Un article de Bloomberg aplaudeix que Puigdemont governi per Skype
Lluís BouBarcelona. Dijous, 18 de gener de 2018
"El Parlament català està considerant el que podria ser l'experiment més emocionant de la política moderna: l'intent de formar un govern a l'exili que governi", assenyala Bloomberg. Realment no hi ha cap precedent d'aquesta situació, ja que fins ara els governs a l'exili sempre eren executius derrocats i sense capacitat d'actuació sobre el territori d'origen.
Segons l'article de Bloomberg, "és hora que algú intenti dirigir un país, o almenys una regió gran i econòmicament important, a distància". Recorda que el president dels EUA, Donald Trump, viatja amb freqüència a la seva propietat de Mar-a-Lago (Florida) i que governa des d'allà amb normalitat. "On és de veritat la Casa Blanca?", es pregunta.
"Potser aquest exemple [el de Trump] no sigui inspirador, però la qüestió està clara: potser ja és una mica antiquat esperar que un dirigent polític estigui físicament amb el seu poble". Al seu entendre, si considerem positiu ser governats a distància habitualment [amb la política representativa] "per què els polítics no haurien de poder fer la feina des d'on estiguin?". "Un president de govern, que està de guàrdia dia i nit, es pot dir que passa tanta estona treballant des de l'oficina com des d'altres llocs", argumenta.
L'article analitza que aquesta pràctica és més fàcil d'aplicar en política que no pas en els negocis, perquè impera l'ordre de comandament i l'autoritat. I apunta que a més entre Barcelona i Brussel·les la distància no és molt gran [Bloomberg s'ho mira des dels EUA]. "La distància entre Brussel·les i Barcelona no es tan gran com perquè s'hagin d'eliminar totalment les reunions físiques, però sí que ho és per assegurar que només se celebrin les reunions més importants", remarca.
El text assegura que ha arribat l'hora de "desmitificar" la idea de govern, perquè no requereix una presència física sempre fixa al mateix lloc, i insisteix que la idea de l'administració a distància "s'ha de provar". L'articulista només matisa que el pròxim president català hauria de tenir en compte també altres conceptes, com "parlar de forma constructiva amb Madrid" i dialogar amb la població unionista. Matisa que això sí que no es pot fer des de Brussel·les.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada