dimecres, 26 de novembre del 2014

Cada ciutadà ha treballat 4 mesos per salvar els bancs

FINANCES

Cada ciutadà ha treballat 4 mesos per salvar els bancs

L’Estat compromet un terç del PIB per al sector i només ha recuperat el 3% dels ajuts

Els experts expliquen sovint que el sistema financer és a l’economia el que el sistema cardiovascular al cos humà: absolutament imprescindible. És en aquest sentit que molts justifiquen el rescat a la banca que s’ha portat a terme en els últims anys tant a Espanya com en altres països: sense la banca, el sistema s’hauria col·lapsat.
Però l’import total de diners públics que s’ha abocat al sector segueix sent motiu de discussions a causa dels diferents mètodes que es poden fer servir per calcular-lo i també perquè hi ha partides que no constitueixen una quantitat que l’Estat ha perdut sinó que són simplement garanties que es pagarien en determinades situacions. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha fet públic el seu primer Informe anual d’ajudes públiques a Espanya amb uns resultats impactants: el 92% de totes les ajudes públiques donades a Espanya entre el 2007 i el 2012 (incloent-hi l’agricultura, per exemple) van anar a parar als bancs.
Quatre mesos de feina
Segons aquest informe, els bancs no han rebut només diners per valor de 145.708 milions, sinó que a més tenen garanties bancàries de fins a 225.650 milions que l’Estat es podria veure forçat a acabar aportant. En total, doncs, la xifra podria acabar sent de 371.358 milions, o el que és el mateix, fins al 36% del PIB espanyol de l’any passat. La xifra equival a destinar a la banca tota la riquesa generada pels 47 milions d’espanyols durant quatre mesos. El greuge amb els altres sectors és evident, ja que en els anys més durs de la crisi tota la resta s’han repartit 30.252 milions, un 8% del total.
L’informe distingeix entre quatre tipus d’ajudes: recapitalització directa, rescat d’actius deteriorats, altres mesures (com ara crèdits tous, els que es donen amb un tipus d’interès petits) i les mateixes garanties. Les recapitalitzacions han suposat 59.743 milions entre el 2008 i el 2012, amb una especial incidència en l’últim any analitzat, quan la xifra abocada per l’Estat va ser de 40.418 milions per evitar la fallida de diferents entitats. La partida d’altres ajudes ha suposat 57.570 milions durant la crisi, i el rescat d’actius deteriorats, 28.395 milions.
La magnitud d’aquestes xifres s’explica per la desproporcionada aposta de la banca pel sector immobiliari, que es va enfonsar el 2008 amb l’esclat de la bombolla. La gravetat de la situació a Espanya s’explica amb una dada: només el 2012, el 46% de les ajudes rebudes es van destinar a recapitalització i rescat d’actius; mentre que les garanties es van quedar en el 54%. La situació de la resta de la UE, on també hi va haver crisi financera, va ser inversa: els països amb problemes van destinar un 12% dels diners a recapitalitzar i rescatar actius (les parts que impliquen un pagament directe), mentre que les garanties i liquiditat van suposar el 88%.
Una altra de les dades que destaca l’informe és l’escassa quantitat de diners que l’Estat havia recuperat a 31 de desembre del 2012: només 3.160 milions sobre els 107.453 que van passar de l’administració als bancs. Això suposa un percentatge del 2,9%. D’entre els països que la CNMC tria per comparar la situació, l’únic estat on la banca ha rebut més diners és la Gran Bretanya, amb 156.108 milions d’euros. Però la diferència pel que fa a capital recuperat per l’administració és gran: les autoritats britàniques ja han recuperat 43.331 milions, un 27%. En aquesta classificació Espanya és segona en ajudes rebudes i vuitena de deu en diners recuperats: només a Portugal (2,7%) i Xipre (2%) s’ha tornat una proporció inferior. Cal recordar que l’estudi no inclou el que l’Estat recuperarà per la venda de CatalunyaCaixa (1.187 milions com a màxim) i Bankia, on encara controla una part del capital.
Les diferències amb altres sectors són abismals. El 2012, entre agricultura, pesca, indústria, serveis, transport, carbó, acer i sector naval van tenir unes ajudes de 3.953 milions. La banca va rebre 141.395 milions, un 94% dels quals van ser injeccions de capital. Tot plegat en un sector, el financer, que a 31 de desembre del 2013 donava feina a 215.663 persones, l’1,25% dels treballadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada