SALUT
Parlen els nutricionistes: "La carn vermella i processada ha de ser de consum ocasional"
Els experts destaquen que l'OMS no prohibeix el consum de carn, que també té beneficis sobre la salut, ja que és una font de ferro i vitamina B
LARA BONILLA Barcelona
Després que l' OMS hagin confirmat que el consum elevat de carn processada i de carn vermella s'associa amb més risc de càncer colorectal, els nutricionistes consultats per l’ ARA expliquen que la clau és consumir-ne amb moderació i no pas deixar d'ingerir carn.
Posen l’accent en la quantitat i la freqüència.
“El consum moderat no comporta perill, comporta perill el consum
excessiu”, diu el professor emèrit de nutrició i bromatologia de la UB
Abel Mariné, que explica que un estudi fet en el marc de la càtedra carn
i salut ja fixava el límit en 100 grams diaris. “Per sobre, es considera consum excessiu”.
50 gramsL'OMS fixa el límit de consum en 50 grams diaris de carn processada i 100 grams de carn vermella
L'OMS fixa el límit en 50 grams
de carn processada al dia i en 100 grams de carn vermella al dia. “Per a
un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal pel seu consum
de carn processada segueix sent petit, però aquest risc augmenta amb la
quantitat de carn consumida”, va destacar ahir Kurt Straif, cap de monografies de l’IARC, l'agència dependent de l'OMS que ha elaborat l'estudi.
Un grup de 22 experts
de deu països diferents han avaluat 800 estudis científics i han
conclòs que hi ha “evidències suficients” que el consum en excés (més de
50 grams diaris) de carn processada està relacionat amb el càncer
colorectal. També han acordat classificar la carn vermella dins del grup 2A de substàncies “probablement cancerígenes”.
“Han comparat persones que en consumeixen molta en relació a persones
que en consumeixen poca, no que no en consumeixin gens”, apunta Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut.
Menjar carn vermella 2 o 3 cops per setmana
La clau és en la freqüència i la quantitat que es consumeix. “La nostra piràmide d’alimentació ja diu que la carn vermella i processada ha de ser de consum ocasional: 2 o 3 cops per setmana”,
afegeix Cabezas. No és nou, de fet, el Codi Europeu contra el Càncer ja
recomana limitar la carn vermella i els aliments amb un alt contingut
de sal així com evitar la carn processada. I ja fa temps que els experts
aconsellen consumir més fruita, verdura i peix.
“L'OMS no diu que no en mengis, sinó que el consum ha de ser
ocasional”, diu Cabezas. La mateixa OMS reconeix que menjar carn té
beneficis per a la salut. Aporta zinc, vitamina B i proteïnes. “La carn en si no és dolenta. És una font extraordinària de ferro
i té aminoàcids d’alta qualitat que serveixen per construir teixits i
fabricar neurotransmissors, com la serotonina”, explica la nutricionista
Pilar Senpau. La recomanació és una dieta
equilibrada i variada. “La gent ha de menjar amb moderació i sense por.
Qui vulgui menjar una mica de carn ho ha de poder fer sense
culpabilitzar-se”, conclou Mariné.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada