dissabte, 5 d’agost del 2017

Voluntaris, micromecenatge i tres grans actes: tot el que cal saber de la campanya del «sí»

Referèndum

Voluntaris, micromecenatge i tres grans actes: tot el que cal saber de la campanya del «sí»

Deu preguntes i deu respostes sobre la iniciativa conjunta que entitats i partits començaran oficialment la matinada del 15 de setembre

La campanya unitària del «sí» arrencarà oficialment el 15 de setembre

| 03/08/2017 a les 16:48h
Presentació de la campanya pel sí a la independència | ANC
En les eleccions plebiscitàries del 27-S del 2015, Junts pel Sí feia servir un lema inequívoc i que, en aquell moment, semblava irrepetible: "El vot de la teva vida". El resultat electoral, sumat a les discrepàncies que hi va haver després dels comicis per la investidura d'Artur Mas, van obligar l'independentisme a recalcular el full de ruta i a incloure-hi el referèndum just al centre. Tot plegat ha derivat en què les entitats sobiranistes i els partits s'esforcin aquestes setmanes per advertir que l'oportunitat de l'1-O és única. Aquestes són les deu claus de la campanya unitària -presentada aquest matí a la Plaça del Rei- que ha de servir per obtenir la majoria en la consulta vinculant.

A continuació, deu preguntes i deu respostes sobre la campanya del "sí".



1. Quan comença?

Hi haurà actes al llarg del mes d'agost i de principis de setembre, però l'arrencada oficial s'ha desplaçat fins al dia 15 del mes vinent. Les entitats i els partits esperen a la convocatòria del referèndum i començar les activitats unitàries en el moment en què, seguint la llei que empara la consulta, s'enceti reglamentari el període de campanya.

2. Qui hi participa?

Totes les entitats i partits de l'independentisme. Hi són l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Súmate, el PDECat, ERC, la CUP, Moviment d'Esquerres (MES) i Demòcrates de Catalunya. En la presentació de la campanya també hi han participat membres de la UGT, del Comitè Olímpic Català, el col·lectiu Drets i Plataforma per la Llengua.
 
Les urnes, icona del referèndum. Foto: Adrià Costa
3. Els partits tenen agenda pròpia?

Sí. Tots els actes que celebrin sota les sigles pròpies apareixen al Web del Sí, que ja s'ha posat en marxa i que té un comptador en què surten els dies que falten per a la votació. El PDECat fa mesos que ha començat la campanya pel sí, així com també ERC i la CUP. Demòcrates, per exemple, ja ha celebrat debats amb partidaris del no. La iniciativa unitària, en aquest sentit, fa de paraigües de totes les estratègies, perquè la intenció és que es vegi la "pluralitat" de l'independentisme.

4. Quants grans actes hi haurà?

Seran tres, segons ha explicat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, un d'ells a Barcelona. La resta seran més format més modest, també molt encaminat a resoldre dubtes sobre la viabilitat de la independència. Aquests actes ja s'han assajat amb la campanya al territori per explicar la llei del referèndum, que ha comptat amb la presència dels dirigents de les entitats i els diputats de Junts pel Sí.

5. La ciutadania hi pot participar?

Sí. Qui ho vulgui es pot apuntar com a voluntari, en la línia de la campanya electoral de la coalició independentista del 2015. En aquella ocasió, fins a 100.000 persones van donar les seves dades per participar-hi.

6. Com es finança?

A banda dels recursos que aporten els partits -en el cas d'ERC, els republicans destinen un milió d'euros a la campanya pel referèndum-, la iniciativa unitària podrà ser finançada a través de micromecenatge. Sànchez ha recordat que l'ANC "no rep finançament públic", i ha confiat que es puguin aconseguir "milions d'euros". Les entitats ja van posar en marxa una campanya de crowdfunding per sufragar multes a càrrecs electes.

Roda de premsa de presentació de la campanya del «sí». Foto: @assemblea

7. Quins arguments es faran servir?

Els discursos se centraran en convèncer la població que la independència és viable, que Catalunya seguirà formant part de la Unió Europea i que hi haurà més eines per lluitar contra la corrupció. En clau social, s'insistirà en què els catalans seguiran cobrant les pensions i es voldrà deixar clar que el castellà seguirà sent oficial.

8. Com serà visible al carrer?

Sànchez ha indicat que es repartiran fins a mig milió de banderoles per tal que es pengin als balcons. Seran de colors diferents amb un sí al mig, per tal d'exemplificar la pluralitat que les entitats reivindiquen per sumar la majoria social.

9. Quants inscrits hi ha a la Diada?

Pocs dies abans de l'arrencada oficial de la campanya hi haurà la Diada, que enguany se celebra en l'encreuament entre Passeig de Gràcia i la Diagonal de Barcelona. Segons Sànchez, la setmana passada hi havia 35.000 inscrits i s'espera que vagin augmentant al llarg de l'agost i els primers dies de setembre. Ja hi ha compromesos 700 autobusos que portin manifestants des de tots els racons del país.

10. Quin paper jugarà el Govern?

Les entitats ja han deixat clar aquest matí -a pesar de la presència d'alguns alts càrrecs governamentals en la presentació de la campanya- que el Govern es mantindrà neutral en el camí cap a l'1-O. El president Carles Puigdemont va assistir a l'acte unitari de l'11 de juny, dos dies després de l'anunci de la data i la pregunta, però no hi va parlar.
 
Jordi Sànchez conversa amb Carles Puigdemont i Carme Forcadell. Foto: ACN

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada