dimarts, 23 de juny del 2015

L'ESA llança un segon satèl·lit d'observació climàtica

MISSIÓ ESPACIAL EUROPEA

L'ESA llança un segon satèl·lit d'observació climàtica

El 'Sentinel-2A' analitzarà la contaminació i el retrocés de les glaceres

L'ESA llança un nou satèl·lit d'observació climàtica.
EL PERIODICO
EFE / PARÍS
Dimarts, 23 de juny del 2015 - 12.09 h
L'Agència Espacial Europea (ESA) ha llançat aquest dimarts amb èxit el satèl·lit Sentinel-2A, segon dels "sentinelles" de l'ambiciós programa europeu Copèrnic per vigilar el medi ambient i observar els canvis a la superfície terrestre.
L'enlairament ha tingut lloc a les 03.52 hora local (01.52 GMT) des del centre espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, i a bord d'un coet Vega.
El programa Copèrnic complet compta amb un pressupost d'uns 7.500 milions d'euros ( 8.496 milions de dòlars) i serà el sistema civil més gran de la història dedicat a observar els racons del planeta. S'espera que això es tradueixi en ingressos directes i indirectes d'uns 30.000 milions d'euros. Aquest projecte únic de vigilància mediambiental té programades sis missions i cada una està formada per diversos satèl·lits.
Sentinel-2 està dotat de dos satèl·lits, el segon dels quals es llançarà a mitjans del 2016, i té per objectiu proporcionar dades sobre la gestió del medi ambient i de les zones agrícoles, per caracteritzar cultius i a partir d'aquí establir per exemple estratègies per optimitzar els fertilitzants. També permetrà, segons l'ESA, fer seguiment de la desforestació o desertificació d'algunes zones i estudiar l'impacte del canvi climàtic, per exemple analitzant el retrocés de les glaceres.

Alerta sobre contaminació

Aquest complex desplegament alertarà igualment de la contaminació en llacs i aigües costaneres i les seves imatges d'inundacions, erupcions volcàniques i esllavissades contribuiran a gestionar les conseqüències d'aquests desastres i ajudaran en les tasques d'ajuda humanitària.
El Sentinel-2A llançat aquesta dimarts incorpora una càmera multiespectral amb 13 bandes d'alta resolució, amb un camp de visió que escombrarà 290 quilòmetres d'amplada. El seu contractista principal ha sigut Airbus Defense and Space a Alemanya, amb la participació d'empreses espanyoles, franceses, britàniques, austríaques, sueques, suïsses, portugueses i holandeses, entre altres.
Aquest satèl·lit, de 3,4 metres de llarg, 1,8 metres d'ample i 2,35 d'alt, té una massa d'1,1 tones, pes en què s'inclouen els 123 quilograms previstos de combustible.
L'ESA va detallar que aporta visió en color al programa Copèrnic i que, per tant, és "un complement perfecte" a les imatges de radar --adquirides en qualsevol condició climàtica, de dia i de nit-- que proporciona el primer satèl·lit de la flota, el Sentinel-1A, llançat el 3 d'abril de l'any passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada