A Baviera, Yorkshire i Occitània, partits que volen alçar veus no escoltades al Parlament Europeu
16/05/2014
Nationalia
El Partit de Baviera veu opcions d'entrar a l'eurocambra després que el Tribunal Constitucional alemany hagi eliminat el llindar del 3% · S'estrena en uns comicis Yorkshire First, que propugna l'autonomia dins del Regne Unit · El PNO presenta una llista occitanista per una Europa dels pobles i federal
Quan es parla dels partits de les nacions sense estat amb possibilitats d'entrar al Parlament Europeu, s'acostuma a pensar en les formacions catalanes, gallegues, escoceses, flamenques, gal·leses o basques. A la convocatòria de 2014, però, també hi concorren partits que o bé històricament no han tingut èxit, o bé que són de creació recent. D'entre un grup nodrit d'aquestes candidatures, n'hem seleccionat tres.Partit de Baviera: la possibilitat d'entrar al Parlament Europeu per primer cop
Són unes eleccions diferents per al Partit de Baviera (Bayernpartei, BP), que per primer cop considera que té possibilitats d'entrar al Parlament Europeu. Això, perquè el Tribunal Constitucional alemany ha eliminat el llindar del 3% dels vots a escala estatal per a entrar al repartiment d'escons, vigent fins ara.
Basant-se en les dades de les eleccions de 2009, el BP calcula que, aproximadament, amb 135.000 vots (aconseguits allà on sigui, perquè Alemanya, com Espanya, té una única circumscripció a les europees) podria tenir-ne prou per a assolir un escó a Europa. A les darreres eleccions on s'ha presentat el partit (legislatives bavareses de 2013), va aconseguir 247.000 sufragis. Les enquestes publicades fins ara, però, no els són tan optimistes, i no preveuen cap escó per al BP.
Seria el primer cop des de 1962 que aquest partit independentista bavarès aconseguís representació en alguna cambra legislativa. El seu cap de llista per a les europees, Florian Weber, diu que cal passar d'una UE on dominen els estats a una UE on dominin les regions europees i els ciutadans. Weber insisteix que històricament Baviera ha estat un país lliure i que una Baviera amb representació directa a la UE tindria més pes (per via de tenir més europarlamentaris) que no pas el que té ara, inclosa dins de la República Federal d'Alemanya.
Yorkshire First: autonomisme al nord d'Anglaterra
Les europees són els comicis triats per Yorkshire First per a estrenar-se davant de l'electorat d'aquest comtat del nord d'Anglaterra. La seva proposta estrella: la devolution per a Yorkshire, és a dir, un parlament amb capacitat legislativa en el si del Regne Unit. Ho tindrà difícil per a aconseguir escó (necessita al voltant del 10% dels vots a la circumscripció de Yorkshire and the Humber, probablement més de 100.000 vots).
Stewart Arnold, cap de llista del nou partit autonomista, diu que Yorkshire té "una identitat diferenciada, com la tenen Escòcia, Gal·les i Londres, i per tant també hauria de tenir la capacitat de prendre decisions que estiguin decidides genuïnament a Yorkshire". L'autonomisme a Yorkshire beu sobretot de la percepció que les institucions britàniques només governen en benefici del sud-est d'Anglaterra i, específicament, de Londres. La proximitat de la frontera escocesa (on hi ha unes institucions autònomes des de 1999) també ha reforçat la idea que l'autogovern es pot exportar també a les regions del nord d'Anglaterra.
Partit de la Nació Occitana: missatge a favor de les nacions sense estat
El Partit de la Nació Occitana (PNO) torna a provar estendre el missatge occitanista amb la candidatura Occitània, per una Europa dels Pobles, l'única d'estrictament occitanista que es presenta als comicis. El partit diu que "per a les nacions sense estat d'Europa, el repte d'aquestes eleccions és construir l'Europa dels Pobles, federal, descentralitzada, democràtica i social". A partir d'aquest plantejament, la formació occitana sosté que cal combatre els partits "sobiranistes" francesos, de dreta i d'esquerra, que s'oposen a aquest projecte europeu i són contraris al reconeixement de les llengües i les nacions subestatals.
Malgrat no reeixir -com era la seva intenció- a formar una candidatura conjunta amb formacions catalanes i basques, el programa d'Occitània, per una Europa dels Pobles incorpora el reconeixement per part de la UE dels tres pobles (occità, basc i català) de la circumscripció sud-occidental de França, l'única on es presenta la candidatura. La llista occitanista insisteix que cal democratitzar les institucions europees, reforçar el poder del Parlament Europeu i aplicar polítiques de defensa del medi ambient, de desenvolupament econòmic local i de millora de les vies de comunicació interiors i exteriors d'Occitània.
Pel que fa a política internacional, la llista convida a ser vigilants en la negociació que s'està posant en pràctica entre la Unió Europea i els EUA per a l'establiment d'una zona de lliure canvi transatlàntic, a fi que no hi hagi cap mena de fre en la protecció dels productors i consumidors europeus.
Cal no confondre el PNO amb el Partit Occità, que en aquestes mateixes eleccions dóna suport a la candidatura ecologista encapçalada per José Bové.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada