dilluns, 23 de novembre del 2015

Croissants d’elit per a totes les butxaques

Croissants d’elit per a totes les butxaques

Els guanyadors del títol de Millor Croissant de l’Estat expliquen els seus secrets


Els pastissers Lluís (28 anys) i Gerard Costa (32), de Vallflorida Xocolaters, preparen cada dia una quantitat tan gran de croissants que als dos germans els agafen calfreds quan en diuen la xifra exacta. “Entre setmana, 800 de diaris; en cap de setmana, 6.000”, diuen. Des del 6 d’octubre passat preparen els croissants artesanals més desitjats, si es dóna fe de les xifres de vendes que els germans asseguren que tenen. Tot va començar quan van guanyar el concurs del Millor Croissant de Mantega Artesà de l’Estat, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Pastissers de Barcelona, on precisament es va formar el Lluís.
Després de cinc anys seguits de presentar-se al concurs i d’anar perfeccionant la tècnica de preparació, els dos germans van guanyar-lo i, de sobte, han vist com quintuplicaven les vendes. Són els croissants elitistes, pel premi i per la complexa elaboració, de vint-i-quatre hores, però que venen a un preu apte per a totes les butxaques: 1,40 euros. A més, els dos germans en revelen la preparació perquè el públic s’atreveixi a fer-los a casa.
“Quan perdíem el concurs tornàvem a casa amb les idees clares de què havíem fet malament”, expliquen els dos germans a l’obrador de la pastisseria, la Vallflorida, de Sant Esteve de Palautordera. “Fallàvem en el format, per exemple; en les proporcions de greix i farina; en el treball de la massa mare; en el sucre; en el repòs; en molts detalls que ens anàvem apuntant concurs rere concurs”. En cada edició buscaven els perquès del fracàs per tornar a casa i poder millorar la tècnica durant un any sencer.
I és que els dos germans són uns treballadors ferms. De ben joves van decidir agafar les regnes de la pastisseria familiar, dels pares, el Lluís i la Pilar, però abans van tenir clar que s’havien de formar. Es van apuntar a l’Escola de Pastisseria del Gremi que avui els ha catapultat a l’èxit per anar a treballar de seguida a les millors pastisseries del país i de l’estranger. Amb la motxilla plena de coneixements, sobretot en xocolata, van tornar a casa i van canviar el nom de la pastisseria per dir-ne Vallflorida Xocolaters, perquè s’iniciava una nova línia creativa, la de la xocolata, en què avui destaquen per les innovadores rajoles, que venen tant a Catalunya com a tot el món.
Però tornem als croissants. Els Costa han aconseguit que siguin premiats perquè han deixat reposar més hores la massa, que l’han treballada molt freda, i hi han afegit més sucre i més mantega; tot plegat, canvis respecte a altres edicions. Explicat així no se’n copsa la complexitat, però quan el Lluís comença a enumerar dades, el dolç de mossegada complexa, que s’obre com un acordió, adquireix una altra volada. “En total, el temps d’elaboració és gairebé de 24 hores, perquè el croissant fermenta durant quinze hores”.
El pas a pas, que el Lluís explica d’una revolada de memòria, és el següent: a les vuit del matí fa la primera amassada amb farina, sal, sucre, mel, massa mare, llevat, mantega, llet i aigua. Ho congela a -20 graus i quan està dura com una pedra la treu perquè es temperi a 3 o 4 graus. Serà el moment de laminar la massa com si fos una pasta fullada.
La massa, estirada, la retalla perquè faci 50 cm de llarg, que acollirà 40 cm de mantega al mig. La banda que hagi quedat sense mantega serà la que tancarà la làmina, i després, amb un ganivet, tornarà a laminar-la una vegada més per fer-li tres plecs senzills.
Amb aquesta forma, es deixa reposar a la nevera durant una hora o hora i mitja. I encara continuarà la feina: tocarà estirar de nou la massa fins a deixar-la a 3 mm de gruix màxim. Amb l’ajut d’un ganivet, en tallarà triangles, de 5 x 12 cm. Més passos. De nou ha d’entrar a la nevera, ara durant mitja hora. Sempre que la massa va a la nevera ho fa recoberta de paper film, perquè si no podria assecar-se. “Pensa que el croissant està fet d’una massa viva, amb massa mare, i per tant cal una cura especial en tots els passos”.
Un cop la massa ha recuperat temperatura, toca estirar-la i enrotllar-la, i posar les peces dins d’un recipient de llauna, perquè ara tindran el repòs més llarg a la nevera, de dotze hores. A la pràctica, això vol dir que a les cinc de la tarda és quan el Lluís i el Gerard han acabat de fer tots els passos (començats a les 8 del matí), i desen els croissants fins a les cinc del matí de l’endemà. Però encara queda feina per fer: el croissant cal treure’l de la nevera, perquè ha de fermentar en una temperatura ambient d’entre 25º i 28º. Quan ho hagi fet, hi faltaran els últims passos: pintar-los amb una barreja feta amb ou, sal i llet, i ja estaran a punt per entrar al forn, durant vint minuts, on s’inflaran. “Dins el forn també hi ha trucs molt importants, com ara que hi hagi una separació entre ells d’uns quatre o cinc centímetres, perquè no s’enganxin i perquè s’inflin bé”, revela el Lluís. Trets del forn, els tocs finals. “Els deixo damunt d’una reixa perquè el croissant respiri i reposi. Si els deixés damunt d’una llauna quedarien humits, i no cruixents, que és tal com han de quedar”. Quan hagi passat tot plegat, ja seran les vuit del matí, quan tornarà a començar de nou amb una nova massa de croissants.
Ensaïmades estrella
Mentrestant, a l’Idò Balear, a Barcelona, Antònia Arrom, Pema Maymó i Lurdes Juan expliquen que cada matí i tarda les ensaïmades són el producte estrella. En serveixen “llises”, com en diuen de les que no tenen farcit, amb sobrassada i amb cabell d’àngel. A Idò Balear, les ensaïmades provenen directament del forn Can Pomar, de Palma. Es podria dir que el rival del croissant és l’ensaïmada, sobretot a les illes Balears, que han excel·lit en la preparació amb mil i una formes. A Menorca, per exemple, no hi ha Sant Joan sense una ensaïmada bamba, com en diuen del dolç que agafa forma estofada i inflada, i que també es ven durant tot l’any a les pastisseries.
A la pastisseria Curniola, de Ciutadella de Menorca, la pastissera Neus Pons explica que prepara la massa de l’ensaïmada amb farina i llevat, amb què aconsegueix un llevat, que deixa reposar. Al cap d’una estona en fa un segon llevat, amb els mateixos ingredients, que afegirà al primer, i al qual afegirà els ingredients que l’enriquiran: ous, sucre, saïm i mantega precuita. “La mantega precuita és important, perquè és el que fa diferent les nostres ensaïmades d’altres que es fan fora de les Illes”, diu la Neus.
Amb tots els ingredients junts, tocarà fer-ne làmines i després les voltes característiques, com si es tractés d’un caragol. “Encara caldran més hores de repòs, perquè la massa haurà de doblar el seu volum”. Quan ho hagi fet, només hi faltarà un toc de forn fluix d’uns vint minuts màxim. “Per Sant Joan, se’n mengen per als berenars [esmorzars] i per a ses berenetes [berenar] i ja no en diem ensaïmada bamba ni estofada, senzillament en diem ensaïmada, perquè és l’única que fem d’aquesta manera”. Segons Pons, les ensaïmades grans, planes, “són només típiques de Mallorca”.
Mil i una varietats de croissants artesans a Vallflorida 
Els germans Lluís i Gerard Costa preparen el croissant de mantega guanyador, però també molts d’altres: de fruita de la passió amb mango, de praliné d’ametlla amb xocolata amb llet, de formatge mascarpone, de gerds; tots a 2,5 euros. Però també en fan de salats, com els que porten formatge, foie gras, frankfurt o tot un clàssic: de pernil dolç amb formatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada