divendres, 8 d’abril del 2016

Lluís Llach: "Som aquí per fer el que vam dir que faríem"


Lluís Llach: "Som aquí per fer el que vam dir que faríem"

JxSí i la CUP aproven la moció que es referma en "els objectius" de la declaració del 9-N, suspesa pel TC. 71 vots favorables a 52

El ple del Parlament.
El ple del Parlament.   |   Jordi Borràs/El Món.
La majoria del ple del Parlament de Catalunya ha reafirmat aquest dijous el seu suport als "objectius" continguts en la declaració que ja va aprovar el 9 de novembre de l'any passat "d'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals", que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional espanyol (TC). Per 71 vots a 52, la cambra catalana ha aprovat la moció originàriament presentada per la CUP, i posteriorment pactada amb Junts pel Sí (JxSí). Els onze diputats de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) han optat per no votar. La moció, doncs, ha estat aprovada pel 57,7% dels vots emesos. "Som aquí per fer el que vam dir que faríem", ha resumit el diputat de JxSí Lluís Llach.

Ciutadans (C's), el PSC i el PP han insistit durant el debat previ a la votació en la il·legalitat de la declaració del 9-N. "La votació no val res, perquè Catalunya continuarà sent Espanya per molt que els pesi", ha assegurat el popular Xavier García-Albiol. "Avui és un dia fosc per a aquesta cambra. És una moció que busca el conflicte directe", ha asseverat el portaveu de C's Carlos Carrizosa. Pel PSC, el text situa les institucions catalanes "fora de l'estat de dret".

Malgrat aquests avisos, la majoria de la cambra s'ha "ratificat en la ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament" a la declaració del 9-N. "Per ser paper mullat, Déu n'hi do de la seva reacció", s'ha exclamat el cupaire Joan Garriga Nana. I, dirigint-se a CSQP, els ha fet notar que moltes de les reivindicacions que duen a les samarretes "no són possibles" en el marc de l'Estat espanyol.

I és que Joan Coscubiela, amb un to d'allò més dur, havia retret a JxSí i la CUP que no estan duent a terme cap de les polítiques de desconnexió que van anunciar, i que la resolució del 9-N "va néixer morta". "Aquest és un pacte aquest de supervivència mútua", també s'ha exclamat.

Al seu torn, Llach ha reivindicat l'acció de govern que està duent a terme l'executiu Puigdemont en l'àmbit de la desconnexió, recalcant que des de Salut s'estan fent passos per legislar de manera diferent a la de l'Estat per "potenciar l'atenció a tothom", o que des d'Afers Socials s'està posant en marxa l'agència catalana de protecció social.
Vot diferenciat

Més enllà la unitat d'acció general, JxSí i la CUP han votat separadament en dos punts. En el que es reclamava als càrrecs electes que desatenguessin les peticions "de les institucions no democràtiques de l'Estat espanyol", JxSí ha optat per abstenir-se, essent l'esquerra independentista els únics en votar-hi a favor. En el punt que es reclamava als Mossos que no actuessin com a policia judicial i desatenguessin les peticions de l'Audiència Nacional espanyola, JxSí hi ha votat en contra.

Durant més de quinze dies, les dues formacions havien mostrat les seves desavinences públiques per la conveniència d'aquest text. Finalment, uns i altres van arribar a un acord "in extremis" minuts abans que finalitzés el termini per presentar esmenes al redactat cupaire. Avui, finalment, la unitat d'acció en termes generals s'ha tornat a visualitzar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada