mongeta del ganxet
La mongeta del ganxet és una de les varietats de llegums més apreciades del país i el seu conreu està molt vinculat a les comarques del Vallès i del Maresme. Per donar relleu a tot aquest patrimoni, avui es fa per primera vegada a la Garriga la Festa de la Mongeta del Ganxet, un acte que vol difondre tots els aspectes relacionats amb aquest producte: el seu conreu, les seves propietats i, evidentment, les diverses maneres que hi ha de cuinar-la.
La festa es fa al mes de novembre perquè és quan es recull aquest producte, que se sembra pel juny, després de fer la sega del blat, i necessita 120 dies per madurar. El primer acte de la fira consistirà precisament a seguir aquest procés: s’escortarà en bicicleta el tractor que transporta les mongetes des del camp al centre del poble i allà s’hi farà una tria, batuda i garbellada popular.
Al migdia es farà el col·loqui ‘Mongetes, del camp a la taula passant per l’era. Un recorregut al llarg de l’any agrícola’, a càrrec de l’ambientòleg Jordi Puig, autor del llibre ‘L’hort del segon origen. L’horticultura del futur amb arrels al passat’. I després de treballar i de pensar és el moment de degustar i la jornada acabarà amb un dinar popular a base de mongetes amb botifarra i altres productes locals.
Des del 2007 la mongeta del Ganxet té denominació d’origen protegida. La seva principal característica alimentària és l’elevada proporció proteica, mentre que en l’àmbit gastronòmic destaca per la seva fina pell, la cremositat i sabor extremadament suau i característic