dissabte, 19 de novembre del 2016

Puigdemont assegura que Catalunya progressa tenint un estat en contra i Felip VI es fa l'orni

govern

Puigdemont assegura que Catalunya progressa tenint un estat en contra i Felip VI es fa l'orni

El president de la Generalitat recorda, en el lliurament dels premis de Foment de Treball, els índexs d'èxit de l'economia catalana, que amb el 16% de població té el 20% del PIB espanyol

El monarca espanyol no fa cap al·lusió a la situació política a Catalunya

Felip VI recepta respecte a la llei i diàleg «sincer» per garantir la unitat d'Espanya


Pep Martí, Barcelona | 17/11/2016 a les 20:36h



Gay de Montellà, Felip VI i Puigdemont | Govern
Nit de gala avui a Foment del Treball, l’organització patronal catalana, que ha lliurat les seves medalles d’honor. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rei Felip VI han presidit l’acte. Davant del monarca i de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, Puigdemont ha recordat que el 1986 Barcelona va guanyar el repte per ser ciutat olímpica, un èxit per a Catalunya que va ser també positiva per a Espanya. Va saber liderar. “Ara ho torna a fer”, ha dit, explicant que Catalunya, amb el 16% de la població, genera el 20% del PIB espanyol. “Catalunya lidera la creació de riquesa i la lluita contra l’atur, acull la seu de 1.400 multinacionals, el 45% de les ubicades a l’Estat”.

Puigdemont ha recordat que Catalunya lidera la constitució de les societats mercantils a l’Estat, té el 34% de les empreses exportadores i lidera les exportacions a Espanya. I tot això sense disposar de tots els estris, com unes polítiques econòmiques pròpies i sense l’avantatge de l’efecte capitalitat, “i amb un estat que ha negligit els deures amb Catalunya”, que no ha volgut resoldre les mancances en infraestructures, que fiscalitza les nostres relacions internacionals i que judicialitza les iniciatives polítiques”. 





S’ha preguntat: “On podríem arribar si el corredor mediterrani fos una realitat” o si Catalunya pogués gestionar tota la gestió dels ports i aeroports. “Catalunya vol progressar i per fer-ho necessita exemples de lideratge cívic i empresarial”, ha asseverat el president de la Generalitat.

El rei ha conclòs l’acte amb un discurs centrat exclusivament en l’economia i que ha defugit tota referència a la situació política –i menys de la denominada agenda catalana-, tret de recordar l’obertura de les Corts d’aquest matí. Ha parlat de la importància de la investigació i de la internacionalització. Ha posat Foment del Treball com exemple de visió completa i integral de l’empresa que crea ocupació i transforma l’entorn. Felip VI –combinant català i castellà- en cap moment s’ha desmarcat del discurs escrit que s’ha repartit en l’inici de l’acte.
Godó, en català

El guardó que premia la trajectòria personal ha estat per a Javier Godó, comte de Godó, editor de La Vanguardia. La medalla a l’empresari de l’any ha estat per a Francisco Javier García Sanz, president de Seat. Godó, que ha pronunciat unes paraules en català –potser ha estat la primera vegada que ho ha fet- ha definit Catalunya de “regió pròspera” que lidera l’esperit emprenedor a Espanya.

Els que sí que s'han referit al bloqueig polític a Catalunya han estat els dos dirigents de Foment i de la CEOE. Abans dels discursos de Puigdemont i del monarca, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha reclamat recuperar un camí de confluència de Catalunya amb Espanya, recuperant les cartes que van intercanviar Miguel de Unamuno i Joan Maragall com a exponents del centre i la perifèria. El president de la CEOE, Joan Rosell, també ha apel·lat al diàleg, que ha demanat que es faci sense apriorismes i fugint de maximalismes que deixin enrere “el voler trencar-ho tot”.

Les intervencions de l'acte d'avui han tingut una mica de símbol de la situació política:´éĺ ṕŕéśídent catalàˋha explicitat el dret de Catalunya a ser escoltada, els testimonis (Gay, Rosell) han demanat diàleg, i l'altra part (el rei) ha parlat d'una altra cosa.

En el transcurs de la sessiótambé s’han lliurat els premis Carles Ferrer Salat, que atorga també Foment de manera anual. El d’Internacionalització ha estat per al Grupo Indukern, el de Compromís Social ha anat a Condis Supermercats pel seu pla de responsabilitat social (que ha inclòs recollida d’aliments per a famílies desfavorides i la lluita contra malalties greus), el Grupo Carinsa ha rebut el premi I+D, i el de Medi Ambient ha recaigut en l’empresa d'embotits Salgot.

Com a casa

El rei Felip VI estava com a casa. Foment del Treball -que amb el seu nom actual va néixer a finals del segle XIX però que se sent hereva de l'antiga Companyia de Filats, Teixits i Estampats de 1771- sempre va ser un suport de la monarquia. Va rebre amb els braços oberts la Restauració borbònica del 1876 i s'ha caracteritzat pels seus posicionaments més aviat conservadors. També cal dir que en alguns moments figures importants de Foment van apostar pel catalanisme i van defensar propostes com el concert econòmic, amb el qual l'actual Foment també´ha coquetejat.

La seu de Foment es troba en la confluència de l'avinguda Cambó amb la plaça d'Antonio Maura, a Via Laietana. Cambó, líder de la dreta catalana durant el regnat d'Alfons XIII i la República, va ser molt amic de Maura, dirigent conservador espanyol. Una amistat, però, que no va servir perquè Maura fes una política comprensiva envers les aspiracions catalanistes.
 

Puigdemont, Felip VI, Sáenz de Santamaría, Gay de Montellà i Llanos de Luna. Foto: Casa Reial

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Felip VI recepta respecte a la llei i diàleg «sincer» per garantir la unitat d'Espanya

Sara González | 24 comentaris
17/11/2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada