divendres, 11 d’abril del 2014

El parlament demana al govern que treballi per internacionalitzar la consulta

Dijous  10.04.2014  18:37
Autor/s: ACN

El parlament demana al govern que treballi per internacionalitzar la consulta

També l'insta a obtenir suports per al seu resultat · Han votat a favor CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, mentre que PP, PSC i C's hi han votat en contra

Vilaweb
El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que insta el Govern a incrementar els seus esforços per internacionalitzar el dret a decidir. En concret, reclama a l'executiu català que treballi per obtenir suports internacionals per a la celebració de la consulta del 9 de novembre, però també perquè la Unió Europea (UE) i la comunitat internacional donin suport al resultat de la mateixa i facilitin el reconeixement de l'opció lliurament escollida per la ciutadania de Catalunya. El text ha obtingut els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, mentre que PP, PSC i C's hi han votat en contra.
La moció insta el Govern a intensificar els esforços per difondre a l'opinió pública internacional, als governs dels estats i a les principals institucions i actors internacionals 'la determinació majoritària del poble de Catalunya de decidir democràticament el seu futur' mitjançant una consulta el 9 de novembre. Per fer-ho, demana que la Generalitat utilitzi 'tots els instruments de diplomàcia pública a l'abast'.

A més, el Parlament reclama insistir en la 'base radicalment democràtica i cívica existent darrere de la voluntat d'exercir el dret a decidir i que en justifica la seva legitimitat'. Tot plegat, diu la moció, s'ha de fer en coordinació amb les entitats de la societat civil que ja treballen per difondre a nivell internacional les 'aspiracions democràtiques' del poble de Catalunya, tenint en compte també les comunitats catalanes a l'exterior.

El diputat d'ERC Jordi Solé ha constatat que després de l''enèsim cop de porta que van rebre les aspiracions majoritàries del poble de Catalunya el 8 d'abril', ara queda clar, ha dit, que cal centrar-se en els altres dos escenaris possibles, l'escenari intern i l'internacional. 'Aquí és on hi haurà la clau de l'èxit del procés', ha dit. De fet, ha opinat que aquest pot acabar ser un factor 'decisiu'.

La diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà ha remarcat el seu suport a la internacionalització de la consulta, però també ha lamentat que ERC no hagi volgut incloure també la denúncia davant de la comunitat internacional de les polítiques d'austeritat que està portant a terme la UE i, de rebot, Catalunya.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha constatat que els únics dos escenaris que ara queden són el català i l'internacional, i més després del 8 d'abril, que ha demostrat que l'estat espanyol és ja 'un mur que obstrueix i que començarà a ser cada vegada més bel·ligerant' amb la consulta.

La parlamentària de CiU Mireia Canals ha assegurat que de cara a la consulta es continuaran duent a terme totes les actuacions per internacionalitzar la consulta, com ja està fent el Govern 'amb gran dificultat', ha dit, per la pressió del govern espanyol. En tot cas, Canals ha constatat que el 'missatge de la por' de l'Estat i d'alguns partits 'no els està funcionant gaire bé', i ha citat dades sobre inversió estrangera a Catalunya per demostrar-ho.

Des del PSC, Ferran Pedret ha lamentat que ERC, 'en la seva implacable tasca d'oposició', insti el Govern a fer quelcom que ja està fent'. Pedret ha anunciat el vot en contra dels socialistes catalans perquè el que s'està fent des de Catalunya, al seu parer, és 'posar el carro davant dels bous' quan pacta data i pregunta sense negociar amb el govern espanyol. En aquest sentit, ha instat el Govern a seguir el camí obert pel Quebec i Escòcia.

El diputat del PPC Fernando Sánchez ha titllat el procés de 'populista' per reduir situacions complexes a una cosa simple, per 'prometre un paradís immediat que soluciona tots els problemes', per buscar un 'únic enemic, que és el govern espanyol', i per amagar totes les dificultats que impliquen una hipotètica independència de Catalunya. 'Vostès es pensen que la UE té interès que es produeixi un procés de desestabilització i tensió al sud d'Europa? Es pensen que els Estats Units saludaran emocionat la secessió d'un territori que s'ha conegut pel seu atletisme?', ha preguntat.

El parlamentari de C's José María Espejo-Saavedra ha ironitzat que les pretensions 'separatistes' de CiU i ERC 'no han trobat cap suport a nivell internacional exceptuant el de la Lliga Nord', i ha anunciat irònicament el seu vot a favor de Catalunya, d'Espanya i d'Europa, donant a entendre que rebutgen la moció d'ERC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada