Els ingressos de la hisenda catalana creixen el 13,7%
La caixa de la Generalitat es beneficia de l'embranzida de l'impost de patrimoni i del totxo
REGISTRADORS
A partir de setembre, l’ATC s’encarregarà de gestionar tots els impostos propis i cedits, una bona part dels quals estan en mans dels registradors. La denúncia del conveni i l’avanç d’aquesta ruptura a l’1 de setembre en lloc del 31 d’octubre previst en el contracte va motivar una demanda del Col.legi de Registradors de Catalunya.Altres gravàmens, com el dels pisos buits, que també va ser congelat pel Constitucional, però després es va poder recaptar, també pugen. Aquesta figura va ingressar 18,8 milions en el primer semestre, uns set milions més que en el mateix període del 2016.
Una de les variables que justifiquen aquesta evolució és que s’ha augmentat el nombre de ciutats i municipis «definits com a àrees de demanda residencial forta i acreditada», expliquen fonts de la Direcció General de Tributs.
La caixa de la Generalitat s’ha beneficiat a més a més de l’embranzida de l’impost de patrimoni, que duplica els ingressos obtinguts en el primer semestre de l’any passat, fins a 23,9 milions. Malgrat no ser encara una xifra significativa, apunta a una recaptació anual que superarà els 500 milions d’euros. Ha contribuït a aquesta evolució l’amnistia fiscal del 2012, que va aflorar actius ocults i els va introduir al circuit oficial, cosa que beneficia les autonomies, ja que el de patrimoni és un impost cedit per l’Estat.
També l’embranzida del totxo impacta positivament en els ingressos. La mostra és l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que grava en el seu primer vessant les transaccions de pisos de segona mà, i en la segona, les escriptures. Aquest gravamen va recaptar 954,4 milions d’euros fins al juny, cosa que significa el 17,50% més que en el mateix període de l’exercici precedent. És precisament el vessant de transmissions patrimonials el que més augmenta (18,56%) «a causa, principalment, del creixement de les transmissions i drets reals sobre immobles urbans i rústics», segons Tributs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada