dissabte, 8 de març del 2014

Jutges i consulta: l’opinió més vigilada

TRIBUNALS

Jutges i consulta: l’opinió més vigilada

El manifest de magistrats a favor del dret a decidir arriba a la quarantena d’adhesions en plena polèmica

Encara sorprèn veure jutges opinant i posicionant-se sobre temes d’actualitat i, especialment, si es tracta d’una matèria tan controvertida i sensible com és el dret a decidir. “Davant dels constants missatges que asseguren que una consulta és il·legal, volíem traslladar a la societat que el dret a decidir cap dins de la Constitució. Es pot llegir de moltes maneres i una és la que permet la consulta”, assegura Xavier González de Rivera, titular del jutjat social número 3 de Barcelona, que actua com a portaveu dels jutges i magistrats que han firmat el manifest a favor del dret a decidir. Eren 33, però des que el document es va fer públic s’hi han anat sumant altres jutges i ara ja són una quarantena.
Ara bé, ¿tenen els jutges i magistrats limitada la seva llibertat d’expressió? La llei els prohibeix aprovar o desaprovar les actuacions polítiques o de responsables polítics, però res més enllà d’això. “No tenim limitat opinar sobre la base de problemes socials, econòmics o laborals, encara que, evidentment, tots tenen un component polític”, diu González de Rivera. Tot i així, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va remetre el cas al promotor de l’acció disciplinària perquè estudiï si han comès una falta disciplinària, després que Manos Limpias denunciés el manifest. Segons aquest col·lectiu, el text “ataca, infringeix l’ordenament jurídic i, per descomptat, la seva màxima llei, que és la Constitució”. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, va recordar que els jutges tenen “el mandat legal” de ser “imparcials i neutrals” i va assegurar que “és millor no fer manifestos que fer-los”. L’associació Jutges per la Democràcia, però, creu que haver-se adherit al manifest “no encaixa de cap manera en la falta disciplinària”, sinó que és una mostra “de l’exercici de llibertat d’expressió”. També el conseller de Justícia, Germà Gordó, s’ha mostrat convençut que és “impossible” que se sancioni els jutges “per una opinió jurídica justament de persones que hi entenen molt de dret”.
“És esperpèntic que es vulgui expedientar un jutge segons el que diu, mentre que d’altres poden dir el que vulguin”, assegura l’advocada Mireia Casals, presidenta de la Plataforma de Juristes per la Llengua, que també s’ha adherit al manifest. “Un jutge pot obligar un advocat a traduir un escrit presentat en català. Tot i estar infringint una llei, com a molt rebrà una carta d’avís. En canvi, a aquests jutges que han fet una manifestació coherent i argumentada se’ls podria expedientar”, afegeix.
Una opinió que no tots els juristes comparteixen. “Amb tot el respecte que tinc per aquests jutges i fins i tot la simpatia personal cap a algun d’ells, crec que no està del tot bé. Em pregunto què hauríem dit si 33 jutges de l’audiència de Madrid haguessin dit que Catalunya no té el dret a decidir”, matisa el catedràtic en dret constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós. Assegura que el problema no està en el fons sinó en “l’estètica”. “Qualsevol jutge que emeti una opinió sobre un aspecte que pot arribar indirectament a fonamentar una demanda, es pot trobar condicionat per les opinions que lliurement ha manifestat abans”, afegeix.
Dilluns el diari La Razón va anar un pas més enllà i va publicar les fotografies dels DNI dels jutges i magistrats signants sota el títol “La conspiració dels 33 jutges sobiranistes”. El mateix dia els afectats van posar una denúncia que durant la setmana han anat a ratificar un per un. “No l’hem posat contra el diari, sinó sobre la base que s’han utilitzat unes fotografies tretes d’un registre que hauria d’estar protegit. Volem que s’investigui qui ho ha autoritzat”, explica González de Rivera, que afegeix que també presentaran una denúncia a l’Agència de Protecció de Dades perquè investiguin. Moltes de les fotografies, unes 25, eren les del DNI dels jutges, per la qual cosa s’entén que el diari no hi podia tenir accés.
L’aval públic a la consulta ja ha provocat més d’un malson en el món judicial. El més sorprenent va ser el que va acabar amb la dimissió, ara fa un any, del llavors fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, després d’assegurar en una entrevista que davant del no de Madrid a permetre un referèndum sobre la independència existeixen altres alternatives, com la llei de consultes. De res va servir que hores més tard aclarís que ho feia des del “respecte” al marc legal i com a invitació als legisladors a “conèixer la voluntat dels ciutadans”: davant l’estupefacció del món judicial es va prendre la decisió d’obrir un expedient per destituir-lo. Tot i rebre el suport de gran part del sector i de l’advocacia catalana, Rodríguez Sol va acabar presentant la dimissió, que va ser acceptada.
Tema “sensible”
“Feia temps que ho comentàvem amb els companys. Quan finalment ens vam reunir, vam treballar sobre la base de documents ja existents. La conseqüència de tot plegat és el manifest”, explica González de Rivera. No creu que ara els jutges es posicionin més -assegura que sempre ho han fet-, però reconeix que el dret a decidir és un tema més “sensible” i “molesta més”. Els jutges i magistrats signants no tenen pensat fer res amb aquest manifest i no el volen portar al Govern ni a la mesa del Parlament. “El document està a disposició de la ciutadania”, conclou González de Rivera. Continuaran, però, mobilitzant-se per la denúncia per les fotografies al rotatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada