Llibres de gastronomia 2016
Us presentem bona part de les novetats literàries vinculades amb món del vi i de la gastronomia, que s’han editat aquesta tardor, de cara a les festes de Nadal
Per: Montserrat Serra
17.12.2016 08:24
Vilaweb
En relació a altres anys, el vi va agafant cada vegada més presència a les llibreries. Enguany, el volum del sommelier Josep Roca, Rere les vinyes, i el de Ferran Cetelles, ¿Qué vino con este pato?, l’altre sommelier de referència, fan que la collita vinícola en l’àmbit literari sigui de gran qualitat. L’altre tendència a destacar es troba en l’àmbit dels receptaris i llibres de cuina, on destaca l’interès creixent d’editors i lectors pels llibres lligats a la salut en l’alimentació, seguint l’estela dels sucs verds.
EL VI, INTERÈS CREIXENT
Rere les vinyesJosep Roca i Imma PuigRosa dels VentsEls protagonistes de ‘Rere les vinyes’ són tretze elaboradors de vins escampats pel món: Matías Michelini (del Celler Passionate Wine, Argentina); Raül Bobet (Castell d’Encús, Costers del Segre); Reinhard Löwenstein (Heymann-Löwenstein, Alemanya); John Wurdeman (Pheasant’s Tears, Geòrgia); Pierre Overnoy (Emmanuel Houillon – Pierre Overnoy, França); Elisabetta Foradori (Foradori, Itàlia); Ricardo Pérez-Palacios (Descendientes de J. Palacios, Villafranca del Bierzo); Álvaro Palacios (Álvaro Palacios, Priorat); William Harlan (Harlan Estate, Califòrnia); Christian Moueix (La Fleur-Pétrus, Burdeus); Lalou Bize-Leroy (Domaine Leroy, Borgonya); María José López de Heredia (R. López de Heredia, la Rioja); i Sara Pérez (Mas Martinet, Priorat). Tots ells comparteixen el respecte per la natura, la terra, la vinya, l’equip de gent que fa possible aquests vins i la gent que se’ls beurà. I a través d’ells, Josep Roca pot explicar el món del vi, d’on ve i on es troba. El sommelier i la psicòloga Imma Puig visiten tots aquests cellers i parlen amb els protagonistes. ‘Rere les vinyes’ és un volum ple d’història i ple d’idees. El lector queda amarat de la filosofia vital d’aquests elaboradors que mostren criteri, idees, acció, èxits, un llegat, un concepte del temps, una manera de ser al món, que segurament en alguns casos les següents generacions no seguiran. És un relat que no dóna res per sabut: ningú es pot sentir perdut i, en canvi, pot aprendre moltíssim i construir-se un context. Una joia de llibre.
¿Qué vino con este pato?Ferran CentellesPlaneta GastroQuè valoreu d’un maridatge? N’hi ha que en diuen harmonies de la combinació d’un vi i un menjar, perquè el maridatge d’entrada el que proposa és harmonitzar-los. Però hi ha qui cerca el maridatge en la ciència, a partir de les molècules dominants dels aliments; d’altres es basen en la pràctica i l’ofici; d’altres es mouen per l’àmbit emocional… Ferran Centelles, un dels grans sommeliers internacionals del moment, com pocs n’hi ha pel què fa al talent que desplega, ha escrit aquest assaig deliciós, ple de coneixement, farcit de vivències i anècdotes, una bona part de les quals viscudes durant els tretze anys que va ser sommelier d’elBulli. Una altra joia de llibre. De moment no s’ha editat la versió en català.
Retrats de vi: Toni Sànchez-Ortiz, Francesc Ferré i Anna EspeltRuth TroyanoPublicacions URVLa col·lecció Retrats de Vi, impulsada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i escrita per la periodista vinícola Ruth Troyano, és d’aquells projectes que tenen la força i la virtut de copsar l’eclosió d’una nova generació d’enòlegs i viticultors, amb una manera pròpia d’entendre el vi i el paisatge vinícola, que marquen el present i que són garantia d’encarar un futur amb qualitat. Retrats de Vi mostra les cares del món del vi a Catalunya: s’endinsa en el projecte vital i vinícola de joves viticultors, enòlegs de formació, que han estudiat a la URV. Els tres primers retrats monogràfics que s’han publicat són dedicats a Anna Espelt del Celler Espelt a la DO Empordà; Toni Sànchez-Ortiz amb projectes a la DOQ Priorat i DO Tarragona; i Francesc Ferré, del Celler Frisach a la DO Terra Alta.
Els vins del Pla de BagesJosep Pelegrín (texts) i Marc Trilla (fotografia)Pagès EditorsAquest és un llibre per regalar, de dimensions més grans que l’estàndard i profusament il·lustrat. Per a una denominació d’origen que ha renascut i que mostra una interessant projecció de futur, aquest llibre també contribueix a construir el relat de la Denominació d’Origen Pla de Bages. Els texts són a càrrec d’un dels sommeliers que ha sobresortit més en els últims anys, Josep Pelegrín (Millor sommelier de Catalunya el 2014 i 2015 i Millor sommelier de l’Estat espanyol el 2016), format a l’escola Joviat de Manresa i amb pas pel restaurant elBulli. Pelegrín es coneix bé el territori, perquè en forma part i ha contribuït a fer-ho créixer. El volum, a més de posar en valor un paisatge cultural i a una història arrelada al món del vi, també presenta la quinzena de cellers que el conformen.
Cava, on vas? El llegat d’Agustí Torelló i MataJosep Forns VariasEdicions i Propostes Culturals AndanaAquesta és la història del cava des dels seus orígens i fins al moment actual. Una història passada pel tamís d’Agustí Torelló i Mata (Sant Sadurní d’Anoia, 1935), un dels protagonistes del món del cava, que ha viscut bona part del que explica. És, doncs, la història del cava des de dintre, però també és la pròpia història d’aquest cavista, no exempta de dubtes i d’anàlisi. Com fa en el capítol final del llibre, on esbossa el futur. Diu que el sector del cava encara els anys a venir amb dubtes. Diu que els cavistes arrosseguen el pes dels baixos preus del cava, que tenallen el viticultor i dificulten la viabilitat del sector. Cita l’abandonament per part d’algunes empreses cavistes la DO Cava i també parla de les lluites estèrils entre algunes empreses.
Vins secrets de CatalunyaLluís RomeroCossetàniaEl filòleg, sommelier i ara també viticultor Lluís Romero ens acosta a trenta cellers de Catalunya, una tria feta a partir de la consideració que fan uns vins que no són prou reconeguts. De cada celler parla del projecte que conté, de les persones que el fan i proposa una selecció dels seus vins. És un bon compendi de projectes que es van consolidant amb criteris de sostenibilitat i amb la voluntat que el vi expressi la terra i el paisatge d’on neix.
Grans vins a petits preus (edició actualitzada i amplicada)Lluís RomeroCossetàniaEl sommelier Lluís Romero proposa una relació de 175 vins del Principat, ordenats per denominacions d’origen, que tenen la particularitat de tenir un preu de venda de deu euros i en avall. La guia mostra i demostra que es pot beure un bon vi a un preu assequible a totes les butxaques.
GUIES VINÍCOLES
Guia de vins de CatalunyaSílvia Naranjo i Jordi AlcoverCossetàniaLa guia de referència dels vins catalans conté enguany 1.381 vins, de 282 cellers, de 12 Denominacions d’Origen, que l’equip d’aquest projecte ha classificat, tastat i puntuat a cegues. Aquesta és la setena edició de la guia. Algunes categories de vins han obtingut enguany les millors puntuacions de la seva història i, en el balanç global dels cellers, es veuen millores considerables en les notes mitjanes dels últims cinc anys. Els dos vins millor puntuats corresponen a la DO Montsant i a la DO Conca de Barberà, amb 9,86 punts: Pater 2013 (Ficària Vins. DO Montsant) i Molí dels Capellans Trepat 2014 (Molí dels Capellans. DO Conca de Barberà).
Guía Peñín. Cavas y otras burbujasMés d’un autorPI&ERREEnguany la Guia Peñín edita per primera vegada un monogràfic dedicat al cava i les seves variants i terminologies fora de la DO Cava, com és el Clàssic Penedès (escumosos adscrits a la DO Penedès), els ‘frizzantes’ i els vins d’agulla. S’hi apleguen més de mil referències. Es tracta d’una edició bilingüe espanyol-anglès, que no inclou el català, tot i que la majoria de referències corresponen a caves i escumosos fets a Catalunya. Enoteca Gramona 2001 i Turó d’en Mota 2005 de Recaredo han estat els dos caves més ben puntuats, amb 99 i 98 punts respectivament.
RECEPTARIS
Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles popularsJudit PujadóEdicions SidillàL’editora i escriptora Judit Pujadó ha parlat amb gent del tot el país i ha aplegat les tradicions, les festes i les receptes de 50 escudelles que es fan cada any als carrers de Catalunya. Algunes d’aquestes tradicions tenen més de dos segles d’història documentada. D’altres són més recents. Algunes tenen una llegenda que les explica. Totes donen de menjar a molta gent. Totes contribueixen a fer poble: El xarró de Tarragona, les calderades de l’Alt Urgell i el Pallars, les escudelles de pagès de Montmaneu i els ranxos amb sofregit o l’escudella de blat de moro escairat del Berguedà. El llibre conté un pròleg de Pep Salsetes.Cassoles de GironaAbraham Simon-FerréViena EditorialÀnec amb peres, arròs de muntanya, bacallà amb xamfaina, faves a la catalana, fideus a la cassola, pollastre amb escamarlans, conill amb cargols, rostit de festa major, congre amb pèsols, escabetx de sardines, suquet de pescador, calamars farcits, peus de porc amb gambes… són alguns dels plats emblemàtics de la cuina tradicional gironina cuinats amb cassola. L’obra compta amb pròlegs de Jaume Fàbrega i Pep Nogué.
La cocina de las legumbreFundació AlíciaPlanet GastroSabies que les mongetes negres contenen un 50% més de ferro que un filet? O que els cigrons aporten tant àcid fòlic com els espinacs? Coincidint amb l’any internacional dels llegums, la Fundació Alícia acaba de publicar aquesta ‘bíblia’ dels llegums, que descriu d’una manera clara i concisa els efectes beneficiosos del seu consum sobre la nostra salut. Són dues-centes receptes variades i fàcils de preparar, amb ingredients a l’abast de tothom. Un dels trets diferenciadors del volum és que busca trencar estereotips, posant de relleu l’àmplia varietat de llegums existents, més enllà de mongetes, llenties, pèsols, cigrons o faves.
Cuina sana amb el mètode del platFundació AlíciaAmat EditorialLa Fundació Alícia, sempre a l’avantguarda de la cuina sana adaptada al fer de la societat actual, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic del país, proposa en aquest llibre un receptari que permet controlar la quantitat d’aliments que mengem i la varietat, a partir de la proporció d’aliments en cru col·locats al mateix plat, abans de cuinar-los. El mètode no requereix pesar ni mesurar les porcions dels aliments, sinó que divideix el mateix plat en tres parts, corresponents a: verdures i hortalisses, aliments farinacis i aliments proteics. Aquesta manera de mesurar la dieta s’ajusta a l’etapa de la vida de cada comensal i a les seves característiques individuals, els requeriments energètics i nutrients que cadascun necessita.
Receptes líquides saludablesEdgar Barrionuevo i David MorenoAmat EditorialEls autors, fent referència a l’èxit de les receptes a base de sucs verds, exclamen: ‘Hi ha vida més enllà dels sucs verds!’. Efectivament, ens proposen més d’un centenar de receptes al voltant de les sopes, les cremes, els batuts, aigües i infusions, amb la voluntat d’arribar a un públic ampli, des d’aquell que vol perdre pes, al que vol augmentar l’energia, incrementar les defenses o millorar la salut intestinal.
Menja’t el tarroMarta VergésCossetàniaLa nutricionista ens proposa canviar el «tàper» pel pot de vidre i omplir-lo d’aliments vegans, lliures de gluten, de làctics, de proteïna animal i de sucres refinats. Són seixanta receptes que segueixen una combinació d’aliments segons una base de nutrició higienista per tenir digestions més fàcils.
La cuina marroquinaGeorgina Caimel VallsCossetàniaAquest receptari conté cent cinquanta receptes per entendre, conèixer i elaborar tot el ventall de plats que conformen la cuina marroquina: la bastela, el cuscús, l’harira, les tagins, els dolços amb sèsam i mel. I també amanides, pans, crepes, batuts i altres postres.
PASTISSERIA
Bàsics de la rebosteriaElisa CalcagnoCossetàniaSi saps fer bé les receptes que són la base de la rebosteria, tens bona part de l’art de la pastisseria guanyada. El llibre t’afiança en aquestes receptes bàsiques: el pa de pessic i les seves diferents variants, la pasta bàsica per als pastissos, la merenga, la crema pastissera, el flam, la crema anglesa, la mouse, la trufa…
Bàsics de la rebosteriaElisa CalcagnoCossetàniaSi saps fer bé les receptes que són la base de la rebosteria, tens bona part de l’art de la pastisseria guanyada. El llibre t’afiança en aquestes receptes bàsiques: el pa de pessic i les seves diferents variants, la pasta bàsica per als pastissos, la merenga, la crema pastissera, el flam, la crema anglesa, la mouse, la trufa…
La cuina de Peter PanChristian EscribàColumnaCom en Peter Pan, el pastisser Chistian Escribà reté una part d’infant, d’aventurer agoserat i entremaliat, de juganer, que traspassa a la seva pastisseria. En el llibre ens descobreix aquesta vessant, amb la voluntat de compartir les seves receptes dolces sobretot amb els més petits de casa. Són receptes enginyoses en la idea, en el fer i en el muntatge final, com els bolets del bosc fets de massapà i cacau; un pastís del sol amb mango, taronja i pinya; o el bombó de xocolata negra en forma de llavis rogents.
INFANTIL
Les hores de la vinya. Del cep al cellerQuim Ricart ClavéIl·lustracions d’Antònia Bonell SolsonaEdicions i Propostes Culturals AndanaLa Ginesta i en Roc, dos bessons de vuit anys, que viuen al mas Gotims juntament amb el seu gos Most, ens expliquen el món de la vinya i el vi, tot passejant entre les vinyes del tros en les diferents estacions de l’any.
La veremaRoger Roig (text) i Hugo Prades (il·lustracions)Cossetània. Col·lecció El Patufet i les tradicions catalanesEn Patufet es fica dins d’una vinya i amb la seva colla d’amics descobreix què és fer la verema: tallar el raïm dels ceps, traginar-lo cap al tractor i, un cop al celler, trepitjar el raïm i veure com surt el primer most que, amb temps es farà vi.
FICCIÓ
El guardià de les trufesFèlix Edo TenaFundació CarullaPrimera novel·la de l’escriptor Fèlix Edo (Vilafranca dels Ports, 1981), on relata una història familiar, de masovers, situada a Castelló, tot fent memòria històrica de la guerra del 1936-39. L’obra gira entorn la figura de Leovigil i el món polític i social que li toca viure, teixint-lo amb elements paisatgístics i culturals que ens permeten endinsar-nos en la vida rural, en històries de la seva família i entendre, al compàs de les estacions, l’inexorable pas del temps. L’obra és una continuació de la sèrie d’articles temàtics que Fèlix Edo ha escrit a la revista Saó sobre la realitat natural, paisatgística i humana dels Ports i el Maestrat.
Pólvora i canyellaEli Brown. Traducció de Xavier PàmiesLa CampanaNovel·la d’aventures i de gastronomia, que ens situa el 1819, quan el cuiner reputat Owen Wedgwood, conegut com «el cèsar de les salses», és segrestat per una colla de pirates. La capitana, Hannah Mabbot, li fa saber que salvarà la vida només si cada diumenge li serveix un àpat exquisit. Per satisfer la despietada pèl-roja, el cuiner farà miracles amb les escasses provisions que troba a bord.
Els hereus de la terraIldefonso FalconesGrijalboLa història de La catedral del mar continua amb aquesta segona novel·la d’Ildefonso Falcones, deu anys després d’aquella primera amb la qual va vendre milers d’exemplars. En aquesta segona ficció, l’autor relata una història situada el 1387, en plena Barcelona medieval. Entre les aventures i desventures del protagonista, Hug Llor, hi ha el moment en què troba una feina al costat d’en Mahir, un jueu que li ensenya els secrets del món del vi. Amb ell, entre vinyes, bótes i alambins, el noi descobrirà la passió per la terra i coneixerà la Dolça, la bonica neboda del jueu que es convertirà en el seu primer amor.
ALIMENTACIÓ I ART
Miralda MadeinusaCatàleg de l’exposició d’Antoni Miralda al MACBA‘Miralda Madeinusa’ és un viatge apassionant i al·lucinant pels grans reptes artístics, col·lectius i populars que Miralda va realitzar als anys setanta i vuitanta, amb el menjar com a espai comú, simbòlic i ritualitzat, de les comunitats culturals diverses que convivien sobretot a Nova York i a Miami. Alhora, l’exposició mostra amb brillantor també la manera d’entendre l’art i la vida de Miralda, la relació amb la humanitat, la curiositat per les coses petites i quotidianes, carregades d’espiritualitat i d’estètica… És aquest el caràcter de Miralda, que utilitza colors vius, elements del kitsch, sovint sobresaturant l’espai d’objectes, d’imatges, i d’espiritualitat.
El colofó abans del canviJéssicAyalaTémenos EdicionesAquest petit volum recull cinc maridatges poètics creats per l’artista JéssicAyala, on els plats tenen un recorregut més llarg i fi a través del poemes propis que ella hi posa. Uns maridatges poètics que no obliden el vi i que van acompanyats d’alguns dibuixos. L’experiència desplega els sentits. Una mostra del seu dir: jeu el raïm de sol prenyat / i entre els tanins obro camins / de la memòria / al paladar.
PAISATGE
Estiu: caminar mirant. Notes de campMartí BoadaLaertesEl científic ambiental ens fa passejar pels boscos del Montseny a través dels seus ulls, del seus coneixements i de tots els sentits. És el seu diari de camp, el que anota durant el mes d’agost del 2014, just després d’arribar d’una expedició a la selva amazònica equatoriana, el diari de camp de la qual també s’inclou al final del llibre. El volum conté un petit pròleg de l’artista Perejaume. I tal com diu Martí Boada: ‘La passejada estival és diversitat cromàtica, sonora, auditiva, odora, tèrmica. L’esperit esdevé amarat de suavitat agradosa, especialment variada.’
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada