dimecres, 18 de juny del 2014

L'últim dia del regnat de Joan Carles

L'HEREU DE FRANCO

L'últim dia del regnat de Joan Carles

Prop de 170 representants institucionals presenciaran aquesta tarda al Palau Reial el seu últim acte com a cap d'Estat, la firma de la llei d'abdicació

A partir de la mitjanit la norma es publicarà al BOE i Felip VI serà rei d'Espanya

  • Madrid es prepara per rebre el futur rei Felip VI.
  • Els Reis, Joan Carles i Sofia, amb Mariano Rajoy i Pío García Escudero, en un dinar a la Zarzuela, ahir.
    Javier Lizon / EFE
    Els Reis, Joan Carles i Sofia, amb Mariano Rajoy i Pío García Escudero, en un dinar a la Zarzuela, ahir.
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / Madrid
Dimecres, 18 de juny del 2014 - 11.06 h
30 imatges de Joan Carles al llarg del seu regnat.
Joan Carles I firma aquest dimecres la llei d'abdicació per la qual cedirà la Corona al seu fill, el Príncep d'Astúries, en una cerimònia curta però solemne al Saló de Columnes del Palau Reial de Madrid, en el seu últim acte oficial com a cap de l'Estat.
La llei d'abdicació entrarà en vigor aquesta mateixa mitjanit, de manera que Felip VI arribarà sent rei al Congrés dels Diputats el dia 19 al matí, quan tindrà lloc la cerimònia de proclamació del nou monarca en una sessió solemne de les Corts Generals.
Uns 170 representants institucionals seran testimonis en primera línia de l'acte de firma de la llei d'abdicació per Joan Carles I. La cerimònia començarà a les 18.00 hores i durarà uns 15 o 20 minuts, ja que no hi ha discursos previstos. Hi assistiran tots els presidents autonòmics, excepte el president de la Generalitat, Artur Mas, i el 'lehendakari', Iñigo Urkullu. En lloc de Mas hi serà present la vicepresidenta, Joana Ortega, ja que el president està de viatge als Estats Units.
Només cal llegir el contingut de la llei, que consta d'un únic article que diu: "Sa Majestat el Rei Joan Carles I de Borbó abdica la Corona d'Espanya. L'abdicació serà efectiva en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei orgànica".
A continuació, Joan Carles ha de sancionar-la amb la seva firma i el president del Govern, Mariano Rajoy, que serà present al Palau Reial, ratificarà aquest acte.

Vestits de civil

Si bé no hi ha previstos discursos, s'espera que el rei Joan Carles tingui algun gest pel seu fill, que poques hores després el succeirà al capdavant de la Corona espanyola. Pare i fill aniran vestits de civil en la cerimònia del dia 18 al Palau Reial.
L'escenari escollit per a aquest fet històric ha estat el Saló de Columnes del palau. És la mateixa estança on es va instal·lar la capella ardent del general Franco i, ja en democràcia, on es va firmar l'acta d'adhesió d'Espanya a les Comunitats Europees el 1985 o on es va celebrar la conferència de pau entre israelians i palestins el 1991.
En l'arribada de Joan Carles, una companyia de la Guàrdia Reial li rendirà honors amb esquadra de gastadors, unitat de música, bandera i tres seccions. Així mateix, se li rendiran honors amb salves d'ordenances (21 canonades) i l'himne nacional.
De la família reial, hi haurà els Prínceps d'Astúries i futurs monarques, les seves filles, les infantes Elionor i Sofia, la reina Sofia, la infanta Elena i les seves ties per part de pare, les infantes Pilar i Margarida.

Absències

També hi assistirà el Govern en ple, els membres de les meses del Congrés i el Senat, els màxims representants del Poder Judicial, i els presidents autonòmics, excepte el president de la Generalitat, Artur Mas, i el 'lehendakari' basc, Iñigo Urkullu, que sí que han confirmat en canvi la seva presència en l'acte de proclamació de Felip VI, el dia 19.
Una altra absència notòria serà la dels portaveus parlamentaris de l'Esquerra Plural, el PNB i el BNG, que han declinat la invitació que els ha cursat la Casa del Rei.
En representació del cos diplomàtic acreditat a Espanya, hi estarà present el nunci de la Santa Seu, Renzo Fratini, que exerceix com a degà. També els expresidents del Govern Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero i els ponents de la Constitució del 1978 Miguel Herrero Rodríguez de Miñón, José Pedro Pérez-Llorca i Miquel Roca.
També s'espera la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan; l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella; el president del Tribunal de Comptes, Ramón Álvarez de Miranda; la cúpula militar; els directors generals de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil; la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes; els presidents de les Reials Acadèmies i de les Reials Mestrances.
Els cavallers espanyols de l'Orde del Toisó d'Or --la màxima condecoració que concedeix la Corona espanyola-- tampoc es perdran l'acte. Es tracta del polític Javier Solana i del filòleg i actual director de l'Instituto Cervantes, Víctor García de la Concha.
Completen la llista de convidats una representació de la Diputació Permanent del Consell de la Grandesa, que agrupa la jerarquia nobiliària espanyola. Actualment, el fill de la duquessa d'Alba Alfonso Martínez de Irujo Fitz-James Stuart, duc d'Híjar, exerceix com a degà de la Diputació Permanent, mentre que el seu secretari general és Carlos Espinosa de los Monteros i Bernaldo de Quirós, duc de Valtierra i Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya.

Saló de Columnes

El Saló de Columnes on es firmarà la llei d'abdicació és un dels recintes més utilitzats dins del Palau Reial. L'arquitectura d'aquesta sala és igual que la de l'Escala Principal i es va utilitzar per a celebracions i banquets fins a l'any 1897, quan al morir la reina Maria Mercè d'Orleans, primera esposa d'Alfons XII, es va situar en aquest saló la vetlla. Per aquest motiu es va adequar l'actual Menjador de Gala a les estances conegudes fins llavors com la Cambra de la Reina Maria Amàlia de Saxònia.
La sala presenta un ordre de pilastres llises realçat amb columnes adossades de fust estriat, coronades amb la representació del Toisó d'Or. Tota la simbologia d'aquest recinte està dedicada a realçar la majestat de la Monarquia Hispànica sota el regnat de Carles III.
En la decoració d'aquesta sala hi tenen una gran importància les escultures procedents de l'antic alcàsser, edifici sobre el qual, després de cremar-se, es va aixecar l'actual Palau Reial. A més, la decoració escultòrica es completa amb diversos bustos del segle XVII representant emperadors romans. El saló està il·luminat per vuit aranyes isabelines de bronze daurat i vidre tallat de manufactura francesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada