L’NRC, un dels principals diaris dels Països Baixos, s’ha fet ressò de la iniciativa de la Generalitat per a obrir les fosses comunes de la guerra del 1936-39 en un article que explica l’obertura de la primera fossa a Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà. S’hi destaca que hi ha unes 114.000 persones enterrades en fosses comunes a tot l’estat espanyol.
Aquesta fossa va ser la primera a ser exhumada dins del pla de fosses 2017-2018 del govern, una iniciativa que comanda el Departament d’Exteriors. Arreu del territori hi ha unes cinc-centes fosses comunes. Assegura que la Generalitat vol avançar en la identificació dels cossos enterrats en fosses comunes i cita paraules del conseller Raül Romeva: ‘Creiem que és molt important que això es fa encara. Considerem que és la nostra responsabilitat’.
L’article explica que el govern espanyol s’agafa a la llei d’amnistia del 1977 per a no remoure el passat, però que el pacte de la transició trontolla. També diu que no hi ha una política estatal per a exhumar les fosses comunes i que el govern espanyol creu que les ‘velles ferides’ no s’han de reobrir.
Per contra, comenta que la Generalitat ha tirat pel dret i que farà una base de dades amb l’ADN dels familiars per a facilitar la identificació dels cossos. Així mateix, afegeix que el govern ha instat els supervivents a explicar les seves experiències i a donar material genètic.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]