dilluns, 10 de març del 2014

Pujol avisa que si es debilita el lideratge de Mas, el procés “minvarà”

L’expresident advoca per defensar el dret a decidir amb “‘senyorío’ i respectant qui ens és hostil” per aconseguir “la llibertat que hem buscat tant de temps” 

Pep Lloveras 
El Singular Digital
Jordi Pujol no es cansa de dir que ja no és un polític en actiu, però a la seva manera segueix fent política i la gent se’l segueix escoltant. Aquest vespre ha reunit més de 300 persones al Born Centre Cultural per pronunciar una conferència titulada ‘De Herder i Renan. I el dret a decidir’, de caire intel·lectual, però ha deixat anar referències d’actualitat. L’expresident de la Generalitat ha avisat que si es debilita el lideratge d’Artur Mas, com ha semblat insinuar que passa des d’alguns sectors, el procés sobiranista trontollarà. “Per a un gran repte col·lectiu cal que hi hagi un gran lideratge. Si minva la força d’aquest timoner, minva el projecte”, ha indicat amb to greu. “Jo faré el que digui el president Mas. Estic d’acord amb el que pensa i diu”, ha expressat, tallat pels aplaudiments.

En una sala plena de gom a gom, amb la presència de la presidenta del Parlament Núria de Gispert, el conseller Felip Puig, els dirigents de CDC Jordi Turull i Oriol Pujol, i d’altres personalitats com Joan Rigol, Pujol ha relligat les figures d’un dels pares del romanticisme alemany, Johann Herder (segle XVII), i del racionalista francès Ernest Renan (segle XVIII), per dir que Catalunya té els dos components, “barrejats”, que defensaven aquests dos filòsofs per ser nació: “El substrat de la història, cultural, lingüística i sentimental (Herder) i la voluntat de ser, el plebiscit diari (Renan)”. Per això, ha dit Pujol, el Principat ha sigut capaç de resistir “condicions molt difícils”, com el 1714 o el 1936. “Catalunya va ser derrotada però no assimilada i sempre s’ha recuperat”, ha analitzat, i ho ha comparat amb les regions de França que sí que van ser vençudes al 100%.

Amb veu potent i ennuegant-se de tant en tant, Pujol ha advertit que el país es torna a trobar davant d’una d’aquestes ofensives contra la seva identitat, tot i que aquest cop no hi hagi canons, i que per afrontar això cal una reacció. “A Madrid hi ha veus de gent important que diu que hem tornat a perdre i que amb la immigració d’aquí dues generacions del català ni se’n parlarà”, ha afirmat. Per fer front a aquestes “zones de turbulències”, Pujol ha insistit en tenir “confiança” en el país i en Mas, “els qui van davant nostre”. “Catalunya som gent diversa, però hi ha d’haver fidelitat en allò essencial”, ha incidit, qui sap si referint-se al recent desacord dels partits proconsulta per a les eleccions europees.

Sigui com sigui, l’exmandatari català ha demanat que la gent no caigui en provocacions i que el camí del referèndum es faci amb “‘senyorío’ i respectant qui ens és hostil” per acabar aconseguint “aquesta llibertat que hem buscat durant tant de temps”. “D’aquí dues generacions hem d’estar molt millor que ara”, ha reblat, i ha recordat que el dret a decidir es construeix “cada dia”, “amb la llengua i la voluntat”. Com fa dos-cents deien per separat i sense convergir Herder i Renan.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada