diumenge, 15 de juny del 2014

El Financial Times recomana a Felipe que no es fiqui amb Catalunya

Diumenge  15.06.2014  21:53

El Financial Times recomana a Felipe que no es fiqui amb Catalunya

'És una crisi que han de resoldre els polítics, i no els reis', diu el diari

  Vilaweb
El prestigiós diari londinenc Financial Times dedica un article a la possible intervenció del nou rei espanyol, Felipe VI, en el procés d'independència de Catalunya. El corresponsal a Madrid, Tobias Buck, explica que a l'estat espanyol hi ha l'expectativa 'que el nou monarca afavoreixi un acord entre Barcelona i Madrid' per aturar la secessió. Però, un cop analitzada la situació, i comparant la possible intervenció de Felipe amb el paper del seu pare el 23-F, el diari acaba concloent que no s'hi hauria de ficar, que 'aquesta crisi l'han de resoldre els polítics, i no els reis'.
D'entrada, tal com havia advertit en articles anteriors, el Financial Times considera que 'd'una manera o d'una altra, s'aproxima un xoc de trens constitucional', tenint en compte la determinació del govern català a fer el referèndum al novembre i l'immobilisme de Madrid no permetent-lo.

El corresponsal entén que les primeres paraules de Felipe després de l'anunci d'abdicació de Juan Carlos, quan va dir que volia servir 'un país alhora unit i divers', fan pensar que el nou rei hi voldrà intervenir 'per facilitar una nova ronda de negociacions --i potser fins i tot suggerint que Espanya hauria d'acceptar una forma més flexible de convivència entre les seves regions'.

Però destaca que la perspectiva d'una intervenció reial 'ha causat un gran enrenou a Barcelona' i que 'dirigents independentistes s'han afanyat a assegurar que l'arribada d'un nou rei no debilitarà la determinació d'impulsar la ruptura amb Espanya'. Així mateix, recull unes paraules de l'escriptor Manuel Vicent, segons el qual 'Catalunya serà el 23-F de Felipe'.

Ara, el diari deixa anar aquest avís a Felipe: 'Seria prudent que se'n mantingués al marge. El 2014 no és el 1981. Quan el seu pare va intervenir per aturar el cop d'estat, la democràcia espanyola era a les beceroles, i la majoria dels líders electes del país van estar tancats a l'interior d'un edifici del parlament controlat per oficials rebels. Juan Carlos sabia que per al seu propòsit comptava amb el suport d'un gran nombre dels seus súbdits.'

I afegeix: 'No hi ha un grau semblant de consens respecte de Catalunya. I és dubtós que Felipe gaudeixi de la mateixa legitimitat popular que va tenir el seu pare el 1981, especialment a Catalunya.' En relació amb això, recorda el vot contrari o l'abstenció dels grups catalans al congrés espanyol en la votació de la llei de successió de la setmana passada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada