divendres, 23 d’octubre del 2015

Un neonazi a Catalunya Ràdio, per David Cuscó.

opinió

Un neonazi a Catalunya Ràdio

/ 18.10.2015
NUVOL
Divendres passat, el Matí de Catalunya Ràdio, dirigit per Mònica Terribas, va organitzar un cara a cara entre el fotoperiodista Jordi Borràs i Josep Alsina. La trobada es va presentar com una oportunitat per dialogar sobre l’extrema dreta en el context d’un mitjà que actua com a servei públic. No obstant això, a la pràctica el que el programa va fer va ser donar veu a una persona (Alsina) que se situa —i les proves que ell presentava com a exculpatòries ho deixaven ben clar— en l’àmbit del revisionisme i negacionisme històric més descarat. El que el programa va aconseguir va ser donar veu, durant quaranta minuts, a una ideologia que, disfressada d’historicisme crític i d’academicisme, és una de les baules principals del neonazisme des de fa seixanta-cinc anys.
Jordi Borràs deixa en evidència Josep Alsina
Jordi Borràs deixa en evidència Josep Alsina al Matí de Catalunya Ràdio
El negacionisme té la seva primera figura en Paul Rassinier, que al principi dels anys 50 qüestiona el testimoni de molts supervivents de la Xoà. Més endavant, aquesta teoria va anar mutant des d’una negació absoluta dels crims nazis, passant per una relativització de les xifres, fins a una equiparació (la mateixa que fa servir Alsina durant el programa) amb altres genocidis. Així, doncs, la Xoà acaba diluïda en el magma pornogràfic dels genocidis que hi ha hagut fins ara. La polèmica no és pas nova: H. E. Barnes, A. J. App, A. Butz i l’Institute for Historical Review en són referents als EUA; David Irving i Robert Faurrisson, a Europa. La perversió d’aquest darrer punt de l’evolució negacionista és especialment greu des del moment en què satisfà l’extrema dreta i gran part de l’esquerra, i acaba (com torna a demostrar Alsina en una intervenció) transformant el jueu en botxí i el palestí en víctima, en una visió interessada del conflicte àrabo-israelià. Cal tenir en compte, però, que la banalització de la Xoà no parteix únicament de l’intent d’eliminar-ne la singularitat, sinó que el mercat també hi ha tingut molt a veure gràcies a una sobreexposició farcida de tòpics i buida que ha acabat convertint aquest fet històric en un gènere literari i cinematogràfic més.
Tornem al programa. Donar veu a neonazis disfressats d’historiadors (Alsina ha estat professor de secundària, cosa que em sembla un escàndol) en legitima, es vulgui o no, el pensament. El que aquesta mena de gent persegueix desesperadament és que la seva veu compti com una més dins del context mediàtic actual. Però cal tenir en compte que tot i que volen utilitzar les vies que una democràcia (fins i tot tan defectuosa com la nostra) els ofereix, no dubtarien ni un segon a imposar el seu totalitarisme si assolissin el poder. Ras i curt, el diàleg no pot ser un dogma. Fer-los participar en un debat públic és caure en la seva trampa: només de ser-hi ja han guanyat. Alsina ja havia guanyat seient a la mateixa taula que Borràs, tant se val si aquest, després, el va deixar en evidència. Compareu els tristos megàfons i crits de les seves concentracions i congressos amb la possibilitat de tenir el micròfon de Catalunya Ràdio al davant. Malgrat la dignitat, fermesa, contundència i dosi infinita de paciència que va mostrar Jordi Borràs durant el programa, ell mateix va acabar manifestant que no s’ha de donar veu a gent com Alsina. Mònica Terribas (que es va felicitar perquè el programa havia permès parlar d’idees) n’hauria d’haver pres nota, d’aquesta conclusió. Llàstima que el mal ja estava fet.

Editor d'El funàmbul, revista trimestral de cultura
4 articles publicats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada