Les paraules tenen significacions polítiques diferents segons on es proclamen. Als Països Catalans reclamar d’esdevenir un nou estat, tothom interpreta que vol dir reclamar la independència, encara que no siga necessàriament així. Als Estats Units, tanmateix, hi ha cinquanta estats, cadascun amb uns poders enormes –fins i tot amb exèrcit propi. No tindria sentit d’invocar l’estat. Dir-se ‘nació’ ja seria una altra cosa, tot i que en la tradició americana les nacions indígenes, els sioux o els navahos, per exemple, tenen aquesta consideració. Quin seria, doncs, el terme equivalent? Sembla que el governador de Califòrnia ha trobat la fórmula: reivindicar-se com a ‘nació-estat’. I això ha fet, enmig de l’enèsim enfrontament amb Donald Trump, en aquest cas per la mala gestió de la pandèmia del coronavirus. Sense dir-ho clarament i sense fer cap pas més enllà de les declaracions, el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha aconseguit de crear una autèntic daltabaix polític invocant allò que es podria equiparar a la ‘causa justa’ per a declarar el seu estat ‘una nació-estat’ disposada a exercir tot el seu poder.
Gavin Newsom és el governador de l’estat de Califòrnia d’ençà del gener de l’any passat. Membre del Partit Demòcrata, abans havia estat batlle de San Francisco, el més jove de la història, i vice-governador de l’estat. Essent batlle, ja va demostrar el seu estil quan va ordenar que la ciutat expedís certificats de matrimoni a les parelles gais, malgrat que la llei estatal ho prohibia. El 2014 també va ser l’únic polític destacat que s’afegí a la campanya ‘Proposició 47’ que reclamava –i que aconseguí– de descriminalitzar els delictes no violents i va donar suport a la campanya per la legalització de la marihuana, que també va ser un èxit. No sempre va guanyar, però, perquè no va aconseguir que s’aprovàs la proposta d’abolir la pena de mort al seu estat, tot i que n’ha proclamat una moratòria d’ençà que ell és governador.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.