Economia
PIB en màxims històrics, ombres en pobresa i atur de llarga durada: l'economia catalana, en 20 xifres
El Govern preveu un producte interior brut de 240.000 milions d'euros l'any 2018 gràcies al creixement de la indústria, la inversió estrangera i les exportacions
Les dades sobre exclusió social estan per sobre de la mitjana europea mentre es cronifica el percentatge de gent que busca feina des de fa més d'un any
El Govern veu provat que el referèndum no afecta negativament l'economia
Oriol March | 20/07/2017 a les 12:56h
Arxivat a: Economia , PIB, Oriol Junqueras, economia, Informe Anual de l'Economia Catalana 2016, Natàlia Mas, Pere Aragonès, atur
Port de Barcelona Foto: Adrià Costa
L'Informe Anual de l'Economia Catalana, presentat aquest dijous pel vicepresident Oriol Junqueras, traça un paisatge optimista: el PIB es troba en rècords històrics -223.629 milions d'euros-, les exportacions funcionen a un ritme inèdit i el dèficit públic es va reduint. La felicitat, però, no és completa perquè l'atur de llarga durada es cronifica i les taxes per avaluar la pobresa segueixen a un nivell massa alt en comparació a les dades de la Unió Europea. Aquestes són les 20 xifres que defineixen l'economia del país.
- 2,9% d'increment del PIB: aquesta és la previsió que fa el Govern pel 2017, tot i que ja hi ha estudis com el del BBVA, citat per Junqueras, que aposten per una xifra superior.
- 240.000 milions d'euros: aquest és el valor global del PIB que l'executiu projecta per al 2018, any en què teòricament Catalunya -si el sí s'imposa en el referèndum- haurà de començar a caminar com un estat independent.
- 4% de creixement de la indústria: si el PIB està en màxims històrics és, en bona mesura, perquè la indústria ha crescut notablement en els últims mesos. Aquest increment és més del doble de la mitjana europea, que se situa en l'1,6%.
- 17.434 milions de despesa dels turistes estrangers: el creixement respecte les dades del 2015 és del 4%. Fins al maig del 2017, l'augment registrat és del 13,6%, fet que fa preveure una nova temporada de rècords. L'any passat ja es van batre amb l'arribada de 18,1 milions de turistes procedents de fora de l'Estat.
- 11,6% d'atur: és la taxa que el Govern preveu tenir a finals del 2018. Suposaria una davallada de quatre punts respecte les dades del 2015.
- 156.000 llocs de treball: per complir amb la previsió i baixar l'atur, l'economia catalana hauria de generar aquest número de llocs de treball.
- 56,9% d'atur de llarga durada: s'ha reduït un 25%, però segueix sent un percentatge alt. Es tracta de la població que busca feina des de fa més d'un any.
- 26,9% de cobertura de prestacions: segons l'informe, lluitar contra la cronificació de l'atur i l'exclusió social. Ara bé, les prestacions d'atur només cobreixen el 26,9% de les persones que no tenen feina.
- 21,2% de taxa de temporalitat: tot i la millora de l'ocupació, la temporalitat segueix pujant. Entre el 2013 i el 2016, el 55,9% de la creació neta d'ocupació assalariada va ser temporal, mentre que a la zona euro només va ser del 34,2%.
- 19,2% de taxa de pobresa: és superior a la mitjana europea, situada en el 17,3%, però inferior a la del global de l'Estat. La taxa AROPE (risc de pobresa i exclusió social) situa les xifres en el 22,5%, inferior a la mitjana europea. Es tracta d'un indicador que complementa l'indicador del risc de pobresa.
- 14,7% de bretxa salarial: és la diferència entre els sous dels homes i les dones, segons les dades presentades pel Govern.
- 25,6% de les exportacions de tot l'Estat: en alguns sectors, aquest percentatge és encara més elevat, com ara els productes químics (47,3%) o la maquinària (28,9%).
- 48.035 empreses exportadores: les principals destinacions són Alemanya, França, Itàlia, Portugal i el Regne Unit, al llarg dels últims anys.
- 62,6% de les vendes, a l'exterior: la tendència es va començar a invertir el 2009, quan Catalunya va començar a exportar més cap a l'estranger que no pas cap a l'Estat.
- 12,1% de superàvit comercial: Catalunya supera en aquest indicador països com Holanda i Alemanya, però queda per darreer de Luxemburg i Irlanda. Es tracta del tercer país europeu que té el superàvit comercial més elevat.
- 5.052 milions en inversió estrangera: el valor del 2016 representa el volum més important de la història. Les actuacions més importants van ser per part del grup Maersk en logística (900 milions), Astra-Zeneca en àmbit sanitari (500 milions) i Vente Privée en comerç electrònic (470 milions d'euros). Catalunya és la quarta regió d'Europa amb més captació d'inversió estrangera. Països Baixos i Luxemburg són els països que més aportacions fan en aquest àmbit.
- 11.000 societats mercantils noves: són les que s'han registrat durant el primer trimestre del 2017. El nombre de dissolucions decau un 9,4% mentre que a Espanya augmenta un 5,7%.
- 79% de reducció del dèficit: s'ha passat del 4,48% del PIB del 2010, amb el final del govern tripartit, al 0,93% del 2016. Això ha fet que la reducció hagi estat de 7.132 milions d'euros en sis anys. La davallada del dèficit de la Generalitat del 2016 suposa el 80% de la reducció de totes les administracions de l'Estat.
- 55,5% dels compromisos executats: bona part de les inversions previstes a Catalunya per part de l'Estat no es van acabar complint. Al cap de l'any, només van arribar 645 milions dels que estaven compromeses.
- 6 comarques en retrocés: la renda familiar disponible bruta per habitant, amb dades del 2014, va retrocedir al Baix Ebre, al Montsià, a la Ribera d'Ebre, als dos Pallars (Jussà i Sobirà) i al Priorat.
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada