dimecres, 3 de juny del 2015

Santiago Vidal denuncia a l'Eurocambra que a Espanya "no es respecta la legislació internacional"

Santiago Vidal denuncia a l'Eurocambra que a Espanya "no es respecta la legislació internacional"

El jutge assegura que la seva "dràstica sanció" per fer un esborrany de la Constitució catalana genera "molta estranyesa" a Brussel·les



El jutge Santiago Vidal ha denunciat aquest dimarts al Parlament Europeu que a Espanya "no es respecta la legislació internacional". El jutge català, suspès durant tres anys per haver redactat un esborrany de Constitució d'una hipotètica República Catalana, ha assegurat que la seva "dràstica sanció" ha generat "molta estranyesa" a Brussel·les, on s'ha trobat amb l'excomissària de Justícia i ara eurodiputada del PP Viviane Reding, entre d'altres. "Com és possible que en un estat democràtic se sancioni un jutge per l'únic i exclusiu fet d'escriure amb uns companys juristes un esborrany d'una hipotètica futura Constitució?", ha lamentat.
En un acte organitzat conjuntament amb Sobirania i Justícia, l'associació Drets i els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Josep Maria Terrricabras (ERC), Francesc Gambús (CiU) i Ernest Maragall (ERC-NeCat), Santiago Vidal ha volgut explicar que "a l'estat espanyol no s'està legislant d'acord amb el dret internacional". Vidal ha lamentat que amb la seva majoria absoluta, el PP "impedeix reflectir opinions i els drets de les minories". Vidal ha dit que els greuges, com els que afecten la llibertat d'expressió, "no són només una opinió, sinó fets". "I entre els fets concrets, hi ha el meu", ha recordat, en referència a la seva sanció.
Segons Vidal, genera "molta estranyesa que es pugui suspendre un jutge" per "redactar un document jurídic". El jutge català ha explicat que té "una esperança sincera" que el Tribunal Suprem li donarà la raó i li permetrà retornar a la feina. "Si no fos així, he deixat clar que aniré al Tribunal Europeu de Drets Humans", ha remarcat des de Brussel·les. El jutge Vidal s'ha mostrat molt "satisfet" i "content" per la rebuda a la capital europea, on considera que no ha trobat només "la típica cortesia diplomàtica" sinó també "comprensió". "No podem enganyar-nos, la diplomàcia europea és molt prudent", ha admès, tot i que segons ell quan els catalans expressin el seu dret a decidir els polítics europeus "estaran al costat de la democràcia". Mentrestant, ha dit, "tots els afers, fins i tot els que afecten el dret fonamental de la llibertat d'expressió, es tracten com un afer intern".
Xiulada a l'himne
El jutge Santiago Vidal també s'ha referit a la xiulada de l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic de Bilbao. Vidal ha assegurat que la reacció del govern espanyol "se surt del principi de proporcionalitat" tot i que, segons ha dit, "a ningú li agrada que s'hagi d'expressar el desacord amb una política governamental a través de xiulets o crits". Vidal diu que els catalans voldrien expressar-se de forma "legal i natural" a través d'un referèndum però que, mentre no es permet, s'ha de pronunciar el desacord "d'alguna manera, pacífica".
L'exeurodiputat Joan Vallvé ha assegurat que la xiulada és "molt normal" tenint en compte que Espanya "no és només una nació, sinó diverses". "Si una nació vol imposar el seu himne a les altres, és molt normal que els seguidors del Barça o l'Athletic de Bilbao estiguin en contra de la imposició i ho rebutgin", ha destacat. "El més important és analitzar per què va passar. Alguna cosa passa, s'ha d'analitzar abans de sancionar per què les persones xiulen". Marc Marsal, de Drets.com, ha remarcat també que quan es xiula un himne cal pensar "què passa amb el projecte nacional que fa que la gent xiuli", en comptes "d'imposar sancions contra els que xiulen".
Denúncies de catalanofòbia
Durant l'acte al Parlament Europeu, el representant de Drets.com, Marc Marsal, ha exposat alguns exemples de catalanofòbia a les xarxes socials, com els tuits contra els catalans després de l'estavellament de l'avió de Germanwings als Alps. L'organització ha recollit més de 4.000 queixes a través de Facebook i Twitter, 1.600 queixes per correu electrònic i ha considerat 7.000 piulades ofensives. Marsal ha lamentat que, en la majoria dels casos, la justícia espanyola sembla que només vol actuar "quan és massa tard". Marsal ha denunciat una "doble vara de mesurar" que s'aplica, segons ell, a l'estat espanyol, per mesurar els insults i el discurs de l'odi que afecten els catalans o els que afecten la resta de la societat.
Reaccions internacionals
L'eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker ha assegurat que és "xocant" veure els casos de "dobles estàndards" i de catalanofòbia exposats durant la conferència. Segons l'eurodiputat, la justícia espanyola es fa servir com un "instrument per impedir drets bàsics, per garantir que es manté l''statu quo' constitucional". "Espanya és membre de la UE i, com a tal, ha de complir les normes europees", ha avisat.
L'eurodiputada romanesa Renate Weber ha assegurat que és "sorprenent" la situació a Catalunya i Espanya, i ha remarcat que xiular l'himne no es pot sancionar perquè és un acte de llibertat d'expressió. Weber ha indicat que el recull d'ofenses i frases catalanòfobes que està fent Drets.com podria portar-se a la justícia europea. "Em pregunto si no seria un bon cas per al Tribunal Europeu dels Drets Humans", ha dit. La sueca Bodil Ceballos, del grup dels Verds, ha dit que cal legislació per actuar davant dels països que no protegeixin les minories a nivell europeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada