dimecres, 15 d’abril del 2015

El parlament aprova avui el projecte de llei de creació del Moianès

Dimecres  15.04.2015  06:00

El parlament aprova avui el projecte de llei de creació del Moianès

Es constituirà com a comarca després de les eleccions municipals del 24 de maig

VilawebEl ple del Parlament d'avui debatrà i votarà el projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès. Es farà en lectura única, un procediment de màxima celeritat que en permetrà l'aprovació en un únic debat i sense que els grups puguin presentar esmenes a la totalitat.
La setmana passada, la mesa del parlament i la junta de portaveus van aprovar que s'admetés a tràmit, avui, la votació del projecte. Així doncs, el Moianès ja podrà ser una comarca en plenes condicions després de les eleccions municipals del mes entrant.
Sembla que no hi ha cap dubte sobre el resultat de la votació perquè, ja el novembre passat, s'hi va votar una moció per a demanar que el Moianès pogués esdevenir comarca i hi va haver una majoria aclaparadora a favor.
Antecedents
El Moianès és un territori que fa temps que reivindica de poder-se constituir com a comarca. L'any 2010, els ajuntaments concernits van començar els tràmits per a aconseguir-ho. El darrer pas que van haver de fer, a petició del govern de la Generalitat, va ser una consulta als ciutadans el dia 22 de març. Fou una votació no vinculant i no prevista en la creació de noves comarques, però que, segons el govern, havia d'afermar la validesa del procés.
Després de la consulta, els plens dels ajuntaments van ratificar-ne els resultats: un 80% dels vots a favor del sí, amb un 47% de participació. Una ratificació que, de seguida, es va fer arribar al Departament de Governació.
La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, es va encarregar d'entrar l'avantprojecte de llei de creació de la comarca del Moianès a l'anomenat govern tècnic. La setmana passada, tal com era previst, l'executiu va donar el vist-i-plau al text legislatiu i el va traslladar al parlament.
El Lluçanès
El Lluçanès és, també, un territori de Catalunya que vol esdevenir comarca. Ha seguit el mateix procediment que el Moianès i, tot i que ambdós territoris van començar el procés en el mateix moment, els ritmes s'han descompassat: al Lluçanès la consulta no es farà fins el 26 de juliol.

  • Consulta per a decidir la creació del Moianès com a comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada