dilluns, 30 de juny del 2014

Ràdio Vaticana: "Catalunya va camí de la independència?"

30/06/2014
Dret a Decidir

Ràdio Vaticana: "Catalunya va camí de la independència?"

felip_VI_papa_francesc_470_35
Felip VI amb el Papa Francesc (EFE)

L'emissora del Vaticà analitza el procés sobiranista el mateix dia que el papa Francesc rep els reis d'Espanya

Xavier Lladó
El Singular Digital

Els Reis, avui a la Santa Seu

Coincidint amb la visita de Felip VI a la Santa Seu, la primera visita de nou monarca espanyol a l'estranger, l'emissora de ràdio del Vaticà, Ràdio Vaticana, ha analitzat el procés independentista català amb una entrevista a l'investigador universitari Cyril Trépier, autor d'una tesi doctoral sobre el moviment independentista a Catalunya. "Catalunya és en marxa per a la independència?" es preguntava l'emissora.

Trépier ha reconegut que "el sentiment independentista ha netament progressat en els darrers anys" i ha afirmat que "després de la manifestació de l'11 de setembre de 2012 a Barcelona es va acceptar que la independència era un procés històricament inevitable a Catalunya, però que els que asseguren això, també els dirigents independentistes, saben que no guanyaran forçosament que i els cal convèncer la gent".

Sobre si es podrà realitzar la consulta, opina que "sense l'acord de Madrid no", però que "sí que es pot dur a terme sota una altra forma, amb una consulta sense conseqüències jurídiques". L'analista diu que hi ha estudis que asseguren que una Catalunya independent és viable. Reconeix el paper important de les exportacions catalanes a l'estranger en la producció espanyola però diu que, en el context d'un estat independent, "hi ha qüestions de duanes i de legislació internacional que no són tan evidents d'anticipar" de si farien viable econòmicament un Catalunya independent i que no certesa en aquest punt.

Trépier assegura que una Catalunya independent fora de la Unió Europea és un estadi que, en cap cas, consideren la major part dels catalans i que l'idea d'un estat independent ha estat sempre concebuda dins de la UE. I sobre si la Unió Europea acceptaria Catalunya com a nou membre "sense haver passat per tots els procediments d'adhesió" afirma que diversos dirigents de la UE li han respòs negativament i que actualment cap text de la UE preveu una hipòtesi d'aquest estil.

L'analista opina que és possible que el nou Rei, que coneix bé Catalunya, la seva llengua i que va pronunciar una part important del seu discurs en català, el 26 de juny a Girona, pugui facilitar el diàleg entre el govern català amb l'executiu central.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada