dilluns, 3 de març del 2014

Puig Antich, 40 anys d'un crim d'Estat

Puig Antich, 40 anys d'un crim d'Estat

El dos de març de 1974 el règim franquista va executar el militant del MIL

El llibre 'Salvador Puig Antich, cas obert' de Jordi Panyella identifica totes les irregularitats del procés

|  ND  01/03/2014 a les 23:59h
 
El dos de març del 1974 el militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL) Salvador Puig Antich (Barcelona, 1948) va ser executat al garrot pel règim franquista, després de ser jutjat per un Tribunal Militar i condemnat a la pena capital com a culpable de la mort del subinspector de 23 anys Francisco Anguas Barragán a Barcelona. 
 
Quaranta anys després el seu cas continua sent motiu d'actualitat, i no pas pel fet de la commemoració més o menys rodona, sinó perquè el procés a què va ser sotmès va estar ple d'irregularitats i encara a dia d'avui es reclama la revisió del cas. Un llibre acabat d'editar, 'Salvador Puig Antich', escrit pel periodista Jordi Panyella, aporta dades definitives que demostren totes les irregularitats del procés i que mostren com Anguas Barragán va rebre trets d'altres policies que van participar en el tiroteig previ a la detenció de Puig Antich.
 
“El llibre aporta un conjunt de testimonis fins ara inèdits que permeten afirmar sense cap tipus de cautela que el procés contra Puig Antich va ser un muntatge policial de principi a final”. Amb aquesta seguretat defensa Panyella el contingut del seu llibre, destinat a ser una peça clau d'una eventual reobertura del cas. Cal recordar que el 2007 es va iniciar tot un procés de revisió que es va tancar en fals el 2011, quan la justícia ho va rebutjar, i que a finals de l'any passat aquest cas es va incloure en el procés que investiga la justícia argentina sobre els crims i les desaparicions que van tenir lloc a l'Estat espanyol entre 1936 i 1977.

La declaració d'un home ferit a la boca
 
De fet, en el desenvolupament del cas hi va haver-hi moltes irregularitats, des de la declaració que hauria fet Puig Antich, quan no podia parlar a causa d'un tret a la boca, fins a l'autòpsia del policia mort, feta en dependències policials i no hospitalàries. Així mateix, Panyella aporta el testimoni “definitiu” de la persona “que va mutilar el sumari seguint ordres de la policia”.
 
“Totes les proves estan documentades, tot és incontestable”, defensa el periodista, que afegeix que un dels testimonis recorda “haver vist documents que li permeten afirmar que el policia mort se'l van carregar els mateixos policies disparant des de fora”. Per tot plegat, assegura que ara “hi ha més material que quan es va demanar la primera revisió del procés” i per això, les germanes de Puig Antich “estan valorant” que ara es pugui reobrir el cas, amb l'objectiu de “retornar la dignitat al seu germà”. Panyella es mostra esperançat que el cas “es pugui tancar el dia que un tribunal espanyol digui que el procés va ser una farsa i que s'ha d'anul·lar”.
 
No se on ets, Margalida
 
Precisament, la revisió del cas també la defensa el cantautor Joan Isaac, autor de la cançó 'A Margalida' i que aquest mateix diumenge participa en un concert d'homenatge a Puig Antich. “Tot indici d'irregularitat s'ha d'investigar”, apunta Isaac, que recorda que va escriure la seva cançó dedicada a qui era companya de Puig Antich l'any 1977. “Jo havia conegut la Margalida -apunta Isaac-, perquè en aquell temps jo era mig nòvio de Carme Puig Antich, i just després de l'execució ella va desaparèixer, va marxar a Canàries sense que ningú ho sabés, i tres anys més tard, em va sortir la frase, 'no se on ets, Margalida', i a partir d'allà va sortir la resta”. Aquest tema serà, aquest vespre, la cançó a partir de la qual girarà el concert coral 'Cançons d'amor i d'anarquia' que ofereix el festival BarnaSants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada