Un informe acadèmic assegura que la legislació de la Unió Europea (UE) i el dret internacional avalen el dret d’autodeterminació. També destaca que el govern té legitimitat per a aplicar la llei de transitorietat després de l’1-O en cas de victòria del sí. A més, assegura que la llei del referèndum compleix els requisits legals internacionals.
‘La legislació europea no prohibeix als pobles europeus l’exercici del dret d’autodeterminació. Ben al contrari, la legislació europea reconeix aquest dret i fins i tot l’encoratja en els tractats de la Unió mitjançant les seves disposicions i la pràctica dels estats membres i les institucions de la UE’, diu. L’informe és titulat ‘La legitimitat del dret de decidir de Catalunya’.
La Generalitat va encarregar l’estudi als acadèmics Nicolás Levrat (Universitat de Ginebra), Sandrina Antunes (Universitat de Minho), Guilleume Tusseau (Sciencies Po) i Paul Williams (American University). El punt de partida de l’informe és el reconeixement de Catalunya com una nació i, en conseqüència, el Principat té dret d’autodeterminació.
Així mateix, l’estudi recorda que la meitat de referèndums d’autodeterminació que hi ha hagut al món des del 1991 (27) s’han fet sense acord amb l’estat matriu. Finalment, recorda que aquest dret no es restringeix només a les colònies –tal com addueix l’estat espanyol– i que la constitució espanyola obliga el govern espanyol a acatar la legislació internacional.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]