dimecres, 14 de febrer del 2018

Catalunya: Un banc alemany proposa que Merkel mediï i la UE s'impliqui


Anàlisi

Catalunya: Un banc alemany proposa que Merkel mediï i la UE s'impliqui

Lluís Bou
Foto: Laura Gómez
Barcelona. Dimecres, 14 de febrer de 2018
2 minuts
El banc alemany Landesbank Baden Württemberg (LBBW) ha fet una anàlisi sobre les tensions nacionals a Europa, centrada en Catalunya, i proposa que Alemanya faci de mitjancera entre Catalunya i l'Estat espanyol.


"Les tendències secessionistes plantegen un problema per a la UE: el president francès, Emmanuel Macron, vol promoure la integració de la UE, i les iniciatives d'independència volen revertir la integració. Segons els experts d'investigació del LBBW, Alemanya ha de buscar un paper en aquest escenari de tensió el 2018, i mediar entre els extrems com la nació que té una economia més forta", assenyala.
Al costat d'Alemanya, el LBBW creu que també s'haurà de moure la UE. "Haurà de prendre posició", assenyala. Al seu entendre, haurà de triar si potencia una Europa de les regions o dels Estats. LBBW recorda que el govern espanyol parla d'una hipotètica reforma Constitucional, però es nega a reconèixer un Estat català. I apunta que si s'escala en el conflicte a Catalunya no hi haurà una "solució permanent". 
LBBW fa una anàlisi de la situació de l'economia catalana diferent de la que fan les anàlisis espanyoles centrades en la fugida de seus socials d'empreses, i posa el seu focus en la prioritat que la inestabilitat política no s'allargui en el temps, no es cronifiqui. "Necessitem una solució ràpida al conflicte, perquè arribarà un punt en què el dany econòmic no serà reparable", apunta, citant unes declaracions d'Albert Peters, president del cercle d'executius germanòfons de Barcelona (KdF).
L'informe del LBBW, que és titula "Les empreses de la UE poden fer front a les tendències secessionistes?", analitza quin impacte pot tenir això per a l'economia alemanya. Les conclusions fugen de l'alarmisme. Al seu entendre, els efectes que té la voluntat de secessió a Catalunya "semblen ser manejables per a l'economia alemanya".
D'entrada, considera que el creixement de la zona euro "es mantindrà estable malgrat la crisi catalana". Recorda que el LBBW preveu un creixement del 2,5% per a Espanya (menor que el 3% del 2017, que era "molt alt"). "L'estabilitat del creixement significa que la incertesa que va portar el vot de la independència no posa en risc la pujada", assenyala. 
En el cas que es perllongués la inestabilitat, el LBBW analitza quins sectors poden quedar en situació delicada per als interessos alemanys. Especialment destaca el sector automobilístic, amb la Seat. En canvi no veu preocupació en el sector públic o les telecomunicacions, i una situació manejable per a Basf, Linde i Grohe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada