacions socialistes ajornar el congrés que s'havia de celebrar el mes de maig per renovar la cúpula del partit, ha parlat amb els líders territorials i ha constatat que hi ha consens per traslladar la data, encara que la decisió s'haurà d'aprovar formalment a la reunió del comitè federal.
Segons fonts socialistes consultades per Europa Press, la direcció socialista vol ajornar un conclave, que s'havia fixat per als dies 21 i 22 de maig, dues setmanes després de la consulta a la militància, citada el 8 de maig si hi ha més d'un candidat a la secretaria general.
La data d'aquesta cita ha sigut motiu de pugna entre la direcció de Pedro Sánchez i les federacions crítiques -entre elles Andalusia- des de l'endemà de les eleccions del 20 de desembre. Aquell dilluns, la direcció va apuntar que podria anar més enllà del mes de febrer, quan s'havia d'haver organitzat, quatre anys després del que va elegir Alfredo Pérez Rubalcaba secretari general.
Aquesta previsió, unida a l'anunci del líder del partit de presentar-se a la reelecció, i al primer balanç que es va fer des de la direcció socialista dels resultats del 20-D, va irritar alguns dirigents de les federacions crítiques i va donar lloc als dies més difícils de Sánchez al capdavant del partit.

LA BARALLA

La baralla per la data del congrés es va emportar el comitè federal del 28 de desembre, en què es va fixar el full de ruta per a les negociacions de cara a la formació de govern. Aquest dia, encara que aquest assumpte no estava a l'ordre del dia i no es podia prendre una decisió, els líders del PSOE a Andalusia, Astúries i Castella-la Manxa es van mostrar partidaris de no ajornar el congrés i mantenir-lo al febrer.
La decisió es va prendre finalment el 30 de gener, també entre discrepàncies dels dos sectors del partit. L'objectiu de la direcció era convocar-lo per als dies 18 i 19 de juny, però aquest calendari no va convèncer els crítics, que el volien portar a principis de maig. Es va arribar a un consens i es va aprovar la data del 21 i el 22 de maig, amb la votació prèvia el dia 8 d'aquest mes.
Durant els últims mesos, el soroll al voltant d'aquest assumpte s'ha silenciat i, mentre el líder del PSOE negociava la seva primera investidura, no hi va haver veus que, en públic, abordessin aquesta qüestió i demanessin un moviment.

EL MOVIMENT DE DÍAZ

Però després que fracassés en aquest intent d'arribar a la Moncloa, i encara que Sánchez vol seguir tractant d'aconseguir suports per ser investit president, han ressorgit les mirades cap a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, perquè opti a liderar el partit. I alguns ja demanaven que es mogués el calendari.
Tal com es va aprovar al gener, el calendari és complicat, ja que les candidatures s'han de presentar entre els dies 11 i 14 d'abril, quan Sánchez pot seguir negociant per intentar aconseguir els vots que li permetin ser president del Govern. En aquest moment, no se sabrà si s'ha de tornar a les urnes.
Abans de Setmana Santa, la cúpula del partit mantenia que el congrés es podia canviar i assegurava que es faria per consens, com va arribar a dir el secretari general. Però fonts de la direcció apuntaven que si algun territori el volia modificar, ho hauria de demanar. D'aquesta manera, s'hauria de retratar.
Finalment, la direcció ha fet el pas i ha proposat convocar un comitè federal per ajornar aquest conclave i evitar així el soroll intern, que pot deteriorar la imatge del partit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada