dimarts, 23 de desembre del 2014

Fitxa tècnica d'un votant de Podem

Fitxa tècnica d'un votant de Podem

Federalistes, catalanistes i xuclen votants de diversos partits segons les eleccions a les que concorrin

, Redacció | ND 22/12/2014 a les 23:59h
 
Públic a l'acte de Podem d'aquest diumenge a Barcelona. Foto: Cristóbal Castro


La sorpresa de les darreres enquestes i la capacitat de mobilització en el seu míting a Barcelona, ha fet protagonista Podem, la formació d'esquerres que lidera Pablo Iglesias. Els dos darrers estudis del Centre d'Estudis d'Opinió ajuden a fer un perfil del potencial votant del partit que va ser la revelació de les darreres europees.

Catalanisme i espanyolisme 

Segons el darrer CEO, difós la setmana passada, el virtual votant de Podem és catalanista. De fet, es puntua amb un 5,25, en una escala de 0 al 10, en la qual 0 significa mínim catalanisme i 10 màxim catalanisme.

Així mateix, el potencial votant de Podem s'autoubica en el 4,94 en una escala on 0 significa mínim espanyolista i 10 màxim espanyolista. De fet, en aquesta escala els únics que superen el cinc són el PP, PSC i C's.

Creu que Catalunya hauria de ser...

De fet, a la pregunta que “Creu que Catalunya hauria de ser...”, el 64,7% dels que diuen votar a Podem aposten per un Estat dins una  Espanya Federal; un 15,7% per continuar com una comunitat autònoma; un 13,7% aposta per un Estat independent; un 2% per una regió i la resta, un 4%, no ho sap o no ho contesta.

Comportament amb el 9-N

La mateixa enquesta indica que un 58,8% dels virtuals votants de Podem no van anar a votar el 9-N. Dels que sí ho van fer, el 15,7% ho van fer pel 'sí-sí'; un 13,7% va apostar pel 'sí-no'; pel 'no', un 5,9% i un altres 5,9% no contesten.

Unes xifres que quadren força amb una de les altres preguntes del CEO com  ara “Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?”. Així el 15,7% dels virtuals votants del Podem aposten pel 'sí'; el 80,4% pel 'no', i la resta, 4%, no ho sap ni ho contesta.

Què valoren més per votar a Podem?

El 60,8% dels potencials votants de la formació de Pablo Iglesias decideixen el seu vot per “les propostes electorals”; en segon terme opten per Podem per “ideologia” un 43,1%; un 19,6% per la seva actuació com a “oposició”; el 7,8% es decideix pel líder i un altre 7,8% per “militància”, la resta, un 4%, no ho sap o en són altres motius.

Dreta-esquerra 

En l'àmbit ideològic, els virtuals votants de Podem es s'autoubiquen en el 2,36 en una escala en la que 0 és extrema esquerra i 10 extrema dreta. Una xifra un pèl superior a la CUP (2,10) i per sota d'ICV-EUiA (2,43).  De fet, l'única formació que supera el 5 és el PP que és del 5,26.

D'on treu els vots?

Segons l'enquesta, el magatzem de vots de Podem es troba en diferents partits segons el tipus de comicis. Així, si es creuen les dades del record de vot amb la intenció de vot al Parlament, Podem treu un 11,5% de votants que van confiar en el PSC; un 13,5% d'ICV-EUiA i un 4,9% de C's. De CiU i ERC, tot just traspassen 2,3% de votants. I un 26,9% ve de vots d'altres formacions no parlamentàries o bé de l'abstenció.

En canvi, les xifres del traspàs de vots varien si es tracta de les eleccions espanyoles. En aquest tipus de comicis, Podem s'aprofitaria d'una fuga del 42,9% d'ex-votants d'ICV-EUiA; es quedaria amb un 20,6% dels vots que havia tingut el PSC; un 16,7% dels votants de C's i un 12,7 dels que van votar ERC ara farà quatre anys.


Policia i Exèrcit, més ben valorats que el Parlament

Així mateix, si ens fitxen en el darrer Baròmetre d'Opinió Política del mes de novembre, la institució més ben valorada pels virtuals votants de Podem són els mitjans de comunicació que puntuen amb un 4,85 sobre 10. De fet, cap institució aprova. Però destaca que els seguidors de Pablo Iglesias valoren més la Guàrdia Civil i la Policia espanyola (4,18), els Mossos (4,57) o l'Exèrcit espanyol (3,98) que no pas la Generalitat (2,50) o el Parlament (3,06).

El votant de Podem valora per sobre el 6 sobre 10, els científics, el personal sanitari, els docents i els comerciants. Per altra banda, és el partit en el qual els seus votants són els que menys confien en els polítics. Els seus votants se senten satisfets amb una nota de 6,17 sobre 10.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada