ciutadella 2
Una de les festes de Sant Joan més completes i protocol·làries que es fan són les de Ciutadella. Des de sortida del ‘be de Sant Joan’ el diumenge abans de la festa fins als jocs des Pla del dia de Sant Joan, se succeeixen tres intensos dies en què les exhibicions eqüestres i els caixers pagès i senyor són els protagonistes. El gin amb llimonada, la versió ciutadellenca de la popular ‘pomada’ menorquina, és la beguda estrella de la festa.
Però la imatge més emblemàtica de les festes es veu durant el ‘jaleo’, quan els cavalls s’alcen sobre dues potes entre la multitud. Els caragols s’aniran repetint al llarg de les festes en diversos indrets però el més esperat és el que es fa aquesta tarda a la plaça des Born i que dóna el tret de sortida a la festa. Després del primer caragol, els genets van en peregrinatge fins a l’ermita de Sant Joan de Missa i, en tornar a Ciutadella al vespre, fan el ‘jaleo’ de Santa Clara, on els genets arriben a entrar a l’interior de les cases muntats a cavall.
La segona part de la festa es viu l’endemà, el dia de Sant Joan a primera hora. Els genets assisteixen a la Missa dels Caixers i a la tarda comença el segon moment més esperat de les festes: els jocs d’es Pla. Es tracta d’un seguit de jocs d’habilitat eqüestre que els genets fan al Pla de Baixamar, a tocar del port. Se’n fan tres de diferents: el de ‘s’Ensortilla’, consistent en encertar un pal dins una anella, el de ‘Ses Carotes’ on es trenquen uns escuts de fusta decorats amb cares grotesques i el de ‘Córrer Abraçats’, on dos genets cavalquen abraçats a una gran velocitat.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)