Torra canvia els consellers i accepta les condicions per a formar govern i acabar el 155
Laurà Borràs (Cultura), Damià Calvet (Territori i Sostenibilitat), Alba Vergés (Sanitat) i Àngels Chacón (Empresa i Coneixement) substitueixen els consellers que havien de ser restituïts
Per: Redacció
29.05.2018 19:55
Vilawb
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decidit d’acceptar les condicions del govern espanyol per a desblocar la formació de govern i acabar amb el 155. El president substitueix els quatre consellers restituïts del govern de Carles Puigdemont –Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig– perquè es publiquin finalment els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), cosa que farà cessar automàticament l’aplicació del 155.
Torra ha nomenat Laura Borràs consellera de Cultura, Alba Vergés de Sanitat i Damià Calvet de Territori i Sostenibilitat. A més, Elsa Artadi serà finalment el relleu de Turull a Presidència i Àngels Chacón agafarà la cartera d’Artadi al capdavant d’Empresa i Ocupació.
El govern espanyol havia refusat de publicar els nomenaments dels consellers al DOGC amb l’argument que els presos polítics i els exiliats no poden exercir de consellers de la Generalitat. Fins ara, els partits independentistes havien defensat que Turull, Rull, Comín i Puig mantenien intactes els seus drets polítics. Però finalment Torra els ha substituïts per quatre nous consellers per a desblocar la formació de govern.
Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va determinar que no era competent per a resoldre sobre la qüestió dels nomenaments i va deixar deu dies a la Generalitat perquè presentés al·legacions. No obstant això, els partits independentistes han decidit de no esperar a la resolució definitiva, que hauria implicat el prolongament del procés.
Amb aquest canvis, el govern de Torra serà gairebé paritari: tindrà set consellers i sis conselleres.
Consulteu ací la llista sencera dels nous consellers:
Pere Aragonès i Garcia – titular del Departament d’Economia i Hisenda i vice-president del govern
Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982), fins ara secretari d’Economia en funcions i adjunt a la presidència d’Esquerra des de final de març, substitueix Oriol Junqueras com a vice-president i conseller d’Economia i Hisenda. Té trenta-cinc anys i va fer els primers passos a la política a la JERC, que el va triar portaveu nacional el 2003. Tres anys després era elegit diputat al parlament, càrrec que va ocupar fins que va ser nomenat al govern de Carles Puigdemont el gener del 2016.
Elsa Artadi i Vila – consellera de Presidència i portaveu
Artadi (Barcelona, 1976) assumeix finalment el Departament de Presidència en comptes del d’Empresa i Coneixement. És la dona forta de Carles Puigdemont i de Junts per Catalunya, i també farà de portaveu del govern. És una economista amb un currículum acadèmic i professional brillant. És doctora en ciències econòmiques a la Universitat Harvard i entre el 2006 i el 2011 fou professora d’economia de la Università Bocconi de Milà. També va ser professora a la Fudan University de Xangai i membre del comitè científic del Banc Mundial a Casablanca (Marroc), consultora del Banc Mundial a Washington i membre del comitè científic de l’European Economic Association.
Àngels Chacón Feixas – consellera d’Empresa i ConeixementChacón (Igualada, 1968) és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, va desenvolupar la major part de la seva trajectòria professional com a directora d’exportació dels mercats d’Orient Mitjà i Europa de l’Est en empreses del sector paperer. Militant de CDC i posteriorment del PDECat, del 2011 i fins ara ha estat tinenta batlle a l’Ajuntament d’Igualada, i el mes de juny de l’any passat va ser nomenada directora general d’Indústria.
Ernest Maragall i Mira – conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
Ernest Maragall (Barcelona, 1943) serà l’encarregat de continuar la tasca de Raül Romeva, ara a la presó. És un dels fundadors del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), partit de l’executiva del qual va ser membre fins el 2012. Amb el PSC va ser conseller d’Educació des del 2006 al 2010. El maig del 2018 es va afiliar a Esquerra Republicana, amb qui s’havia presentat com a independent al parlament europeu el 2014 i el 2016 al de Catalunya.
Miquel Buch i Moya – conseller d’Interior
Miquel Buch (Premià de Mar, 1975) tornarà a la primera línia de la política. Ex-president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ex-diputat de Junts pel Sí i ex-batlle de Premià de Mar, Buch recuperarà un paper important en el procés d’independència i tindrà un paper clau en la reversió del 155 al Departament d’Interior, un dels que més ha rebut la intervenció de l’autogovern. Té quaranta-dos anys i una àmplia carrera política. Va fer-se militant de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya el 1996 i més tard passà a Convergència Democràtica. L’any 2000 va començar a exercir de regidor a Premià, d’on va assumir la batllia el 2007. Buch és membre del PDECat i ha reivindicat públicament la legitimitat del president Puigdemont.
Josep Bargalló i Valls – conseller d’Ensenyament
Torra ha recuperat una figura del primer tripartit per al Departament d’Ensenyament. Josep Bargalló (Torredembarra, 1958) va ocupar el càrrec de conseller d’aquest ram tan sols dos mesos en el govern de Pasqual Maragall fins que va substituir Josep-Lluís Carod-Rovira com a Conseller Primer després de la polèmica de l’entrevista amb ETA. Durant el segon tripartit va ser director de l’Institut Ramon Llull. Nascut el 1958 a Torredembarra, Bargalló és crític literari, escriptor i catedràtic de secundària.
Alba Vergés i Bosch – consellera de Salut
El Departament de Salut continua en mans d’Esquerra Republicana. Vergés (Igualada, 1978) substitueix Toni Comín i deixa el seu lloc com a secretària tercera de la mesa del parlament. És llicenciada en economia per la Universitat de Barcelona i enginyeria tècnica en informàtica de gestió per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat diputada al parlament des del 2012.
Damià Calvet i Valera – conseller de Territori i Sostenibilitat
Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968) ha estat un dels col·laboradors més afins a Josep Rull durant l’anterior legislatura. Ha estat director general d’Arquitectura i Habitatge entre el 2001 i el 2003 i director general de Territori i Mobilitat entre el 2010 i el 2012. També va treballar a l’empresa privada entre els anys 2004 i 2010, va dirigir l’Institut Català del Sòl i l’empresa pública CIMALSA des del 2013. A més, ha estat tinent batlle a Sant Cugat.
Laurà Borras i Castanyer – consellera de Cultura
Laura Borràs (Barcelona, 1970) substitueix Lluís Puig. És diputada de Junts per Catalunya i ex-directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs és filòloga i professora a la Universitat de Barcelona, on ha fet classes sobre teoria de la literatura i literatura comparada.
Ester Capella i Farré – consellera de Justícia
Ester Capella (Seu d’Urgell, 1963) és advocada i actualment diputada d’Esquerra Republicana al Congrés espanyol. Va ser presidenta de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates entre el 2003 i el 2007. Anteriorment havia estat senadora de designació parlamentària entre el 2013 i el 2016. Substituirà Carles Mundó, que va decidir d’abandonar la política de primera línia després de les eleccions del 21 de desembre.
Chakir El Homrani Lesfar – conseller de Treball, Afers Socials i Famílies
El conseller d’Afers Socials que substitueix Dolors Bassa, empresonada a Alcalá Meco, és el diputat Chakir El Homrani (Barcelona, 1979). Veí de Granollers, quan tenia vint-i-tres anys va ser elegit secretari d’organització de l’Avalot, la branca juvenil del sindicat UGT a Catalunya. Quatre anys més tard, el 2007, en va ser elegit portaveu nacional. És diputat al parlament des del 2015, quan ocupà la quinzena posició de la llista de Barcelona de Junts pel Sí. És militant d’ERC d’ençà del 2004.
Jordi Puigneró i Ferrer – conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
Jordi Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974) és el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Enginyer de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Puigneró dirigeix la política TIC del govern des del novembre del 2013, primer com a director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació i des del febrer del 2016 com a secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. El 1999 va començar a militar a la Joventut Nacionalista de Catalunya i més endavant fou regidor a Sant Cugat i va ocupar responsabilitats de govern amb Lluís Recoder i Mercè Conesa fins a ser tinent batlle de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia.
Teresa Jordà i Roura – consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Al capdavant d’Agricultura, hi ha la diputada d’ERC al congrés espanyol des del 2011 Teresa Jordà (Ripoll, 1972). És llicenciada en història moderna i contemporània per la UAB. Fou batllessa de la seva vila entre el 2003 i el 2011. Jordà substituirà Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les, al capdavant de la conselleria.
[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]
Torra ha nomenat Laura Borràs consellera de Cultura, Alba Vergés de Sanitat i Damià Calvet de Territori i Sostenibilitat. A més, Elsa Artadi serà finalment el relleu de Turull a Presidència i Àngels Chacón agafarà la cartera d’Artadi al capdavant d’Empresa i Ocupació.
El govern espanyol havia refusat de publicar els nomenaments dels consellers al DOGC amb l’argument que els presos polítics i els exiliats no poden exercir de consellers de la Generalitat. Fins ara, els partits independentistes havien defensat que Turull, Rull, Comín i Puig mantenien intactes els seus drets polítics. Però finalment Torra els ha substituïts per quatre nous consellers per a desblocar la formació de govern.
Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va determinar que no era competent per a resoldre sobre la qüestió dels nomenaments i va deixar deu dies a la Generalitat perquè presentés al·legacions. No obstant això, els partits independentistes han decidit de no esperar a la resolució definitiva, que hauria implicat el prolongament del procés.
Amb aquest canvis, el govern de Torra serà gairebé paritari: tindrà set consellers i sis conselleres.
Consulteu ací la llista sencera dels nous consellers:
Pere Aragonès i Garcia – titular del Departament d’Economia i Hisenda i vice-president del govern
Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982), fins ara secretari d’Economia en funcions i adjunt a la presidència d’Esquerra des de final de març, substitueix Oriol Junqueras com a vice-president i conseller d’Economia i Hisenda. Té trenta-cinc anys i va fer els primers passos a la política a la JERC, que el va triar portaveu nacional el 2003. Tres anys després era elegit diputat al parlament, càrrec que va ocupar fins que va ser nomenat al govern de Carles Puigdemont el gener del 2016.
Elsa Artadi i Vila – consellera de Presidència i portaveu
Artadi (Barcelona, 1976) assumeix finalment el Departament de Presidència en comptes del d’Empresa i Coneixement. És la dona forta de Carles Puigdemont i de Junts per Catalunya, i també farà de portaveu del govern. És una economista amb un currículum acadèmic i professional brillant. És doctora en ciències econòmiques a la Universitat Harvard i entre el 2006 i el 2011 fou professora d’economia de la Università Bocconi de Milà. També va ser professora a la Fudan University de Xangai i membre del comitè científic del Banc Mundial a Casablanca (Marroc), consultora del Banc Mundial a Washington i membre del comitè científic de l’European Economic Association.
Àngels Chacón Feixas – consellera d’Empresa i ConeixementChacón (Igualada, 1968) és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, va desenvolupar la major part de la seva trajectòria professional com a directora d’exportació dels mercats d’Orient Mitjà i Europa de l’Est en empreses del sector paperer. Militant de CDC i posteriorment del PDECat, del 2011 i fins ara ha estat tinenta batlle a l’Ajuntament d’Igualada, i el mes de juny de l’any passat va ser nomenada directora general d’Indústria.
Ernest Maragall i Mira – conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
Ernest Maragall (Barcelona, 1943) serà l’encarregat de continuar la tasca de Raül Romeva, ara a la presó. És un dels fundadors del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), partit de l’executiva del qual va ser membre fins el 2012. Amb el PSC va ser conseller d’Educació des del 2006 al 2010. El maig del 2018 es va afiliar a Esquerra Republicana, amb qui s’havia presentat com a independent al parlament europeu el 2014 i el 2016 al de Catalunya.
Miquel Buch i Moya – conseller d’Interior
Miquel Buch (Premià de Mar, 1975) tornarà a la primera línia de la política. Ex-president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ex-diputat de Junts pel Sí i ex-batlle de Premià de Mar, Buch recuperarà un paper important en el procés d’independència i tindrà un paper clau en la reversió del 155 al Departament d’Interior, un dels que més ha rebut la intervenció de l’autogovern. Té quaranta-dos anys i una àmplia carrera política. Va fer-se militant de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya el 1996 i més tard passà a Convergència Democràtica. L’any 2000 va començar a exercir de regidor a Premià, d’on va assumir la batllia el 2007. Buch és membre del PDECat i ha reivindicat públicament la legitimitat del president Puigdemont.
Josep Bargalló i Valls – conseller d’Ensenyament
Torra ha recuperat una figura del primer tripartit per al Departament d’Ensenyament. Josep Bargalló (Torredembarra, 1958) va ocupar el càrrec de conseller d’aquest ram tan sols dos mesos en el govern de Pasqual Maragall fins que va substituir Josep-Lluís Carod-Rovira com a Conseller Primer després de la polèmica de l’entrevista amb ETA. Durant el segon tripartit va ser director de l’Institut Ramon Llull. Nascut el 1958 a Torredembarra, Bargalló és crític literari, escriptor i catedràtic de secundària.
Alba Vergés i Bosch – consellera de Salut
El Departament de Salut continua en mans d’Esquerra Republicana. Vergés (Igualada, 1978) substitueix Toni Comín i deixa el seu lloc com a secretària tercera de la mesa del parlament. És llicenciada en economia per la Universitat de Barcelona i enginyeria tècnica en informàtica de gestió per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat diputada al parlament des del 2012.
Damià Calvet i Valera – conseller de Territori i Sostenibilitat
Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1968) ha estat un dels col·laboradors més afins a Josep Rull durant l’anterior legislatura. Ha estat director general d’Arquitectura i Habitatge entre el 2001 i el 2003 i director general de Territori i Mobilitat entre el 2010 i el 2012. També va treballar a l’empresa privada entre els anys 2004 i 2010, va dirigir l’Institut Català del Sòl i l’empresa pública CIMALSA des del 2013. A més, ha estat tinent batlle a Sant Cugat.
Laurà Borras i Castanyer – consellera de Cultura
Laura Borràs (Barcelona, 1970) substitueix Lluís Puig. És diputada de Junts per Catalunya i ex-directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs és filòloga i professora a la Universitat de Barcelona, on ha fet classes sobre teoria de la literatura i literatura comparada.
Ester Capella i Farré – consellera de Justícia
Ester Capella (Seu d’Urgell, 1963) és advocada i actualment diputada d’Esquerra Republicana al Congrés espanyol. Va ser presidenta de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates entre el 2003 i el 2007. Anteriorment havia estat senadora de designació parlamentària entre el 2013 i el 2016. Substituirà Carles Mundó, que va decidir d’abandonar la política de primera línia després de les eleccions del 21 de desembre.
Chakir El Homrani Lesfar – conseller de Treball, Afers Socials i Famílies
El conseller d’Afers Socials que substitueix Dolors Bassa, empresonada a Alcalá Meco, és el diputat Chakir El Homrani (Barcelona, 1979). Veí de Granollers, quan tenia vint-i-tres anys va ser elegit secretari d’organització de l’Avalot, la branca juvenil del sindicat UGT a Catalunya. Quatre anys més tard, el 2007, en va ser elegit portaveu nacional. És diputat al parlament des del 2015, quan ocupà la quinzena posició de la llista de Barcelona de Junts pel Sí. És militant d’ERC d’ençà del 2004.
Jordi Puigneró i Ferrer – conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
Jordi Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974) és el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública. Enginyer de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Puigneró dirigeix la política TIC del govern des del novembre del 2013, primer com a director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació i des del febrer del 2016 com a secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. El 1999 va començar a militar a la Joventut Nacionalista de Catalunya i més endavant fou regidor a Sant Cugat i va ocupar responsabilitats de govern amb Lluís Recoder i Mercè Conesa fins a ser tinent batlle de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia.
Teresa Jordà i Roura – consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Al capdavant d’Agricultura, hi ha la diputada d’ERC al congrés espanyol des del 2011 Teresa Jordà (Ripoll, 1972). És llicenciada en història moderna i contemporània per la UAB. Fou batllessa de la seva vila entre el 2003 i el 2011. Jordà substituirà Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les, al capdavant de la conselleria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada