dimarts, 14 de juny del 2016

El canvi climàtic acaba amb la primera espècie de mamífer

SEGONS UN INFORME GOVERNAMENTAL

El canvi climàtic acaba amb la primera espècie de mamífer

És un rosegador australià que va ser vist per última vegada el 2009

El canvi climàtic acaba amb la primera espècie de mamífer
REUTERS
La gran barrera de coral australiana, el 2004, des de l'aire.

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dimarts, 14 de juny del 2016 - 12:48 CEST
Els experts consideren que un petit rosegador australià és el primer mamífer del planeta que desapareix a causa del canvi climàtic provocat pels éssers humans. L'animal, amb el nom científic 'Melomys rubicola', habitava al cai Bramble, una diminuta illa que s'eleva a tres metres del nivell del mar a l'estret de Torres, que separa Austràlia i Papua Nova Guinea.
L'existència d'aquest rosegador, considerat l'únic mamífer endèmic de la Gran Barrera de Coral, va ser registrada pels europeus el 1845 al cai Bramble, on abundaven.
Però una expedició va reflectir el 1978 la reducció del nombre d'exemplars a només uns centenars, fins que el 2009 l'espècie va ser vista per última vegada.
"Probablement això representa la primera extinció d'un mamífer causada pel canvi climàtic antropogènic (provocat per l'home)", apunta un informe científic publicat al portal del govern de l'estat australià de Queensland.
Fa dos anys un equip del Ministeri de l'Ambient i Protecció del Patrimoni de l'estat australià de Queensland i la Universitat de Queensland va portar a terme una investigació per busca alguns dels exemplars, però no va aconseguir veure'n cap.
Natalie Waller i Luke Leung, autors de l'informe governamental, han recomanat que es declari extint al rosegador del cai Bramble.
Els experts han afegit que l'"arrel de la causa" de la seva desaparició és l'augment del nivell de les aigües que van inundar el cai, que van exterminar tota la població i van destruir el seu hàbitat, cita el diari 'The Guardian Australia'.
Per a les illes de baixa altitud, com el cai Bramble, els efectes destructius provocats per esdeveniments meteorològics s'agreugen "per l'impacte de l'augment de les aigües a causa del canvi climàtic" provocat per l'home, diu l'informe.
Amb només uns 40.000 metres quadrats, el cai Bramble és un important lloc de procreació per a les tortugues verdes i diverses aus marines de l'estret de Torres, a més de tenir un gran valor cultural per als indígenes que resideixen a la regió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada