dissabte, 5 d’agost del 2017

El Govern enceta les vacances més incertes amb el referèndum en l'horitzó


Referèndum: crònica

El Govern enceta les vacances més incertes amb el referèndum en l'horitzó

La propera reunió de l'executiu no hauria de ser fins al 29 d'agost, però no es descarten trobades extraordinàries en funció de l'actuació de Madrid contra l'1-O

El Govern anirà al TC per defensar la via de la desconnexió exprés

| 01/08/2017 a les 20:00h
Junqueras, Puigdemont i Junqueras, aquest dimecres | Govern
"Espero poder fer uns dies" i "el Govern no descansa mai" són dues de les frases que més s'escolten aquests dies al Palau de la Generalitat. En teoria, aquest dimarts s'ha celebrat l'última reunió del consell executiu de la temporada, i la propera està prevista per al 29 d'agost. Seran 28 dies plagats d'incertesa, un cop el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès la via de la desconnexió exprés i el Parlament ha de decidir com i quan tramita la llei del referèndum. Diverses fonts consultades per NacióDigital indiquen que "no es pot descartar" que el Govern es trobi al llarg d'aquest mes per avaluar mesures que arribin de Madrid i que obliguin a recalcular l'estratègia.

Un membre de l'executiu, de fet, assenyalava dilluns en privat que la reunió d'avui era, només "teòricament", l'última del curs polític. "Mai se sap", sosté un altre dirigent consultat. En principi, però, els càlculs dins l'executiu passen per una primera quinzena d'agost "relativament tranquil·la" en quant a actualitat política. La propera data rellevant situada en el calendari és el 16 d'agost, que és quan es reuneix la mesa per admetre a tràmit la llei del referèndum. El gran dubte és si aplicarà el reglament suspès del Parlament -que permetria accelerar l'aprovació al màxim- o bé es busquen altres vies que no impliquin la desobediència directa de la suspensió del Constitucional.



El Govern dona per fet que el Tribunal Constitucional no farà cas del recurs contra la suspensió de la reforma del reglament del Parlament, però defensa la necessitat de presentar-lo

Una de les decisions que ha pres l'executiu en la reunió d'avui ha estat elevar un recurs de súplica al TC per tal de frenar la impugnació. "És una indecència", ha lamentat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull. De portes endins, però, es dona per fet que el Constitucional no farà marxa enrera i que la suspensió es mantindrà. L'argumentació oficial que arriba de Palau és que el recurs calia presentar-lo "per defensar les institucions catalanes" -el Parlament, en aquest cas- i perquè sempre s'han d'esgotar les vies de dret interns abans de recórrer a instàncies internacionals.

Fonts governamentals sostenen, a banda, que la maquinària del referèndum "no s'aturarà", i prometen que tot estarà llest per quan toqui accelerar. El president Carles Puigdemont, que aquest vespre ha participat en un homenatge a Enric Prat de la Riba a Castellterçol (Moianès), no té previst moure's de la demarcació de Girona en els dies -pocs- de descans que s'agafarà. "Tots els consellers estaran a prop, sempre estan localitzables", assegura un dirigent consultat. Un dels que més feina acostuma a tenir és el titular d'Interior, sempre pendent dels incendis forestals i de les operacions sortida i tornada de vacances. Els òrgans de coordinació -interns i externs- del referèndum es mantindran en contacte. Fa mesos que existeixen grups de whatsapp al respecte.

La via de tramitació

El Govern, almenys de moment, té "descartat" presentar la llei del referèndum com un decret de l'executiu. "Ara mateix, si voleu tenir informació, el millor és que parleu amb els grup parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP", mantenen amb certa ironia dins la Generalitat. Una de les vies que estan damunt la taula és la de l'article 81.3, que permet alterar l'ordre del dia d'un ple per introduir-hi un assumpte urgent. Fa setmanes que s'estudia aquest camí, tot i que limitaria molt el debat i permetria a l'oposició carregar contra l'independentisme. El PP, el PSC i Ciutadans estan atents a tots els moviments i, quan s'accepti a tràmit la llei, buscaran tombar-la.
 
Xavier García Albiol marxa del ple just davant d'Inés Arrimadas Foto: ACN

Populars i liberals ja han presentat un recurs d'empara al TC per frenar la reforma del reglament del Parlament, i tenen els assessors jurídics escrutant totes les normes per frenar la tramitació del referèndum. Els plans del Govern passen per tenir la llei aprovada el 6 de setembre, i complir d'aquesta manera amb els tràmits necessaris per posar les urnes l'1 d'octubre. El calendari estava pensat aplicant la reforma parlamentària -que redueix els terminis pràcticament a la meitat de la meitat-, però no està clar que es pugui dur a terme així. Lluís Guinó, vicepresident de la cambra, i Roger Torrent, portaveu adjunt de Junts pel Sí, confien que es trobi la manera adequada.

Els atacs d'Arran

Tot el full de ruta es pactarà amb la CUP, amb qui el Govern ha topat els últims dies pels atacs d'Arran a serveis turístics. Turull els ha volgut desvincular del procés i els ha condemnat "sense matisos". La conselleria d'Empresa i Coneixement que lidera Santi Vila presentarà una denúncia contra el col·lectiu juvenil, proper als anticapitalistes, just després que TMB materialitzi la seva. Hi ha hagut contactes entre l'executiu i la CUP per tractar la qüestió i la relació entre socis no s'ha ressentit. Puigdemont té canals oberts amb els anticapitalistes i l'estabilitat, associada al referèndum, es manté.

La topada amb Arran pels atacs a serveis turístics no ha posat en risc la relació entre el Govern i la CUP, que es vol mantenir estable fins a la celebració del referèndum

Això no treu, però, que hi hagi veus del PDECat molestes amb les actuacions d'Arran contra el bus turístic i el servei de lloguers de bicicletes a turistes, perquè consideren que "no suma" a la causa del procés. El model de país serà un dels grans debats que vindran després del referèndum, i els nacionalistes voldran deixar clar que estan a les antípodes dels anticapitalistes. Abans, però, caldrà que passin les vacances més incertes en què tothom -Govern, oposició, Moncloa i el Tribunal Constitucional- estarà pendent dels passos que es facin cap a l'1 d'octubre.
 
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, durant la reunió del Govern de l'1 d'agost. Foto: ACN

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada