PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA
Desmond Tutu defensa el dret d'autodeterminació i demana diàleg entre Espanya i Catalunya
El Nobel de la pau sud-africà adverteix contra l'augment del racisme i la xenofòbia a Europa
Desmond Tutu, a Barcelona.
EL PERIODICO
MONTSERRAT RADIGALES / Barcelona
L'arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la pau, Desmond Tutu, ha fet aquest dimarts a Barcelona una defensa del dret d'autodeterminació, una crida al diàleg entre l'Estat i la Generalitat i una crítica implícita al Govern espanyol per negar-se a afrontar la situació existent a Catalunya. "La gent sensata diria 'discutim-ho i vegem fins on arriba el suport a l'autogovern o a la independència'. Negar que un conflicte existeix no el fa desaparèixer; al contrari, incrementa la intensitat dels sentiments i exacerba la sensació de buit", ha assenyalat. Tutu ha subratllat la importància de buscar, en tots els conflictes, "solucions que siguin mútuament beneficioses".
Tutu va fer aquestes afirmacions en una roda de premsa hores abans de rebre el Premi Internacional Catalunya que cada any atorga la Generalitat a persones que han contribuït decisivament a "desenvolupar els valors culturals, científics o humans". L'arquebisbe Tutu, figura emblemàtica de la lluita contra l''apartheid', ha continuat, després de la caiguda del règim racista sud-africà, mantenint-se "actiu en la defensa dels drets humans a tot el món" i s'ha implicat en diverses campanyes, segons ha destacat el jurat que li ha concedit el guardó.
"Reconèixer qui sóc"
En un altre moment de la roda de premsa, arran d'una reflexió del filòsof Xavier Rubert de Ventós (president delegat del jurat del Premi Internacional Catalunya) sobre l'Estat-nació, Tutu ha subratllat que "dins del que és raonable, és bo l'orgull sobre el que és nostre. El problema està quan se't nega el que ets, quan se't força a acomodar-te a un motllo que no és el teu". Per l'arquebisbe és molt millor "reconèixer-se l'un a l'altre, reconèixer la interdependència, la sobirania de l'un i de l'altre i el dret d'autodeterminació, reconèixer que sóc qui sóc perquè tu puguis ser qui ets".L'arquebisbe Tutu ha reconegut totes les coses bones que han passat al seu país, Sud-àfrica, despres del final de l''apartheid' però ha lamentat la corrupció, l'augment de la delinqüència i sobretot el "creixent abisme entre rics i pobres que, a Sud-àfrica, és el més gran del món". I ha advertit que si no s'aconsegueix reduir aquest abisme "ja podem acomiadar-nos de la reconciliació".
De forma similar, s'ha manifestat inquiet per l'increment del suport a forces racistes i xenòfobes en les últimes eleccions europees i ha advertit contra la temptació de convertir l''altre', en aquest cas els immigrants, en "el cap de turc" quan les coses van econòmicament malament. "És un fenomen que a vegades acaba en genocidi. Si els líders no es desperten davant aquesta realitat, es pot acabar en una situació com la de l'Alemanya nazi", ha subratllat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada