dilluns, 31 d’octubre del 2016

Qui és qui en la nova junta de SCC

Política

Qui és qui en la nova junta de SCC

La direcció de l'entitat espanyolista està formada per un president fill d'un membre de l'associació leridanista Caliu Ilerdenc, un vicepresident que ve del PSC, una vicepresidenta cunyada de la mà dreta de Rajoy, i un tresorer vinculat a Somatemps


Mariano Gomà, el nou president de SCC | http://marianogoma-arquitecto.com/
per Bernat Vilaró 30/10/2016
 elMón
Societat Civil Catalana (SCC) ha canviat la seva Junta Directiva. El ja expresident Rafael Arenas i l'exvicepresident Joaquim Coll -ambdós a partir d'ara vocals- han argumentat que necessiten "més temps per a les seves tasques professionals i personals". La nova direcció de l'entitat espanyolista l'encapçala el president, Mariano Gomà; els vicepresidents Alex Ramos, José Doingo i Miriam Tey; el secretari, Manuel Miró; i el tresorer, Ferran Brunet.

L'arribada de turistes fins al setembre apunta a un any rècord de visitants

BALANÇ ANUAL

L'arribada de turistes fins al setembre apunta a un any rècord de visitants

Espanya va rebre 60,3 milions de viatgers estrangers en els primers nou mesos de l'any


L'arribada de turistes fins al setembre apunta a un any rècord de visitants
JORDI COTRINA

Dilluns, 31 d'octubre del 2016 - 10:35 CET
EL PERIODICO
                                           
Espanya va rebre més de 60,3 milions de turistes estrangers en els primers nou mesos de l'any, xifra que suposa un augment del 10,1% respecte al mateix període del 2015, segons l'Enquesta de Moviments Turístics en Frontera (Frontur), difosa aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al setembre, van visitar el país 7,9 milions de turistes internacionals, un 10,2% més que en el mateix mes de l'any anterior.
L'afluència de turistes s'encamina cap als 74 milions per al conjunt de l'any, que són les previsions amb què el sector hoteler espera tancar aquest període rècord, en part propiciat pel 'turisme prestat' d'altres destins descartats pels viatgers com a conseqüència de la seva situació geopolítica. No hi ha canvis substancials respecte a la procedència dels visitants, però l'afluència des dels principals mercats és més gran. De gener a agost, el Regne Unit, el principal mercat emissor de turistes cap a Espanya, va registrar un repunt del 13%, amb més de 14,4 milions de visitants. El va seguir França, amb 9,3 milions de turistes internacionals, que suposa un augment del 9%, i Alemanya, que va experimentar un creixement del 4,3%, fins als 8,9 milions de visitants.
Catalunya és el primer destí dels turistes al setembre, amb el 23,8% del total. La segueixen les Balears, amb el 23,6% i Andalusia, amb el 14%. Al setembre van arribar a Catalunya 1,9 milions de turistes, un 4,7% més que el setembre de l'any passat. Els principals països de residència dels turistes són França (18,9%) i el Regne Unit (13,6%). Catalunya també lidera l'afluència de turistes en els nou primers mesos de l'any, amb 14,5 milions i una augment del 4,4% respecte al mateix període del 2015.

ALLOTJAMENTS TURÍSTICS

Les pernoctacions en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings, allotjaments de turisme rural i albergs) superen els 12 milions al setembre, un 8,6% més que en el mateix mes del 2015. Les estades de residents augmenten un 5,5% i les de no residents un 10,3%. L'estada mitjana és de 5,0 pernoctacions per viatger. Durant els nou primers mesos del 2016, les pernoctacions van augmentar un 8,7% respecte al mateix període de l'any anterior.
Les estades en apartaments turístics han augmentat un 9,7% al setembre. Les estades de residents han pujat un 6,4%, i les de no residents, un 10,8%. L'estada mitjana baixa un 7,0% respecte al setembre del 2015 i se situa en 6,2 pernoctacions per viatger. Al setembre s'ocupen el 43,7% de les places ofertes pels apartaments turístics.

dissabte, 29 d’octubre del 2016

En què es diferencia avui un votant del PP i un del PSOE?

Món > Espanya

En què es diferencia avui un votant del PP i un del PSOE?

Els votants del PP i PSOE comparteixen un ampli espai comú sobre polítiques econòmiques



Ara Vot votants PSOE PP
L’abstenció del PSOE en la votació d’investidura d’avui permetrà la formació d’un govern del PP. Aquesta és una gran novetat perquè mai el PSOE havia donat el seu vot a un candidat d’un altre partit. Les raons d’aquest canvi d’actitud, però, no cal cercar-les només en els problemes interns dels socialistes. El fet és que en l’última dècada les diferències d’opinió entre els votants socialdemòcrates i populars s’han reduït molt.
La convergència entre els dos grans partits del sistema és un fet demostrable, quan s’analitzen les respostes dels electors en les grans enquestes d’opinió sobre els grans temes que tradicionalment havien separat la dreta de l’esquerra.
Sembla clar, per això, que la socialdemocràcia es troba avui en una cruïlla difícil entre tornar als valors que havien caracteritzat el PSOE, competir per la centralitat amb els conservadors mentre perd centralitat per l’esquerra o crear una nova alternativa al model actual sorgit a partir de l’acceptació de la tercera via i el lliure mercat. En aquest sentit els votants socialistes semblen votar PSOE més per una inèrcia històrica personal o per identificació amb unes sigles que no pas per un projecte clarament diferenciat del del PSOE.
Els votants del PP i PSOE, units a favor de menys impostos
Això és particularment visible quan s’ha analitza una de les qüestions que històricament marcava la divisió entre els socialdemòcrates i la dreta: la divisió entre els favorables a una reducció dels impostos, encara que això signifiqui pitjors serveis i els que aposten per reforçar els serveis públics encara que això signifiquin pujar els impostos.
Si es formulen avui aquestes dues alternatives als votants de PP, PSOE i Podem trobem que mentre que gran part dels votants de Podem es posicionen clarament a favor de més serveis i més impostos, arribant a agrupar un 56% en la posició més escorada (0-3), entre els votants socialistes no arriben ni a la meitat dels seus votants (43%) els qui prefereixen més serveis públics encara que això signifiquen més impostos. I el més interessant és que en aquest sentit no hi ha una gran diferència dels votants socialistes amb els votants populars (36%).
Ara Vot votants PSOE PP
La identificació de classe uneix PP i PSOE
Per una altra banda, si considerem la classe com a ratlla divisòria, a partir de la idea de que la classe treballadora votarà a partits d’esquerra i en canvi els més adinerats votaran a la dreta, també podem comprovar que la premissa no es compleix però en aquest cas el resultat és molt sorprenent. Les diferències entre socialistes i populars són mínimes però es pot observar clarament que Podem obté més vots entre els que obtenen més ingressos que no pas entre el PP i el PSOE.
ara vot.003 PSOE PP
La idea de classe, tanmateix, continua funcionant quan es pregunta als votants lliurement sobre la pròpia identificació. Quan se’ls demana que s’ubiquen en l’eix esquerra-dreta prop del 70% de votants socialistes opten per posar-se en el centre-esquerra, al voltant del 10% més a l’esquerra i el 20% restant al centre. I si es demana els votants com es defineixen, aleshores trobem que una gran majoria de votants del PSOE s’autodefineixen com a socialistes o socialdemòcrates, fet que també succeeix entre els populars en referència a conservador o democristià. Comparant aquestes dades amb la posició que els votants dels diferents partits tenen sobre els impostos és fàcil observar que té més pes en la identificació un apriorisme ideològic que no pas la posició sobre els fets concrets.
ara vot.002 PSOE PP
El PP esquiva els gran temes socials
Altres trets que també havien diferenciat les polítiques del PSOE de les del PP, com el matrimoni homosexual o l’avortament, actualment obtenen un suport massiu i generalitzat del 80% de la població segons l’Eurobaròmetre. Degut a aquesta enorme aprovació el PP ha optat per no plantejar batalla més enllà d’algun episodi puntual, reduint així a no res un un factor que fa anys servia per a marcar clarament les diferències entre els dos partits.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dimecres, 19 d’octubre del 2016

El malbaratament de menjar a les escoles arriba al Congrés

El malbaratament de menjar a les escoles arriba al Congrés

200.000 persones reclamen canviar la llei que impedeix reaprofitar aliments ja cuinats


El malbaratament de menjar a les escoles arriba al Congrés
Jordi Ribot Punti ICONNA
Dimarts, 18 d'octubre del 2016 - 22:06 CEST
EL PERIODICO                                           
Una vintena de plats de sopa i una quantitat semblant de racions de pollastre amb guarnició sortiran d'aquí un parell de dies, empaquetats, congelats i etiquetats com cal, de les cuines d'un menjador escolar per ser repartides en un menjador social. Són les porcions que han sobrat del menú servit aquest dimarts als alumnes del col·legi Maristes Montserrat de Lleida i que seran consumits després pels usuaris de l'associació Arrels, que atén persones en risc d'exclusió social a la capital lleidatana.
“Aquí no es desaprofita res, tot i que hi ha aliments, com els que contenen ou i peix, de què hem de prescindir per raons sanitàries", explica Neus Mor, cap de serveis del col·legi, on diàriament se serveixen entre 700 i 750 dinars. "Tot s'aprofita, tret de si és menjar que s'ha servit al plat als alumnes, aleshores no es recicla”, aclareix.



Entre les aportacions dels Maristes i les de cinc centres educatius més de la ciutat, l'any passat es van recollir al voltant de 8.000 racions de menjar ja preparat a Lleida. No és aquesta l'única experiència que es porta a terme a Catalunya per reduir el malbaratament alimentari als menjadors escolars, també n'hi ha a l'àrea de Barcelona i al Vallès Occidental, però sí que potser és una de les més veteranes. "No sé exactament quant temps fa que vam començar, però deu fer uns quants anys, sí", diu Mor.
“I si el model és vàlid per a tots aquests llocs, si s'han creat protocols, amb l'autorització dels inspectors sanitaris, per garantir el reaprofitament del menjar sobrant en un bon nombre d'escoles, ¿per què no es pot fer igual a tot arreu?”, es pregunta Cristina Romero, una mare d'Empuriabrava (Alt Empordà), que aquest dimecres serà al Congrés dels Diputats entregant les gairebé 225.000 signatures que ha recollit, a través de la plataforma Change.org, per reclamar la revisió de la llei 17/2011 de seguretat alimentària i nutrició, perquè els excedents de les cuines escolars puguin ser “reaprofitats o redistribuïts”, assenyala Romero.

MACARRONS EN UNA CARMANYOLA

Una cosa que aparentment no tindria per què tenir més complicacions, posar uns macarrons que han sobrat en una carmanyola en comptes de llençar-los a les escombraries, està prohibit actualment per la llei que regula les normes d'higiene per a l'elaboració, distribució i comerç de menjar preparat i la manipulació d'aliments. “Per motius higiènics i sanitaris, els aliments que han sigut cuinats en un lloc no poden ser després manipulats i traslladats a un altre, si no es prenen una sèrie de mesures a vegades massa exigents”, detalla la mare gironina, que va posar en marxa la campanya després d'assistir fa un any a una reunió sobre el servei de càtering a l'escola del seu fill.
“És un contrasentit que tots els aliments sobrants es desaprofitin, especialment en un moment com aquest en què fan tanta falta a molta gent”, va reflexionar Romero després que l'escola li confessés la quantitat de menjar que acabava als contenidors de residus. "¿Això és el que els volem ensenyar als nostres fills?", es pregunta la progenitora.

REDUIR ELS RISCOS

Per no parlar de l'impacte ambiental que té aquest malbaratament, "tant pels costos de producció com pels d'eliminació", subratlla Joan Marc de Miquel, el tècnic especialista en seguretat alimentària que impulsa diversos projectes contra el malbaratament de menjar. El risc zero no existeix, admet De Miquel. "Però prenent una sèrie de prevencions, com per exemple eliminant els aliments de risc, aquest menjar pot arribar a altres persones", indica. Els aliments de risc són els que contenen ou, els derivats del marisc, els productes de pastisseria i els productes crus, que amb la congelació perden qualitat.
Les condicions perquè l'aliment es mantingui en bon estat passen perquè "arribi al seu destí a la temperatura adequada, és a dir, a més de 65 graus o a menys de 8 graus, si s'han de consumir abans de 24 hores". Si s'ha de menjar després d'aquestes 24 hores, el plat necessita una refrigeració per sota dels 4 graus. "Per això, un altre dels elements a tenir en compte és la proximitat, perquè si la redistribueixes a prop d'on s'ha cuinat disminueixes els riscos de transport", afegeix el tècnic, que forma part de la delegació que aquest dimecres viatja al Congrés.

diumenge, 16 d’octubre del 2016

FGC recrea la Cripta Gaudí de Santa Coloma de Cervelló a l’interior d’un tren

Cultura

FGC recrea la Cripta Gaudí de Santa Coloma de Cervelló a l’interior d’un tren

És la primera vegada que s'ambienta l'interior d'un tren de la Generalitat



fotonoticia_20161015131531_800
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i el batlle de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona), Gerard Segú, han presentat aquest dissabte un tren de FGC l’interior del qual ha estat personalitzat amb elements estètics de la Cripta Gaudí, ubicada al municipi.
Segons un comunicat de FGC, és la primera vegada que s’ambienta l’interior d’un tren i ha estat una iniciativa de la pròpia empresa ferroviària i de la Diputació de Barcelona, que han comptat amb la col·laboració de 3M, Grup ESSA, Nogueres Barcelona i Advanced Leisure Services.
L’objectiu que es persegueix amb la recreació és posar en valor la importància d’aquest monument d’Antoni Gaudí i la seva vinculació amb l’estació de FGC de Colònia Güell.
La decoració del tren adapta elements arquitectònics de la cripta amb la configuració i particularitats de l’interior dels vagons: s’ha ambientat el sostre, les portes, els laterals, les parts posteriors dels seients i la paret final del tren amb elements visuals que simulen les parets, el sostre, les vitrines i els bancs de la cripta.
També hi ha textos explicatius de les característiques tècniques de la cripta i curiositats del procés constructiu en vinils sostenibles lliures de PVC.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)
Cultura

FGC recrea la Cripta Gaudí de Santa Coloma de Cervelló a l’interior d’un tren

És la primera vegada que s'ambienta l'interior d'un tren de la Generalitat



fotonoticia_20161015131531_800
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i el batlle de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona), Gerard Segú, han presentat aquest dissabte un tren de FGC l’interior del qual ha estat personalitzat amb elements estètics de la Cripta Gaudí, ubicada al municipi.
Segons un comunicat de FGC, és la primera vegada que s’ambienta l’interior d’un tren i ha estat una iniciativa de la pròpia empresa ferroviària i de la Diputació de Barcelona, que han comptat amb la col·laboració de 3M, Grup ESSA, Nogueres Barcelona i Advanced Leisure Services.
L’objectiu que es persegueix amb la recreació és posar en valor la importància d’aquest monument d’Antoni Gaudí i la seva vinculació amb l’estació de FGC de Colònia Güell.
La decoració del tren adapta elements arquitectònics de la cripta amb la configuració i particularitats de l’interior dels vagons: s’ha ambientat el sostre, les portes, els laterals, les parts posteriors dels seients i la paret final del tren amb elements visuals que simulen les parets, el sostre, les vitrines i els bancs de la cripta.
També hi ha textos explicatius de les característiques tècniques de la cripta i curiositats del procés constructiu en vinils sostenibles lliures de PVC.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dimecres, 12 d’octubre del 2016

La «Fiesta de la Raza», últim aliat de l'Espanya eterna

Dia de la hispanitat

La «Fiesta de la Raza», últim aliat de l'Espanya eterna

La commemoració del 12-O ha guanyat protagonisme ara que l’estat espanyol travessa una forta crisi

Un català, el cardenal Isidre Gomà, va ser un dels ideòlegs de la Hispanitat fa menys d'un segle

El PSOE va intentar els anys vuitanta edulcorar la festa

| 11/10/2016 a les 22:00h
El franquisme va ser una edat d'or pels mites de l'Espanya vella. Foto: Openkratia
 
La celebració del dia de la Hispanitat, Fiesta de la Raza o festa nacional d’Espanya, no té ni cent anys. Un senyal de la feble articulació d’Espanya com a projecte nacional és la dificultat per institucionalitzar una gran diada que gaudís del consens general. Al segle XIX ho van intentar els liberals de les Corts de Cadis, proclamant el Dos de Maig, quan el poble madrileny va sortir al carrer contra les tropes napoleòniques. Però la festa va durar poc. La seva simbologia liberal va fer que el rei Ferran VII, absolutista, la suprimís.

El major o menor protagonisme del 12-O en la història és un bon termòmetre de la salut del projecte d'Espanya. En períodes de gran feblesa de l’Estat, des dels sectors més nostàlgics s’ha intentat recuperar un mite que invoca tots els llocs comuns del patrioterisme més rònec: l’Espanya missionera que, aliada de la creu i amb l’espasa a la mà, va creuar l’oceà per descobrir un món.    

Una festa amb menys d’un segle de vida

El primer any en què es va celebrar oficialment el 12 d’octubre com a festa "nacional" va ser el 1918. El govern espanyol va regular per decret llei la que es va anomenar Fiesta de la Raza. El context era dramàtic. Regnava Alfons XIII, besavi de l’actual monarca. L’Estat feia fallida per tot arreu. La pèrdua de les darreres colònies, el 1898, havia obert una forta crisi en tots els àmbits. El 1901, el catalanisme polític havia guanyat les eleccions a Corts a Barcelona. Les forces republicanes guanyaven pes a les grans ciutats. El sistema bipartidista de liberals i conservadors, que resistia gràcies al control caciquil, mostrava esgotament. L’Estat, qüestionat pel catalanisme i les forces d’esquerra (republicans i sindicats), necessitava urgentment un rearmament ideològic. En aquest ambient el govern decideix oficialitzar el 12-O com a gran festa pàtria.

Un balear acomplexat

El govern que va instaurar la Fiesta de la Raza era presidit per Antonio Maura (1853-1925), líder conservador. Era nascut a Palma, però de ben jove es va traslladar a Madrid. De petit, les burles al seu accent el van torturar, generant un sentiment d’autoodi que el va acompanyar tota la vida. Maura, polític amb talent, va començar com a liberal i, fins i tot, va propugnar un projecte d’autonomia per a Cuba, colònia que veia en perill. El projecte va generar una campanya ferotge contra ell per part dels sectors més dretans i patrioters. Finalment, la proposta d’autonomia va ser derrotada el 1893. Cinc anys més tard, Espanya va acabar perdent Cuba, Filipines i Puerto Rico.

Maura va anar girant cada cop més a la dreta. Tot i ser favorable a reformes administratives, i arribar a admirar el regionalista Francesc Cambó, sempre va ser enemic de tot intent d’autonomia política per a Catalunya. Va ser el repressor de la Setmana Tràgica (1909), que va desfermar una onada de protestes a tot Europa. Conscient de la fragilitat de l’estat espanyol, va intentar nodrir un projecte nacional espanyol. D’aquí la institucionalització del 12-O. Poc després, l’abril de 1919, va fer que el rei consagrés Espanya al Sagrat Cor de Jesús… La creu sempre ha anat acompanyat de l’espasa a l’Espanya eterna.

"Raça" o "hispanitat"?

El terme "raça" va obrir un debat dins mateix de l’espanyolisme més tronat. Miguel de Unamuno va criticar-ho amb duresa i va defensar l’ús del concepte d’hispanitat. Des del Desastre de 1898, en el si de la intel·lectualitat un sector reaccionari va propugnar recuperar el mite de l’Espanya imperial i es va considerar que el mot "hispanitat" podria ser més eficaç. Un intel·lectual de l’extrema dreta com Ramiro de Maeztu (1874-1936) va esdevenir el gran impulsor del terme en el seu text "Defensa de la Hispanidad". Va trobar aliats a Catalunya.    

Isidre Gomà, l’ideòleg català de la hispanitat

Hi ha una figura clau en la creació del mite de la hispanitat. És l’eclesiàstic Isidre Gomà (1869-1940), català de la Riba. Clergue de línia molt conservadora, va veure amb espant l’arribada de la República el 1931. Com Maeztu, va veure en la colonització d’Amèrica aquella unió de la pàtria i la fe missionera que creia consubstancial a la idea d’Espanya. El 12 d’octubre de 1934, sent ja arquebisbe de Toledo, va pronunciar la conferència Apologia de la Hispanitat a Buenos Aires, on s’hi celebrava un congrés eucarístic. És considerat un text central en el corpus ideològic del nacionalisme espanyol.   

Gomà va fer a Buenos Aires un discurs llarguíssim en què va parlar de "raça hispanoamericana". Hi va defensar la colonització d’Amèrica "porque España fue un Estado misionero antes que conquistador". Va desmentir els nombrosos testimonis que denunciaven les brutalitats dels soldats i aventurers que van desembarcar-hi: “La obra de España está hoy por encima de las exageraciones domésticas de Las Casas y de las cicaterías de la envidia extranjera", va dir. I si hi va haver excessos, va ser tan sols perquè triomfés la creu.

Per enfrontar-se a l’amenaça que suposa per a ell una República laica que xoca amb la tradició de la millor Espanya, invoca els coneguts mites de la pàtria vella. El vincle entre Déu i imperi, expressat en la suposada tasca missionera d’Espanya a Amèrica, ha de ser reforçat. De fet, amb la proclamació de la República el 1931, noves celebracions van intentar ocupar l’espai de la festa nacional, que es va decretar per al 14 d’abril, malgrat que el 12 d’octubre va continuar sent un dia assenyalat.
 
Torna la Hispanitat amb la Generalitat suspesa

Amb el triomf de la dreta a les eleccions de novembre de 1933, el 12-O va recuperar protagonisme. El discurs de Gomà a Buenos Aires, que va tenir repercussió en els cercles catòlics i conservadors, és d’aquesta etapa, el 12 d’octubre de 1934. L’any següent, la Fiesta de la Raza se celebra a Madrid amb tot luxe.

A Catalunya, l’autonomia estava suspesa des del Sis d’Octubre del 1934. Sense Generalitat, el poder a Barcelona estava en mans d'un consell de dretes presidit per Joan Pich i Pon, personatge pintoresc del Partit Radical de Lerroux, fortament anticatalanista i es va fer una recepció molt lluïda al Palau que encara es deia de la Generalitat.

Després, iniciada la Guerra Civil, el 12-O recupera tota la puixança que havia tingut. En el conflicte va tenir un paper destacat el cardenal Gomà, inspirador de la carta col·lectiva de l'episcopat espanyol que va justificar l'aixecament militar i el va beneir com a croada. El cardenal Vidal i Barraquer es va enfrontar a Gomà i no va signar el document.

Va ser precisament en la celebració de la festa, el 12 d'octubre de 1936 a la Universitat de Salamanca, quan es es va produir el famós incident entre el rector Miguel de Unamuno i el general Millán Astray, quan aquest va parlar de bascos i catalans com "la anti-España". Unamuno va respondre dient allò de "venceréis pero no convenceréis", fent callar el legionari. De pas, va recordar que era un invàlid de guerra, com també ho era Cervantes, però que no eren comparables. Algun dels presents va desenfundar la pistola i va haver de ser la dona de Franco, que era a la tribuna, la que va salvar-li la vida acompanyant-lo fins a la sortida. Va ser l'únic gest positiu que es coneix de Carmen Polo.

La primera Hispanitat després del triomf franquista, la de l’any 1939, la commemoren els franquistes a la ciutat de Saragossa, aplegant tota la llegenda del Descubrimiento i la festivitat de la verge del Pilar. Després del triomf dels nacionals, la Fiesta de la Raza llueix amb tot el seu esplendor.    

Amb l’ascens dels tecnòcrates, la "raza" desapareix

A finals dels anys cinquanta, el franquisme va desfent-se de l’estètica més explícitament feixista. Els tecnòcrates de l’Opus Dei avancen en detriment de la Falange. I a mesura que les camises blanques guanyen terreny a les camises blaves, s’imposen canvis. Potser és això el que explica que el 9 de gener de 1958 un decret estableixi que el 12-O es dirà la Festa de la Hispanitat. Desapareix la Fiesta de la Raza. Un terme que després de l’enrunament del nazisme era incòmode.

El 12-O va formar part de la iconografia oficial, però tampoc es pot dir que regnés sense competència. Se li van afegir altres diez gloriosos, des del 18 de juliol, aniversari de l’Alzamiento, a l’1 d’octubre, el Dia del Caudillo, quan Franco va ser elevat a la jefatura de l’Estat.

L’intent socialista d’edulcorar la festa: la llei de 1987

Els primers governs de la Transició van preservar la celebració, tot i que li van donar un sostre baix. Mort Franco, totes les festivitats de l’Espanya negra van convertir-se en una rèmora. El govern socialista va voler fer més "laica" la celebració i donar-li un aire de modernitat. D’aquí la llei del 1987, que va mantenir el 12-O però, molt en la línia de cert progressisme superficial, va suprimir el terme Hispanitat per deixar-lo en "Festa Nacional d’Espanya". La motivació de conservar el dia no té pèrdua. Segons el text de la norma: "Simboliza la efeméride histórica en la que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los Reinos de España en una misma Monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos”.

Van ser derrotades altres opcions, com la dels que defensaven convertir el 6 de desembre, aniversari de la Constitució, en el veritable dia "nacional". Passats els anys, i en un moment que recorda en part la crisi de la monarquia del 1918, els sectors més immobilistes es preparen per aplegar-se de bell nou entorn les cendres del mite.
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Celebreu, celebreu…Per: Vicent Partal


  • Editorial
  • Vicent Partal

Opinió > Editorial

Celebreu, celebreu…

«Quan jo anava a escola Espanya tenia moltes més províncies que no té ara»



12-O
Espanya administra avui encara la major part dels Països Catalans, excepte Andorra i la Catalunya del nord, una molt petita part d’Occitània, la part sud del País Basc, Galícia, la vila portuguesa d’Olivença, els territoris africans de les Canàries, Ceuta i Melilla i unes quantes illes menors així com la resta de territoris històrics que conformen l’actual territori de l’estat.
Des de 1492 fins a 1975, què ha perdut pel camí Espanya, però?
Doncs Espanya, a l’Europa continental ha perdut, derrotada, la Catalunya Nord, part del País Basc, les disset províncies de Flandes, el Franc Comtat i el Charolais, Milà, Nàpols, Sicília, Malta i Sardenya, amb l’Alguer. Més Portugal i tot el que Portugal comporta i Gibraltar. I tot el que Gibraltar comporta.
A Amèrica la cosa és així com molt greu encara. Espanya ha perdut tota Amèrica, des del Territori de Nutca en l’actual Alaska fins la Terra del Foc. Ha perdut la Luisiana, les Províncies Internes, que ocupaven l’actual Califòrnia i l’actual Mèxic, la Florida, tots els assentaments de la costa est dels Estats Units que formaven part de les anomenades Terra d’Esteban Gómez, de Garay i d’Ayllon. el virreinat de Nova Granada, d’on van nàixer l’Equador, Veneçuela o Colòmbia, per exemple, Cuba i les illes de les Antilles, el Virreinat del Perú i el Virreinat del Riu de la Plata, del qual van arribar a dependre fins i tot terres antàrtiques com les Illes de la Bona Nova o Geòrgia del Sud.
Més enllà i tot, al Pacífic, Espanya ha perdut també les illes de Mesa, els Monjos i la Dissortada, a Hawaii; el que en van dir, sempre tant creguts!, el Llac Espanyol, amb illes que van des de la Pelegrina (Rakahanga) fins l’illa de Juan Fernàndez, a tocar de Xile i per tant la connexió obligatòria amb les possessions asiàtiques, les anomenades Índies Orientals.
Perquè Espanya, a Àsia, va perdre també Nagasaki, l’actual Taiwan, les Filipines i tota la seua àrea d’influència (les Carolines, les Marianes, Wake o algunes illes del Mar del Japó) i l’anomenada (quins noms, per favor!) Austràlia de l’Esperit Sant, amb assentaments en la pròpia actual Austràlia i en les illes adjacents.
A l’hora de fer el repàs del que va ser Espanya i ja no ho és, passem per alt les possessions portugueses a l’Àsia, perdudes per Espanya quan Espanya va perdre Portugal i que pràcticament s’estenien per tota la costa des de Dejima a la Xina fins a Camaran al Ièmen. Quan Espanya va perdre Portugal també va perdre la major part de la costa africana. Però allò que li quedava, les Costes del Tractat d’El Pardo, al Congo, la Guinea Equatorial, Rio Muni, Annobon, el Sàhara occidental, Ifni, l’anomenat Marroc espanyol o la Berberia de Llevant també van marxar, en diversos casos en vida meua. Quan jo anava a escola Espanya tenia moltes més províncies que no té ara.
Ep! i espera’t. Que mentre ells avui celebren un imperi que no van saber mai defensar nosaltres seguim treballant…

[Si ens llegiu per la web, a sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. Aquesta és una més de les maneres amb què els subscriptors de VilaWeb participen en la redacció del diari i ajuden a fer-lo millor amb les seues crítiques. Si ens hi voleu ajudar, amb una petita quantitat us podeu fer subscriptors del diari. Per saber-ne més, aneu ací.]

Coses de les quals potser no presumir un 12 d’octubre



PAREU MÀQUINES

Coses de les quals potser no presumir un 12 d’octubre

Algunes perles de la festa nacional espanyola a la premsa

La doble pàgina de l’'Abc' en què es donen deu motius per estar orgullós de ser espanyol i que té per subtítol: “Frente al fatalismo y el espíritu destructivo de quienes no se sienten concernidos por lo que representa España, somos un ejemplo de arrojo y voluntad para hacer frente a cualquier desafío”. Entre els motius que es llisten d’“orgull” –i “satisfacció” caldria haver afegit– hi ha... l’elevat nombre d’aeroports! Que uns quants no tinguin vols i siguin infraestructures fantasma, bé, això ja no compta.
O tots els mitjans de la caverna escandalitzats perquè alguns servidors públics badalonins han optat per treballar el 12 d’octubre. I que han escrit les seves desairades invectives en aquest mateix dia festiu aparentment sagrat que ells no observen.
També el titular de Libertad Digital: “Seis motivos que desmienten que el desfile del 12-O sea un coñazo”. Un motiu són les xiuladisses a Zapatero... de l’any 2005. I que sigui notícia destacada a la portada: “Sonrisas e ilusión de Leonor y Sofía en el desfile”, amb el subtítol “Aunque no es la primera vez que las pequeñas acuden a este acto oficial, les sigue fascinando el desfile. Leonor y Sofía se han mostrado de lo más natural y alegres desde que llegaron a las 11.00 de la mañana”.
O bé aquest tuit d’'El País': “Pedimos disculpas. La cabra de la legión es un carnero. No un macho cabrío como apuntábamos”. Aquest subgènere del periodisme bòvid és certament fascinant.
I, sobretot, el gran nombre de mitjans que segueixen parlant –molt conscientment– de Día de la Hispanidad, a pesar que des del 1987 una llei va determinar que el que se celebrava era la genèrica “Fiesta nacional”, per allò d’espolsar-se el genocidi americà del damunt.
En fi, és ja 13 d’octubre?

Una quarantena d’ajuntaments han obert avui les seves portes

País > Principat

Una quarantena d’ajuntaments han obert avui les seves portes

Alguns han obert totalment o parcialment i d'altres només hi han treballat alguns regidors



Diversos veïns de Verges fent tràmits.
Diversos veïns de Verges fent tràmits.
Avui a primera hora del matí l’Ajuntament de Badalona ha centrat tota l’atenció per haver obert les seves portes. Els regidors de l’equip de govern han obert malgrat que ahir van rebre una ordre judicial en la qual se’ls obligava a tancar. Ara bé, no és pas l’únic ajuntament que està obert al públic aquest 12 d’Octubre.
En total, són tretze consistoris els que tenen han ofert els seus serveis: Celrà, Viladomat, Mieres, Verges, les Planes d’Hostoles, Navàs, Viladrau, Capellades, Sant Martí de Tous, Vilella Alta, Linyola, Torrelameu, Argentona i Berga.
A Linyola el 90% de la plantilla a l’ajuntament ha anat a treballar en les seves tasques habituals. Així ho ha remarcat l’alcalde, Àlex Mases, d’ERC, que ha volgut deixar clar que han obert com un ‘dia normal’ amb activitat a les oficines, on qualsevol veí pot anar a fer tràmits i la brigada també ha fet tasques de manteniment. Després de fer una crida al voluntariat dels veïns, alguns s’han presentat al consistori i han ajudat a netejar carrers, canviar bancs i papereres o jardineria. Mases ha dit que a l’ajuntament no han rebut cap notificació judicial on se’ls privés d’obrir, tal com ha passat a Badalona.
En el cas de Vergues, l’ajuntament ha obert aquest dimecres les seves portes a les vuit del matí, amb total normalitat, com qualsevol altre dia feiner. És el primer cop que ho fa coincidint amb la diada del 12 d’octubre. ‘No tenim res a celebrar el dia que es commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes. En la construcció de la nova república, el 12-O té els dies comptats’, ha reblat l’alcalde, Ignasi Sabater (CUP). Cap treballador municipal ha treballat, malgrat l’oferiment del consistori de canviar aquest festiu per un altre del calendari anual. L’equip de govern, però, sí que ha atès els ciutadans que volien fer gestions.
Oberts per atendre dubtes o suggeriments
Una setzena de consistoris més s’han posat al servei de la ciutadania per atendre dubtes o suggeriments. Són els ajuntaments de Sant Guim de la Plana, Sant Guim de Freixenet, Montoliu de Segarra, Torrebesses, Llardecans, Almenar, Torregrossa, Bellvís, Bell-lloc d’Urgell, Soleràs, Granadella, Bellcaire d’Urgell, Sentiu de Sió, Montgai, Agramunt, Coll de Nargó.
Regidors treballant
Altres consistoris han obert de manera parcial i només alguns membres del govern o regidors aniran a treballar. A Girona, els regidors cupaires han anat a treballar i l’alcaldessa, Marta Madrenas, ha aprofitat per mantenir reunions fins al migdia.. En el cas de Sant Pere de Riudebitlles no hi haurà atenció al públic, però els treballadors que ho vulguin poden anar a la feina. Al municipi d’Artés no hi haurà atenció al públic, però s’hi fan unes jornades de voluntariat obertes a la ciutadania. A Sort, Tàrrega, Sort, Trem, Soriguera i als Guiamets, alguns membres de l’executiu o regidors aniran a treballar.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

diumenge, 9 d’octubre del 2016

Sitges, més enllà del festival

RUTA DE CULTE


Sitges, més enllà del festival

Cineastes i cronistes del festival de cine fantàstic recomanen racons fantàstics del municipi



Sitges, més enllà del festival

RAMON CURTO


Per alguns, Sitges és sinònim de descans i vida a menys revolucions. Per molts altres, de situacions extremes, però viscudes amb plaer. Per 49a vegada, el festival de Sitges ofereix des d’avui grans sensacions, i el millor és que l’aventura pot continuar al sortir de la sala.

1. ON QUEDAR-SE

El subgènere del «terror de supervivència» és un clàssic de Sitges. Però tampoc ens hem de passar amb l’assumpte immersiu: un sostre està bé. Quim Casas, crític de cine d’EL PERIÓDICO, recomana el de l’Hotel Subur Maritim (passeig Marítim, s/n), «lluny del mundanal soroll, però a prop d’aquest». En la seva elecció també hi ha raons emocionals: «Vaig passar allà unes quantes hores de l’estiu del 1996, quan estava a punt de néixer el meu fill, que ara, mira quina casualitat, s’empassa tot el festival».

2. EL BAR AMERICÀ

No sabem si la projecció del drama caníbal 'Grave (Crudo)' ens farà tornar a tots vegans. Els últims carnívors haurien de tastar les hamburgueses de l’Sports Bar Sitges (passeig de la Ribera, 48), diu el director Carles Torrens, que concursa amb 'Pet'. «M’agrada aquest lloc -ens diu- perquè intenta emular un bar qualsevol dels Estats Units, però la idea queda contrarestada per l’ambient de platja mediterrani del passeig Marítim... I es queda en deliciosa terra de ningú».

3. BOLETES D'ARRÒS SALVAVIDES

Al festival de Sitges s’hi va a disfrutar, o a patir a gust, però n’hi ha que treballen, com Violeta Kovacsics, responsable del diari oficial. La seva salvació són, en moltes ocasions, «els onigiris del Yatai (Francesc Gumà, 2). Aquestes boletes d’arròs m’han salvat la vida en més d’una jornada de molta feina. A més, el nostre dissenyador és amant de tot el que és japonès, i sol portar onigiris per esmorzar».

4. UNA ESGLÉSIA ICONA

Quan pensa en Sitges, el director J. A. Bayona pensa en la plaça de l’Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Hi ha motiu(s). «És una icona: l’Empire State de Sitges», una idea segurament aprovada pel King Kong del logotip del festival. «M’atreviria a anomenar-la zona zero del Fantàstic Mundial. I és un lloc ideal per quedar-se embadalit mirant el mar». Les escales que van cap a l’església són, a més, un lloc de referència per a Ángel Sala, director del festival. ¿Per què? «Per la persona a qui estimo». Poca cosa més a afegir-hi.

5. EL PALAU DE DEERING

Entre el 1983 i el 1992, el director del festival va ser Joan Lluís Goas, que assenyala el Palau de Maricel com el seu lloc preferit de Sitges. «Va ser construït per l’excèntric milionari Charles ­Deering com a vivenda privada. És estrany i abstracte, d’arquitectura indefinida; ancorat a la terra però abocant-se al mar».

6. EL BAR D''ELS GOONIES'

Segons Dimas Rodríguez, periodista de 'Cinema 3', Voramar (Port Alegre, 55) és el lloc idoni per a un brindis. «Sempre he pensat que desprèn un halo fantàstic especial, entranyable i romàntic, gràcies a la seva decoració i il·luminació». Entre els seus amics, no és Voramar, sinó «el bar d’Els goonies». «La seva ambientació ens recorda la pel·lícula. Segur que aquí Willy El Borni brindaria encantat».

7. DOCTOR ROBERT, L'EPICENTRE (I)

Quan s’imposa baixar al poble a alimentar-se, però la gana és de monstre, o no hi ha manera que s’entenguin els amics que corren pel poble i els que estan al Meliá, la plaça Doctor Robert és el Destí Final. Al seu núm. 2 radica l’hostal restaurant Bonanza, un favorit del crític Xavi Sánchez Pons. «Em sembla parada obligada per fer el bocata ràpid o unes tapes i, de passada, comentar la jugada entre festivalers».

8. DOCTOR ROBERT, L'EPICENTRE (II)

Si el Bonanza està a vessar, una altra opció és l’adjacent (núm. 5) Can Xavi, «una immillorable base estratègica per arribar a temps a tot, sense deixar-t’hi l’estómac ni la cartera», en definició del guio­nista i director Alberto Marini. «A més, és molt romàntic tacar-te de truita mentre de ­reüll observes l’arc del cementiri. Mortui resurgent, s’hi llegeix. ¡Els morts s’aixecaran!». 200% Sitges.

9. CASES BLANQUES FANTASMALS

El periodista Joan Pons, membre del jurat Méliès, recomana menjar a La Caleta (platja de Balmins, Illa 10), però sobretot passejar pels seus voltants. «Està en un lloc privilegiat, baixant del Meliá a la platja de Balmins pel laberint de cases de la urbanització Aiguadolç». La majoria són cases ja deshabitades en l’època del festival. A l’anar i/o tornar d’alguna festa, tems alguna aparició fantasmal. «Jo no diria que fa por -explica Pons-, però sí que produeix estranyesa».
10. BRILLANTS SALES FOSQUES
Ja sigui pel seu encant nostàlgic, en el cas d’El Retiro i Prado, o per l’espectacularitat de les seves prestacions, a Sitges té molt de sentit l’acte de plantar-se en una sala de cine. Toni Ulled (director de 'Fotogramas') rendeix homenatge a l’èpic Auditori de l’Hotel Meliá. Història d’una epifania: «Recordo els últims minuts de la projecció de 'Melancolia'. Em vaig fer petit en les seves còmodes i grans butaques de vellut blau. El so i la imatge van escombrar la meva ment».

divendres, 7 d’octubre del 2016

La tragèdia del parc Güell, segona part

La tragèdia del parc Güell, segona part

Una segona ponència en el congrés sobre Gaudí sobre el deteriorament del parc acaba en un 'trencadís' municipal



La tragèdia del parc Güell, segona part
DANNY CAMINAL

Dijous, 6 d'octubre del 2016 - 20:23 CEST
EL PERIODICO                                           
Segona jornada del Segon Congrés Mundial sobre Gaudí. D’aquí al 2026 està previst que se’n celebrin cinc més. El que podria haver sigut un menú acadèmic només apte per a estómacs molt gaudinistes va i resulta ser un estimulant duel d’intel·lectes. Dimecres, Conrad Kent, hispanista i, segons l’organització del congrés, un dels experts mundials més importants en el parc Güell, va deixar la imatge de l’Ajuntament de Barcelona feta un trencadís. Aquest hispanista i doctor per la Universitat de Harvard assegura que això del parc és una «tragèdia», que ha patit un inexplicable maltractament durant els últims 40 anys, no només per ser utilitzat com a escenari de sonades saturnals (en les jornades llibertàries del 1977 només hi faltava Príap en l’orgia que s’hi va organitzar), sinó també perquè, segons la seva opinió, les restauracions que després s’hi han efectuat són indignes d’una obra patrimoni de la humanitat. Els conservadors municipals no s’han pres bé aquesta gruixuda acusació, primer perquè no han sigut convidats al congrés, i, segon, perquè neguen la major. Truquen per queixar-se. El que no saben quan despengen el telèfon és que en la jornada de dijous hi va haver una altra ponència demolidora, en línia amb la de Kent. És un milfulls de polèmiques que se solapen. Amb Gaudí, el petroli de Barcelona, acostuma a passar.
La ponència d’ahir sobre el parc Güell va ser una sorpresa d’última hora. Un conferenciant va caure del programa per motius personals i això va donar a María Eugenia García l’oportunitat d’exposar la seva recerca sobre el banc ondulat del parc, concebut per Gaudí, però executat per un altre geni extravagant, Josep Maria Jujol, col·lega i estret col·laborador del de Reus. «¿No li he donat carta blanca?, doncs endavant, home, endavant», li deia Gaudí a Jujol, i això que aquest, expert en trencadís, també era un home de caràcter, d’aquells que imposen respecte. En les seves memòries, Oriol Bohigas, que va ser alumne seu, recorda com els renyava a vegades a classe. «¿Però vostè no sap llatí i vol ser arquitecte?». Vaja, per anar canviant de carrera.

El cas és que Jujol li va fer cas a Gaudí i es va posar mans a l’obra. Aquell banc va acabar sent molt més que un seient. La beateria de Gaudí és de sobres coneguda. El trencadís del banc incloïa en la seva versió original un conjunt de discretes inscripcions que haurien fet les delícies de Dan Brown. Eren un críptic cant a Maria, amb porcions estratègicament col·locades al revés, perquè les llegís la Mare de Déu des del cel, gairebé com ambigrames. També hi havia ceràmiques pacientment treballades per mans artesanes, perquè com un braille de la fe es poguessin acariciar les espines i els claus de Crist. Segons la professora García, d’aquell relat místic només en queda una cinquena part i, cosa que enllaça amb el disgust que ha tingut per sorpresa l’ajuntament de la ciutat, les restauracions fetes ho han ignorat.
En el rosari d’assajos que va publicar amb el títol La guerra contra el cliché, l’escriptor anglès Martin Amis va incloure una d’aquelles frases que des d’aleshores, i això va ser el 2001, per enginyosa corre de blog en blog. «L’única prova que tenim de l’existència de Shakespeare, a part de la seva obra literària, és el retrat d’un home amb pinta de beneit», va dir Amis. Gaudí és en aquest sentit l’antítesi de Shakespeare. És un geni no només conegut per les seves obres. També la seva vida és un llibre obert. En el congrés, ja que hi som, s’ha presentat fins i tot una fotografia inèdita de Gaudí, jove, amb 26 anys, gens beneit, més aviat com si anés sobrat de confiança, amb l’aspecte de Capità Nemo de l’arquitectura, convençut de la seva visió. Això ve al cas perquè, com va explicar García a la seva ponència, Gaudí va passar 20 anys de la seva vida al parc Güell. Allà el va enxampar la Setmana Tràgica. Allà es va refugiar. Se l’ha d’imaginar dret, a l’esplanada, un mirador excepcional sobre la ciutat, on el fum aquells dies no sortia de les fàbriques sinó de les esglésies. La Sagrada Família no s’entén sense el context de l’època, i el que implica el deteriorament del parc Güell és una mica això, una amnèsia, una pena.

L’empipada municipal

Maria Lluïsa Aguado és la responsable municipal de Patrimoni. És arquitecta i restauradora, per exemple, del Saló de Cent. Lamenta profundament la polèmica. «No és cert el que s’ha dit al congrés. Les nostres intervencions en el trencadís són gairebé quirúrgiques». La qüestió, segons Aguado, és que Gaudí va fer servir en aquell banc un material mortal, probablement conscient que necessitaria posteriors reparacions. No respon, és clar, dels disbarats que s’hi van poder cometre en anys anteriors, però sí que avala, per exemple, la intervenció que a finals dels anys 80 i principis dels 90 van portar a terme el duo Martínez Lapeña i Elías Torres, la que en el congrés han criticat amb fúria Kent i García. Aguado, per cert, avisa que pròximament restauraran la cara exterior del banc.