divendres, 1 de gener del 2016

Catalunya desapareix de l'agenda global

Catalunya desapareix de l'agenda global

L'anuari de "The Economist" deixa de fer referència al procés independentista, entenent-ho com un mer afer intern espanyol

L'anuari prospectiu per al 2016 de 'The Economist'.
L'anuari prospectiu per al 2016 de 'The Economist'.   |   B.F.
El setmanari The Economist publica cada any un anuari prospectiu dels principals esdeveniments que creu que tindran lloc al llarg dels 365 dies vinents, The World In. I, en l'edició d'aquest 2016, ha optat per deixar la política catalana totalment de banda, en contrast amb el fet que el 2013 va optar per fer aparèixer tot d'estelades a la portada. 
The World in 2016, de fet, dedica ben poques línies al conjunt de la política espanyola, en tant que l'edició es va tancar abans dels comicis del 20 de desembre. Sí que apunta que l'escenari més probable és que hi hagi una coalició de govern, "una novetat per a Espanya", i donava moltes opcions a Ciutadans (C's) de formar-ne part. Més enllà d'aquesta referència electoral, cap més esment a la situació de l'Estat, ni econòmica, social o territorial.

L'any passat, The Economist ja va optar per relativitzar l'impacte global del procés català. "No hi haurà separació aquest 2015", sentenciava, donant per fet que el procés independentista català havia entrat en fase letàrgica, d'afer intern espanyol. Preveia que el president de la Generalitat, Artur Mas, convocaria unes eleccions anticipades que serien "un plebiscit de facto", però no hi donava gaire recorregut. "Amb sort", el nou govern espanyol "serà prou astut com per obrir negociacions sobre una major autonomia per a Catalunya", augurava.

L'anuari britànic serveix de guia a multitud de dirigents d'arreu del planeta, fins al punt que tant Time com Newsweek l'han intentat imitar amb sengles publicacions prospectives. Cap d'elles tampoc no fa esment a la política catalana.
Escòcia sí que té veu

Portada de l'edició del 2013, amb tot d'estelades.
Portada de l'edició del 2013, amb tot d'estelades.   |   B.F.
 
En contraposició a Catalunya, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, publica un article d'opinió a tota pàgina en què avisa que Escòcia pot demanar un segon referèndum d'independència al llarg del 2016. Referint-se al referèndum que el primer ministre britànic, David Cameron, convocarà per decidir si el Regne Unit es manté a la Unió Europea (UE) o en surt, Sturgeon avisa: "Un resultat en què Escòcia voti per continuar, encara que el Regne Unit en el seu conjunt voti per sortir-ne, foragitant-nos d'Europa en contra de la nostra voluntat, la demanda d'un segon referèndum esdevindrà inevitable."

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada